Поділитись:

Після бунту лікарів луцька влада продовжує покривати директорку стоматполіклініки Яковчук

Четвер, 21 березня 2024, 17:46
Після бунту лікарів луцька влада продовжує покривати директорку стоматполіклініки Яковчук

Працівники КП «Луцька міська клінічна стоматполіклініка» направили звернення міському голові Ігорю Поліщуку та депутатам з проханням вплинути на директорку Любов Яковчук. Мовляв, вона приймає неефективні управлінські рішення, які можуть негативно позначитися на роботі закладу. Проте звернення до депутатів чомусь не дійшло. Ба більше, влада каже, що лікарі самі мають розв'язувати внутрішні питання закладу. Зауважимо, що пані Яковчук, ймовірно, отримала посаду керівника саме за сприяння мера. Можливо, саме тому її інтереси так відстоювали у стінах міської ради. Хоч сама керівниця це всіляко заперечує.

Про прохання лікарів та їх звернення щодо діяльності директорки говорили під час засідання комісії міськради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови у четвер, 21 березня. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» теж там побували.

Зауважимо, що на засідання профільної комісії Любов Яковчук не запросили, мовляв, вона достатньо розповіла про свою роботу ще на попередньому засіданні. Проте з того часу до деяких її рішень виникло питань ще більше, аніж відповідей. Як і не запросили медичного директора установи Сергія Мойсіка.

Сергій Мойсік та Любов ЯковчукСергій Мойсік та Любов Яковчук

Чому лікарі незадоволені й бунтують проти нового керівництва?

«Коли я слухаю інтерв’ю пані Яковчук, то у неї все добре. Хоч працівники висловили їй купу питань: чому не забезпечують матеріалами, чому не платиться зарплата для медсестер і зберігаються попередні норми при тому, що фінансові плани збільшуються. Пані Яковчук виставляє лікарів хабарниками, нехорошими людьми. Це дуже негарно з її сторони», – зазначила на комісії депутатка міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Депутатка зауважила, що на крайніх зборах колективу медзакладу працівники установи пропонували пані Яковчук шляхи розв'язання проблем. Але згодом в одному з інтерв'ю вона заявила, що ніхто до неї не звертається.

«У колективу питань більше, ніж відповідей. Ви говорите, що вона доповідала. Так, доповідала. Але те, що вона зараз робить, цього в її планах не було. З колективом зустрічі не було жодної. Я сама приходила на дві ініційовані зустрічі, але не було зборів. Люди кажуть, що це вперше, коли вони висловили свою позицію і свої питання», – каже Алла Надточій.

Зауважимо, що у закладі Любов Яковчук з'явилась ще у травні 2022 року. Прийшла вона на посаду медичного директора. І, напевно, за стільки часу уже б мала з'ясувати, які у колективу є проблеми. Але у своїх інтерв'ю вона невпинно повторює, що усі проблеми звалились на її плечі тільки після того, як вона обійняла крісло директора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКІЙ СТОМАТПОЛІКЛІНІЦІ ЛІКАРІ ЗМУШЕНІ ЗА СВІЙ КОШТ КУПУВАТИ РОБОЧІ МАТЕРІАЛИ

Алла Надточій просила запросити на комісію не тільки пані Яковчук, а й медичного директора Сергія Мойсіка, який був ініціатором зборів колективу, що відбулися 13 березня. Проте, на думку голови медичної комісії міської ради Оксани Лєщинської, потреби у цьому не було.

«Сьогодні хлопці воюють за людяність, щоб не було такої диктатури, то вона влаштувала диктатуру у нас під носом. І ми не маємо права як комісія тут знову її заслухати? Я вже не тільки її запросила, а спеціально написала, щоб прийшов ще директор медичний. Ми знаємо, що це людина, яку вона ставила на цю посаду, ніхто його туди не приводив. Значить у них була якась співпраця і чомусь у медичного директора змінилася думка», – розповідає депутатка.

Оксана ЛєщинськаОксана Лєщинська

Алла Надточій також зауважила, що після зборів працівників медичний директор вже отримав дві догани від директорки. Хоча до цього нарікань на його роботу у неї не було. Лише після такого собі «бунту працівників» на Сергія Мойсіка посипались дисциплінарні стягнення. До слова, догани отримав і батько Сергія Мойсіка, який працює на посаді зубного техніка і який теж на зборах висловив не дуже лояльні думки у бік Любові Яковчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ДОГАНИ ПІДНІМУТЬ НАШ РЕЙТИНГ», АБО ЯК ДИРЕКТОРКА ЛУЦЬКОЇ СТОМАТОЛОГІЇ «ЗАОХОЧУЄ» ПРАЦІВНИКІВ

Колектив, за словами Алли Надточій, через ЦНАП направив звернення міському голові, депутатам ради та управлінню охорони здоров'я, де виклав усі проблеми, з якими зіштовхнулися медики під керівництвом пані Яковчук. У Центрі надання адмінпослуг поставили відмітку на документі, що його отримали. Але чомусь до депутатів та профільного управління звернення не дійшло...

«До депутатів жодне звернення не дійшло, але мені працівники скинули з відміткою ЦНАПа, що їх отримали. Міський голова прикриває цю всю ситуацію і ми маємо замовчувати? Тоді для чого нас обирали?» – обурилась депутатка Алла Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Як члени профільної комісії відреагували на проблеми у стоматполіклініці?

Один із членів комісії, депутат міськради Ігор Гнетньов зазначив, що неправомірні дії керівника у будь-якому випадку можна оскаржити. Зокрема, догани, звільнення та інші дії. Він зауважив: про негативну роботу Любові Яковчук можна говорити тоді, коли будуть такі оскарження.

«Якщо працівник вважає, що догана застосована неправомірно, є відповідні дії, які він може вжити, щоб цю догану скасувати. Зокрема, в нас в медицині було немало випадків, коли працівник вважав, що дисциплінарне стягнення у вигляді догани застосовано неправомірно. Люди зверталися належним чином і той належний чин виносив рішення. Десь скасовував догану, десь підтверджував. Якби працівник оскаржив свою догану і відповідний орган, який це розглядав, сказав: «Так, вона неправомірна», то ми б говорили про якесь перевищення повноважень керівника», – каже Гнетньов.

Ігор ГнетньовІгор Гнетньов

За словами Алли Надточій, зараз чимало працівників поліклініки подались до суду, аби оскаржити, на їх думку, незаконні звільнення. Проте суди ідуть і рішень поки немає. Про один з таких наші журналісти теж нещодавно писали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКІЙ СТОМАТПОЛІКЛІНІЦІ ПРАЦІВНИКИ СКАРЖАТЬСЯ НА ЦЬКУВАННЯ

Очільник управління охорони здоров'я міськради Володимир Лотвін зауважив, що внутрішні питання закладу мають розв'язувати працівники. Управління ж контролює, зі слів Лотвіна, тільки фінансові плани цього комунального підприємства.

«Керівник заключив контракт і несе повну відповідальність за роботу свого комунального підприємства. Ми як управління маємо контролювати комунальне підприємство у вигляді фінансового плану. Це основний документ, відповідно до якого робить видатки та отримує доходи. Це є автономне комунальне підприємство і керівник відповідає за усю свою діяльність. Якщо щось не так, то тоді ми підключаємось. На цей час підприємство працює і надає послуги та не має ніяких заборгованостей», – сказав пан Лотвін.

Володимир ЛотвінВолодимир Лотвін

Депутатка Алла Надточій зауважила, що під зверненням, яке чомусь не дійшло до своїх адресатів, підписалось аж 83 працівники. Хіба така кількість підписантів не може свідчити про те, що у закладі є певні проблеми? Можемо припустити, що думка такої кількості людей таки щось та й означає, але вочевидь не для членів комісії...

Депутат Ігор Гнетньов додав, що міська стоматполіклініка – це не місце для працевлаштування, а місце, де надають допомогу і вона має бути якісною. Проте разом з тим у медичному закладі лікарям піднімають фінансові плани та вимагають їх виконувати. При цьому ж, зі слів працівників, їх не забезпечують в повному обсязі необхідними матеріалами й виходить, що вони змушені їх купувати за власні кошти. Щодо цього члени комісії мають різні думки:

Алла Надточій: Як ви вважаєте, лікарі мають за свої гроші кувати матеріали для роботи, якщо їх не забезпечують? Це правильно?

Ігор Гнетньов: Їх заставляють це робити?

Алла Надточій: Матеріали просто не надають, як їм тоді лікувати пацієнтів і виконувати план? План ти маєш виконати, а матеріали тобі не дають. Для цього я й запрошувала директора і медичного директора, щоб їх почути. Які пропозиції подавались директору, чому не забезпечують усіма матеріалами. Бо ми оце між собою просто говоримо і збурюємо повітря… Але Оксана Петрівна (голова комісії, – ред.) вирішила цього не робити.

Ігор ГнетньовІгор Гнетньов

Враховуючи усі проблеми, про які говорять лікарі, депутатка Алла Надточій запропонувала колегам самим почути усі нарікання колективу. Для цього вона попросила голову комісії Оксану Лєщинську дати протокольне доручення Любові Яковчук організувати збори. Але пані Лєщинська цього не зробила. Решта ж членів комісії заявила, що вони радо прийдуть на такі збори, якщо їх знову ініціює трудовий колектив.

Друга пропозиція від депутатки – створити контролюючу комісію, яка б вивчила проблемні питання в медзакладі та допомогла б їх розв'язати. Проте на це Аллі Надточій відповіли – готуйте рішення на сесію і хай там вирішують.

***

Ось так ймовірну ставленицю мера Любов Яковчук і продовжують покривати у стінах міської ради. Звернення лікарів про проблеми якимось дивним чином не доходить до адресатів, а члени комісії проблем у роботі закладу не вбачають, бо фінансові звіти хороші. Посприяти зборам трудового колективу комісія не хоче, як і не захотіла запросити на засідання директорку.

Цікаво, скільки ще часу має пройти, аби керівництво міста звернуло увагу на проблеми у закладі й перестало покривати ставлеників?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів