Поділитись:

«Послухайте, про що говорять монахи в Почаєві, вони чекають російські війська», – владика Михаїл (відео)

Неділя, 28 квітня 2024, 11:15
«Послухайте, про що говорять монахи в Почаєві, вони чекають російські війська», – владика Михаїл (відео)

За два роки повномасштабної війни у підпорядкуванні московського патріархату досі лишаються сотні парафій на Волині, як і пам'яток культурного значення. Про це розповів митрополит Луцький та Волинський Михаїл у програмі «Теревені про Луцьк» на телеканалі «Конкурент TV»

«Чому пам’ятки національного значення знаходяться в підпорядкуванні московського патріархату. Це що центр виховання коригувальників вогню чи це богомільна організація? Це ті, які будуть виконувати наказ всеросійського собору чи це ті, які готові померти за Україну? Хто там сидить? І це сприяє держава. Це майно держави, а не окремо взятої громади. Зимненський монастир, Чарторийський монастир, Покровська церква… От культові споруди, які сьогодні є у володінні московського патріархату. У мене питання до влади – чому і до якого часу?

Не можуть завершити питання із Києво-Печерської Лаврою. Побавилися, побавилися і все? З Почаївською лаврою… Вони хай нирнуть всередину туди, про що розмовляють монахи. Вони чекають приходу сюди російських військ. Мене люди про це інформують. Немає політичної волі, а вона повинна бути», – переконаний Михаїл. 

На думку владики, найбільше це залежить від влади, на скільки вона хоче збудувати монолітне суспільство та бачити Україну унітарною. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити з минулорічною вербою: відповідь луцького священника

До слова, на Волині ще досі нараховується близько 400 громад московського патріархату.  

«Перехід триває, але його темп буває різний. Якщо відбувається в суспільстві якесь загострення, тоді кількість парафій, які переходь, збільшується. Якщо суспільство не має якихось гострих тем, то одна-дві. Можна сказати, щотижня одна громада переходить», – сказав митрополит. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 квітня 2024
27 квітня 2024
10:04
26 квітня 2024
15:15
12:12
12 квітня 2024
14:45
13 лютого 2024
01 січня 2024
24 грудня 2023
15:05