Поділитись:

У січні 11 волинян задекларували мільйонні доходи, – головний податківець області

Вівторок, 30 січня 2024, 11:42
У січні 11 волинян задекларували мільйонні доходи, – головний податківець області

По завершенню першого, традиційно не надто активного місяця щорічної кампанії декларування доходів, сайт новин Луцька «Конкурент» поцікавився в очільника податківців Волині про деклараційні настрої волинян.

В.о. начальника ГУ ДПС у Волинській області Сергій Лисеюк у відповіді зазначив, що нині задекларовані доходи і сплачені податки – передумова майбутньої перемоги України. Кожен повинен зробити посильний внесок у фінансову спроможність держави протидіяти ворогові, тож він закликає волинян задекларувати отримані торік доходи та не зволікати зі сплатою податків.

– Очевидний січневий позитив – понад 320 мільйонів гривень доходів, про які вже відзвітувалися понад три сотні волинян. До речі, серед цих волинян 11 задекларували доходи, що перевищують мільйон гривень, – розповів Сергій Лисеюк.

–  Хто повинен особливо відповідально підійти до декларування доходів?

– Кожен, хто торік отримав доходи, але не сплатив із них ПДФО та військовий збір, зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Така вимога Конституції України, оскільки стаття 67 Основного Закону нашої держави зобов’язує громадян сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законом. Відповідно до вказаної законодавчої норми громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

– Які доходи волиняни декларують найчастіше?

- Як правило, успадковане майно від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, доходи від продажу інвестиційних активів, іноземні доходи. Доречно нагадати, що доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна теж підлягають декларуванню, як і доходи від продажу власного майна.

– Процедура декларування – обтяжлива чи посильна кожному?

– Вважаю, що доступна кожному, хто хоче допомогти державі та ЗСУ, чесно сплативши податки. Але якщо відчуваєте, що буде важко заповнити декларацію самостійно –паперову чи в електронному вигляді, звертайтеся до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації. Фахівці податкової служби нададуть необхідну консультаційну та практичну допомогу.

– Яка частка сплачених декларантами податків перепаде громадам?

– Чимала, це 64 відсотки від суми сплаченого ПДФО. І цей момент повинні врахувати голови громад, які можуть і повинні залучити додаткові надходження. Оскільки саме лідери місцевого самоврядування володіють достеменною інформацією про джерела доходів мешканців їх громад, рекомендуємо разом із податковою службою активно інформувати про обов’язок задекларувати доходи до 1 травня та сплатити податки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
27 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
08 листопада 2023
10 жовтня 2023