Поділитись:

На Волині у чотирирічної дитини виявили кір

Понеділок, 15 січня 2024, 18:42
фото ілюстративне
фото ілюстративне

На Волині зареєстрували новий випадок кору. Захворіла чотирирічна дитина, дівчинка нині у лікарні. Триває епідрозслідування.

Про це пише Суспільне.

Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, діагноз підтвердили лабораторно. Нині відомо, що дівчинка раніше отримувала вакцину від кору, але з порушенням календаря.

Під час епідрозслідування фахівці встановили усіх контактних з дитиною людей, за ними наглядають медики.

Коли востаннє на Волині виявляли кір

За даними епідеміологів, торік в області лабораторно підтвердили три випадки кору. Попередній спалах хвороби в Україні був у 2017–2019 роках. Тоді на Волині захворіли понад 4 400 дітей та дорослих.

«За прогнозами у 2023-2024 році може розпочатися нова хвиля цієї інфекції, бо спалахи кору мають циклічний характер і повторюються кожних чотири-п’ять років», — наголосили у Центрі контролю та профілактики хвороб.

Чим небезпечний кір і як уберегтися

Кір – одне з найбільш заразних захворювань та може викликати серйозні ускладнення: пневмонію, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), а також інвалідність і смерть. Вірус кору впливає й на імунну систему – пригнічує імунітет.

Епідеміологи кажуть: з 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, 9 захворіють. Група ризику: діти, особливо молодші 5 років; вагітні; медичний персонал; вчителі; люди з хронічними захворюваннями.

Від цієї хвороби немає ні ліків, ні жодних інших засобів профілактики. Від кору можуть захистити дві дози вакцини КПК. За Національним календарем профілактичних щеплень дітей вакцинують у 12 місяців і в 6 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів