Поділитись:

Розлади сну: симптоми, причини та коли варто починати панікувати

П'ятниця, 13 грудня 2019, 23:14
Розлади сну: симптоми, причини та коли варто починати панікувати

Сон є нашою фундаментальною потребою, а тому необхідно слідкувати за власним режимом, щоб мати повноцінний відпочинок.

Про це написала ексочільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Колишня міністерка також навела процитувала уривок з нового матеріалу про розлади сну в рамках спецпроекту PsycheЯ:

“Я потроху провалююсь в сон, майже засинаю, ось уже на цій межі – і тут мене щось виштовхує на поверхню. Це наче якийсь контроль наді мною, чомусь сам собі не дозволяю заснути. Я можу дуже хотіти спати, бути неймовірно втомленим, розслабленим чи напідпитку, випити снодійне або заспокійливе і відчути їхню дію на собі – але все одно не засну. Мабуть, моя свідомість настільки сильна, що тримає мене в неспанні.

У періоди безсоння я не міг заснути до п’ятої-шостої (інколи – восьмої) ранку, після чого прокидався о 13, 14 або й 15 годині. Так починається зміщення. Це величезний стрес. Усі вже йдуть на обід, повирішували багато справ, а я лише йду до магазину купити щось для сніданку”.

Які бувають розлади:

▪ Сон є нашою фундаментальною потребою. У дорослої здорової людини він має тривати сім-дев’ять годин, а починатися і закінчуватися – в один і той самий час. Дуже часто розлади сну вважають або за неправильну поведінку, або безвідповідальним ставленням до себе і своїх потреб. Інша крайність, у яку дуже легко впасти, – знецінювати сон, вважаючи, що він займає надто багато часу, який можна бути би провести з “більшою користю”, або, навпаки, сприймати його як можливість втекти від реальності та власних проблем.

▪ Серед розладів сну виділяють: інсомнію (безсоння); гіперсомнію (підвищену сонливість), порушення дихання; циркадні (пов’язані зі зміною дня і ночі) порушення ритму сну і неспання; розлади руху; парасомнії (сноходіння, нічні кошмари, сонний параліч).

▪ Медичними причинами таких розладів можуть бути захворювання загального характеру, розлади кровообігу, гормональні перебудови, депресія, зловживання алкоголем. Проте, розлади сну також можуть носити посттравматичний характер і бути наслідком стресу.

Вам потрібно звернути увагу, якщо:

▪ вам важко заснути
▪ ви відчуваєте значну потребу в сні
▪ ви не можете прокинутися вранці
▪ ваш сон нетривалий
▪ ви постійно хочете спати вдень
▪ ви часто прокидаєтеся посеред ночі
▪ у вас яскраві важкі сновидіння
▪ ви почуваєтеся тривожно після пробудження
▪ ви спите довго, але просинаєтеся втомленим/ою
▪ рідні повідомили, що ви маєте апное (хропіння, зупинку дихання) або рухаєтеся під час сну.

"Звернутися по допомогу варто, якщо порушення сну триває один місяць. Не відкладайте – заплануйте візит до сімейного лікаря, аби обговорити цю проблему. За потреби лікар направить вас до фахівця. Якщо останнім часом ви переживали сильний стрес або припускаєте, що розлад сну пов’язаний з психологічними проблемами, звернутися варто до психолога або сомнотерапевта.

Діагностика розладів сну має відбуватися комплексно, у співпраці кількох спеціалістів. Проведення клінічного інтерв’ю допоможе з’ясувати причини порушення сну та що слід лікувати в першу чергу: розлад сну як самостійне захворювання, розлад сну і супутнє захворювання або ж лише супутнє захворювання. За потреби вас мають перенаправити до фахівців з вужчою спеціалізацією", – зазначила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 травня 2024
03 травня 2024
02 травня 2024
30 квітня 2024
29 квітня 2024
11 квітня 2024
08 квітня 2024
05 квітня 2024