Поділитись:

Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото)

Вівторок, 19 березня 2024, 19:17
Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото)

Наприкінці жовтня 2023 року з бюджету Луцька виділили 40 мільйонів гривень на придбання розвідувально-бойових дронів «Рейдер-2». Апарати розроблені на базі батальйону оперативного реагування «Луцьк», яким керує депутат міської ради Роман Бондарук. Власне він і лобіював закупівлю цих дронів. Проте після критики від військових і громадськості, міська влада передумала і гроші вирішили спрямувати на інші цілі. У Міноборони ж кажуть, що БПЛА досі не сертифікований і даних про його випробування немає.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» отримав відповідь від Міністерства оборони України щодо БПЛА «Рейдер-2».

Як виділяли 40 мільйонів на дрони

Торік протягом кількох місяців біля Луцької міської ради протестувала громадськість. Учасники акцій під гаслом «Дрони замість бруківки» вимагали, щоб влада замість капітальних ремонтів міських вулиць витрачала кошти на підтримку Збройних сил України.

Тоді у Луцькраді таки почули протестувальників й заборонили зайві видатки з бюджету на час війни. Відповідне розпорядження 26 жовтня 2023 року підписав луцький міський голова Ігор Поліщук. Хоча, за майже два роки з міської казни профінансували чимало непершочергових справ.

31 жовтня Луцька міська рада додатково виділила 50 мільйонів гривень на заходи з територіальної оборони.

Напередодні сесії відбулося засідання бюджетної комісії, під час якого оголосили про плани придбати за ці кошти безпілотники місцевого виробництва «Рейдер-2».

Йшлося про літальний апарат, який презентували шість місяців тому у ДФТГ Батальйон оперативного реагування «Луцьк». Це формування не належить до Збройних сил України, але знаходиться в оперативному підпорядкуванні територіальної оборони. Батальйон заснували на базі громадського формування «Варта порядку», яке свого часу називали приватною армією нардепа і бізнесмена Ігоря Палиці.

Про намір профінансувати закупівлю «Рейдерів» відразу ж повідомив у фейсбуці очільник комісії, депутат від партії «За майбутнє» Андрій Разумовський. Зокрема, він написав на своїй сторінці у Facebook:

«До членів комісії звернувся Володимир Пшибельський (депутат міськради, член фракції ВО «Свобода» – авт.) стосовно прохання голови депутатської фракції ВО «Свобода» Миколи Федіка та голови депутатської фракції «Слуга народу» Романа Бондарука про виділення коштів у сумі 40 мільйонів гривень для закупівлі БпЛА «Рейдер-2». Підтримали таку ініціативу».

Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото)

Щоправда, присутня на засіданні комісії директорка Департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцької міської ради Лілія Єлова, вочевидь, не знала, яким чином можна спрямувати 40 мільйонів на закупівлю однієї моделі безпілотників, адже заявила, що такого обсягу вільних коштів в міській скарбниці немає, а ті що було заплановано виділити на Програму заходів територіальної оборони мають бути використані відповідно до замовлень підрозділів ЗСУ. Врешті члени комісії вирішили, що під час сесії це питання врегулюють.

Втім, питання заходів з територіальної оборони і підтримки ЗСУ жваво обговорювали на сесії під час голосування змін до бюджету 31 жовтня.

Після того, як директорка Департаменту фінансів Лілія Єлова повідомила про додаткове виділення 50 мільйонів гривень на потреби Збройних сил (40 – на безпілотники і 10 – на інші потреби), з залу посипались запитання. Міський голова Ігор Поліщук передав право прокоментувати цю інвестицію депутатові Роману Бондаруку.

Роман Анатолійович, поясніть будь-ласка, – запропонував міський голова.

Учора ми з моїм колегою Миколою Федіком (депутат міськради, партія «Свобода», – авт.) внесли пропозицію про закупівлю безпілотників. Цей літальний апарат виконує подвійну функцію: він може бути фотолітом, а може й баражуючим боєприпасом. Вони виготовляються на підприємствах «Укроборонпрому». Це робота «Укроборонпрому» з Міністерством оборони.

Є вже така інформація, що ці гроші виділять на батальйон. Ці безпілотники ми зможемо передавати на всі військові частини, які будуть цього потребувати, правильно? –уточнив у депутата Ігор Поліщук.

Звичайно. Ми будемо прислухатись до Міністерства оборони, де, в якій частині фронту потребують ці БПЛА. Тому, ніяких наших батальйонів і ніяких 50 мільйонів гривень. Звичайно, якщо когось цікавить інженер, який працює в нас, він є одним з розробників цього БПЛА. Я думаю, що цим треба гордитися, а не засуджувати. Ми працювали над цим проектом 1,5 року. Якщо хочете побачити результат, то я можу кожному з вас запропонувати. Сьогодні цей літак проходить експертизу і стає на озброєння в ЗСУ.

Але ще не пройшов?, – поцікавилась депутатка від партії «Громадянський рух «Свідомі» Алла Надточій.

Ну, звісно ні, – відповів депутат Бондарук.

Розумієте, це на підтримку 100 бригади тероборони. Це дуже важливо і варто підтримати, – додав депутат Андрій Разумовський.

Проте опозиційні депутати наполягали на чіткій відповіді, кому зараз виділяються гроші, хто і в кого купуватиме ці безпілотники.

Вони будуть закуповуватись через процедуру закупівлі в Укроборонпрому. Так само вони будуть розподілятися згідно з тими заявками від військових, які до нас надходять з військових частин. Звичайно, що ми будемо радитись з Генеральним штабом, з Міністерством оборони. А кошти ці ми виділяємо на міськвиконком.

Тут же слово взяла депутатка від партії «Свобода» Алла Жупанюк і запевнила, що до неї дзвонили бійці з фронту і просили саме ці дрони.

У результаті проєкт рішення змін до бюджету поставили на голосування і його підтримали абсолютною більшістю голосів. Але на тому дискусії не припинились.

А військових запитували?

У деяких підрозділах ЗСУ до цієї ініціативи поставилися доволі критично. На допис пана Разумовського про закупівлю луцьких БПЛА відреагував військовослужбовець 112 бригади ТРО Сергій Поліщук. Він зазначив, що витрачати таку суму грошей на «Рейдер-2» недоцільно.

«Не можна допускати запускання цих коштів на незрозумілі проєкти. Третій рік війни підрозділи і полки БПЛА створені і нищать ворога і цікавитись потрібно в них, на що конче необхідні кошти!» – зазначив Сергій Поліщук.

Підтримав Сергія Поліщука інший військовослужбовець, депутат облради Андрій Козюра. Він поцікавився, хто виготовлятиме ці «крила» та яка вартість одного.

«Ви у нас спитайте, чи вони треба і чи можуть вони тут виконувати роботу, а не в тепличних луцьких умовах», – написав пан Козюра.

Військовослужбовець 112 бригади ТРО, пілот БПЛА Артем Дзюрбель каже, що при забезпеченні війська безпілотниками, потрібно враховувати багато різних факторів. Крім того, стверджує, що на ринку нині є достатньо дронів, які вже довели свою ефективність, й натякає, що «Рейдер-2» це – «іграшковий проєкт».

«В Україні є багато гарних інженерів, багатьох знаю особисто. Ми спілкуємся з ними та консультуємо з приводу реалізації подібних проєктів. Іноді тестуємо експериментальні зразки. На жаль, бувають випадки, коли борти, що показують досить гарні результати в умовах полігону, в бойових умовах не можуть похизуватися тим самим. Також потрібно чітко розуміти, на якому саме напрямку будуть використовуватись дані засоби… На різних фронтах – різні умови…

До того ж ситуація з наявністю завад постійно змінюється… І те, що сьогодні літають борти з одним варіантом зв’язку, не факт, що вони ж полетять завтра-післязавтра… І навпаки, те що вчора не літало, без проблем літає сьогодні. Тому, якщо вже і говорити про реалізацію таких проєктів, то однозначно потрібно це робити виключно у щільній взаємодії з військовими, враховуючи описані вище фактори. Відштовхуватись саме від запитів пілотів. Шкода, але у той час, коли виділяються шалені кошти на «іграшкові проєкти», ми звертаємося до волонтерів, приватних осіб та друзів для збору коштів на речі, які вже довели свою ефективність», – зазначив Артем Дзюрбель.

Альтернативу безпілотника «Рейдер-2», хоч і з іншим функціоналом, запропонував військовослужбовець 24 ОМБр імені короля Данила Владислав Скрипчук. Він пропонує також звернутися до волинського виробника.

«У Луцьку є волонтери, які декілька місяців виготовляють у Луцьку fpv-дрони. Я їх вже замовляв для свого підрозділу. Спочатку ціна у них була вища, бо їх вроздріб робили, а потім її вдалося знизити, бо домовилися з постачальниками деталей. Зараз у них дрон з батареєю коштує 10 тисяч. Цей виробник пропонував посадовцям міськради закупити дрони, але вони відмовилися, нічого не обґрунтувавши. Я зробив пост у фейсбуці, то Поліщук відреагував, написав, що проведуть тендер і раді будуть купити дрони дешевше», – зазначив Владислав Скрипчук.

«Безпілотник – хороший, але дуже таємний»

На своїй сторінці у фейсбуці депутат міськради та командир ДФТГ БОР «Луцьк» Роман Бондарук розповідав, що безпілотні літаки RAIDER, які можуть виконувати подвійну функцію, і розвідника, і баражуючого боєприпасу, будуть передані підрозділам Збройних сил. Також він навів такі характеристики дрона: льотна спроможність – чотири години, онлайн та офлайн розвідка, офлайн-зйомка у форматі 4К, спроможність працювати вдень і в пізній час доби, а також можливість нести до п’яти кілограмів боєприпасів.

Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото)

Щоправда, напередодні самі розробники «Рейдера-2» заявляли про те, що апарат не може працювати в зоні дії ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

«Наразі працюємо над тим, щоб не глушився приймач GMSS. Тоді можна буде запускати його навіть у бойових умовах під час активної роботи машин РЕБ», — коментував різним медіа розробник БпЛА Юрій.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» поцікавився у Юрія Поліщука, скільки безпілотників «Рейдер-2» можуть виготовити і на яких умовах продаватимуть їх міськвиконкому. Розробник не вніс ясності в ситуацію відповівши коротко: «Звертайтесь до Бондарука».

Останній взагалі послався на секретність проєкту.

«Зверніть увагу, що зараз журналісти з усіх ЗМІ познімали дане питання. Я не маю права його коментувати, бо ця інформація носить секретний характер. Я можу в загальному щось сказати. Ким він розроблений, скільки закупить, куди закупить, кому закупить, хто виробник – це питання, яке носить таємну інформацію. Ви розумієте, що це можуть бути наслідки?» – зазначив Роман Бондарук.

На запитання, чи проходив дрон випробування у бойових умовах командир ДФТГ відповів так:

«Він проходив випробування на державних підприємствах, зараз він у процесі сертифікації Міністерством оборони».

Скільки ж планувалося закупити за бюджетні кошти безпілотників «Рейдер-2» та яка вартість одного такого апарата, залишилося таємницею.

Дрон ще не сертифікований

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» надіслав у Луцьку міську раду запит. І хоча, згідно з законодавством, відповідь, на такі здавалося б прості запитання, повинна була б надійти за п’ять днів, цього не сталося. Спершу міська рада попросила більше часу для її підготовки і врешті аж через місяць відповіли. Від купівлі дронів «Рейдер-2» відмовилися.

Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото)

А ось депутат Михайло Наход у відповідь на своє звернення до міського голови отримав перелік речей, які мали закупити наприкінці 2023-го за 40 мільйонів гривень, виділених на Програму заходів територіальної оборони Луцької міської територіальної громади. БПЛА «Рейдер-2» у ньому не було.

Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото) Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото)

Один з організаторів акції «Дрони замість бруківки» у Луцьку,громадський активіст Сергій Рижков, вважає, що плани міськради змінилися, бо ними зацікавилася громадськість.

«Це стало набувати розголосу. Не лише загального розголосу, а й всередині того кола, в якому думали, що це пройде тихо.

І міський голова, я знаю, хто йому повідомив про це, що є такий розголос, побачив у цьому загрозу. Він рекомендував дуже голосно, в прямому значенні, закінчити цю справу», – зазначив «Силі правди» Сергій Рижков.

Активіст розповів, що зустрічався у Луцьку з представником Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України. За його словами, фахівець розкритикував винахід волинських конструкторів.

«Міністерство направило нам сюди свого радника. Він приїхав у Луцьк, зі мною зустрівся. І потім з Романом Бондаруком. І сказав йому, що випробовувати дрон не будуть. Тому що це…, я можу дослівно сказати, «гурток умілі ручки». Цей чоловік був у військовому підрозділі, який використовує дрони, тобто він не просто чиновник. Тому був обурений цим. І найбільше його обурило те, що звучало слово «Укроборонпром», – стверджує Сергій Рижков.

Натомість депутат Роман Бондарук впевнений, що безпілотники таки вдасться поставити на озброєння в ЗСУ і їх купуватимуть в тому числі за кошти Луцької громади.

«По-перше, міська рада не передумала нічого закупляти. По-друге, я не можу про це говорити, тому що в мене підписана угода про державну таємницю. По-третє, дані безпілотники проходять зараз сертифікацію. Після того, як вони будуть взяті на озброєння в Міністерстві оборони, тоді можете говорити про закупівлю…», – каже депутат.

«Сила правди» отримала відповідь із Міністерства оборони України, в якій підтвердили, що звернення щодо сертифікації дронів «Рейдер-2» справді надходило. Щоправда, начальник Управління забезпечення розвитку озброєння та військової техніки міністерства полковник Володимир Рочняк у відповідь на запит про допуск цього апарата до експлуатації зазначив, що «на цей час в Міністерстві оборони України відсутні результати випробувань БпЛА «Рейдер-2». Крім того, пан полковник пояснює, що нині товари оборонного допускаються до експлуатації за спрощеною процедурою, довіряючи інформації, наданій виробником.

Дрони «Рейдер-2», на які Луцьк збирався спрямувати 40 мільйонів, досі не сертифікували у Міноборони (фото)

Натомість Роман Бондарук наполягає на тому, що Міноборони досі випробовує «Рейдер-2»:

«Один етап пройшли, проходять наступний… От мені скажіть, ви думаєте, що вам Міністерство оборони має відповісти на те, де випробовується? Як буде сертифікований, я вам повідомлю. Поки що несертифікований».

Нагадують, що на цей «поки що несертифікований» дрон депутати міськради планували спрямувати 40 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024