Поділитись:

Луцький майстер створив із «Лесиного ясена» скрипку-довбанку (фото)

Середа, 01 травня 2024, 20:31
Луцький майстер створив із «Лесиного ясена» скрипку-довбанку (фото)

Майстер стародавніх музичних інструментів Дмитро Березюк із Луцька завершив роботу над скрипкою-довбанкою із частини 250-літнього «Лесиного ясена».

Про це в коментарі Суспільному розповів лучанин. З його слів, над роботою працював 2-3 місяці, коли мав вільний час. 

«Це традиційний вид скрипок — не клеєні частинками як фабричні, а з суцільного шматка деревини. Гриф і струнотримач виготовлені з граба. Корпус, гриф і верхня дека наклеєна. Верхній поріжок із бивня мамонта, який мені колись давно передали друзі», — сказав майстер.

Луцький майстер створив із «Лесиного ясена» скрипку-довбанку (фото) 

Дмитро Березюк зазначив, що свою першу скрипку-довбанку оцінює добре і вже встиг оцінили звучання інструмента.

«Як на першу скрипку-довбанку – результат гарний. Для точності доводилося багато вимірювати всього. Складно було тільки те, що я повністю ще таких скрипок за технологією видовбування ківша ще не робив», – розповів майстер.

Луцький майстер створив із «Лесиного ясена» скрипку-довбанку (фото) 

Окрім скрипки-довбанки, у колекції створених народних інструментів, зазначив лучанин, було орієнтовно 20 дудок-колянок і майже 80 традиційних сопілок. Також із "Лесиного ясена" у 2021 році, додав лучанин Дмитро Березюк, виготовив бандуру Київський кобзарський цех.

Що відомо про «Лесин ясен»

«Лесин ясен» — це 250-літнє дерево, яке було розташоване в старій частині міста Луцька та мало статус ботанічної пам'ятки. За переказами під цим деревом писала свої вірші велика українська поетеса Леся Українка.

Вперше про похилений ясен та його порятунок заговорили в місті у квітні 2020 року. Оглянути ясен, який похилився та руйнується з середини запросили столичних науковців, котрі зробили висновок, що в дерева вигнивала середина.

У червні 2022-го «Лесин ясен» впав, а в листопаді на місці ботанічної пам'ятки посадили новий «Лесин ясен» – шестиметровий саджанець ясена. Частини дерева міськрада вирішила віддати майстрам-деревообробникам для створення сувенірів та інструментів. Того ж року поліську дудку-колянку, яку виготовили із деревини двохсотлітнього "Лесиного ясена", передали у Волинський краєзнавчий музей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів