Поділитись:

Мобільний додаток до роману Кідрука: що це і як працюватиме

Вівторок, 23 липня 2019, 14:50
Мобільний додаток до роману Кідрука: що це і як працюватиме

Новий роман Макса Кідрука "Доки світло не згасне назавжди" матиме мобільний додаток, який доповнюватиме книгу. 

Як він працюватиме, розповів на своїй сторінці у Facebook сам Кідрук. 

Для початку, зазначив автор, слід зрозуміти, що означає лінійний і нелінійний роман. 

"Під нелінійністю зазвичай розуміють хронологічну непослідовність – це коли кілька історій розвиваються паралельно лише у читача в голові, а на папері їхні епізоди, хоч і перемішані, йдуть один за одним, немовби нанизані на нитку. Тобто технічно роман таки залишається лінійним. Таким, наприклад, є "Де немає Бога" – шість, на перший погляд, хаотично переплетених історій, і логіка чергування окремих епізодів стає зрозумілою ближче до кінця. Доповнена реальність (у цьому випадку – виведення фрагментів тексту за межі основного блоку) дозволяє створити по-справжньому нелінійний сюжет. Якщо раніше роман так чи так був лінійним, то тепер, із мобільним додатком, його структуру можна зробити деревоподібною: додати бокові гілки, які описуватимуть другопланових героїв, розкриватимуть невидимі зв’язки, показуватимуть той чи той епізод з абсолютно несподіваного боку", – зазначив Кідрук. 

Мобільний додаток до роману Кідрука: що це і як працюватиме

Це, зі слів письменника, для читача дає глибину, а для автора – можливість створити об’ємну історію з купою взаємопов’язаних деталей, складність і продуманість яких обмежується лише його уявою. 

"У зв'язку з цим виникає запитання: як усю цю "гіллясту" конструкцію тепер читати? Не рекомендую братися за винесений фрагмент, щойно натрапите на піктограму, що веде до нього в тексті. Я вже казав – це не зноска, відгалуження саме по собі може бути складним і заплутаним, а тому ліпше починати читати після того, як закінчите розділ. Або кілька розділів. Врешті-решт можна дочитати роман до кінця – він цілком самодостатній – і лише після цього переходити до фрагментів у додатку", – пояснив Макс Кідрук. 

Як розповів він, у новому романі таких додаткових текстів буде чотири – по суті, чотири бонусні оповідання, які нададуть неабиякої глибини основній історії. 

Нагадаємо: із презентацію роману "Доки світло не згасне назавжди" Макс Кідрук відвідає п’ять міст Волинської області.  До слова, наразі стартувало передзамовлення роману, тож першим придбати книгу можна за посиланням. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів