Поділитись:

Які сайти заблоковані в різних країнах світу

Субота, 20 травня 2017, 20:37
Які сайти заблоковані в різних країнах світу

В Україні блокують соцмережі країни, яка почала проти нас збройну агресію і провадить масовану інформаційну кампанію на підтримку своїх дій.

"Слово і Діло" підготувало інфографіку про те, з яких причин і які сайти блокують в інших країнах світу.

На відміну від України, де санкції запроваджено лише проти інформаційних ресурсів країни-агресора, які активно використовуються РФ для дезінформації і пропаганди серед українських користувачів, у світі найчастіше блокують Youtube, Facebook і Twitter.

Піонерами блокування у 2009 році стали Китай та Іран. Пекін з його інформаційною політикою "Великого китайського файрвола" блокує не тільки Youtube, Facebook і Twitter, але й хостинг зображень Flickr і навіть сервіси такого гіганта, як Google.

Результати запитів місцевих користувачів до іноземних пошуковиків тут фільтруються за списком слів, пов'язаних із держбезпекою, і "чорним списком" адрес.

Своєю чергою, в Ірані одна з найжорсткіших цензур ресурсів мережі: у зв'язку з тим, що держава за фактом є однією з небагатьох теократій (хоча формально це республіка), тут заборонені будь-які ресурси, де може бути інформація на теми сексу або політики. У 2009 році через масові протести влада заборонила найпопулярніші соцмережі, в яких координувалося проведення акцій – Facebook і Twitter, а також Youtube, де користувачі публікували відеозаписи протестів.

У Єгипті, Туреччині й Венесуелі блокування популярних соцмереж стало відповіддю чинної владі на масові протести проти влади. Найслабші обмеження діяльності соцмереж у Венесуелі, де лише частково обмежена робота Twitter. У Туреччині соцмережі блокувалися в 2014 році під час масових протестів проти чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана: тоді під заборону потрапили не тільки багатостраждальні Facebook, Twitter і Youtube, але й Instagram із WhatsApp. Щодо Єгипту, то в січні 2011 року тут просто на 24 години відімкнули інтернет за розпорядженням президента на початку подій "Арабської весни".

У Пакистані й Саудівській Аравії, котрі різняться відносно м'якою політикою щодо соцмереж, у 2010 році блокувалися Facebook і Youtube – у них з'явилися карикатури на пророка Мухаммеда та провокаційні відео про мусульман. Зазвичай після видалення контенту, що викликав релігійне невдоволення, блокування ресурсів у цих країнах знімається.

Які сайти заблоковані в різних країнах світу

У Північній Кореї своя атмосфера: у більшості населення тут просто немає комп'ютерів, хоча і є розроблений за заповітами чучхе і схвалений особисто Кім Чен Ином пошуковик "Кванмен". Незважаючи на слабку необхідність, керівництво країни не полінувалося заборонити Facebook, Twitter і Youtube навіть тут.

Що стосується Росії, то велика частка її мешканців користуються переважно соцмережами власного розливу – ВКонтакте й Одноклассниками, чиї сервери фізично розташовані на території РФ і за бажання можуть повністю контролюватися Кремлем. Так, соцмережа для ділових контактів LinkedIn в Росії була заблокована саме з цієї причини – у компанії відмовилися переносити сервери до РФ, тож відразу отримали звинувачення у збиранні персональних даних користувачів від Роскомнагляду.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 квітня 2024
07 квітня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
12 грудня 2023
06 грудня 2023
23 листопада 2023
10 листопада 2023
30 жовтня 2023
21 вересня 2023