Поділитись:

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

Середа, 29 січня 2020, 19:45
14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

Лучани неодноразово скаржилися на те, чим годують їх у лікарнях: комусь несмачно, комусь мало. Проте ніхто не думає про те, що, попри маленьке фінансування, у лікарнях Луцька роблять усе можливе, аби в пацієнтів не було скарг. І, як виявляється, працівники установ за можливості навіть приносять дещо з дому.

Журналістам ІА «Конкурент» розповіли та показали, як та з чого готують у лікарнях. Та як воно – нагодувати пацієнта тричі на день за 10-19 грн.

КП «Волинська обласна інфекційна лікарня»

У КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Луцької міської ради мені видають халат, шапочку та, звичайно, бахіли. Старша медична сестра Алеся Опельчук проводить у харчоблок. Саме там і готується їжа для хворих.

Алеся ОпельчукАлеся Опельчук

Двері на замку. Стороннім вхід заборонений, як, власне, і у кожне відділення лікарні. У харчоблоці нас зустрічає сестра медична з дієтичного харчування Ганна Мисковець.

О 10.30 тут уже готується обід. На плиті у трьох великих каструлях варяться супи – для дорослих, дітей та тих, хто потребує особливого харчування. Такі хворі, зокрема, – у відділенні кишкових інфекцій. Загалом щодня тут готують понад 150 літрів для більш, як двохсот людей.

«У нас харчуються діти з одного місяця. Для них – спеціальне харчування і спеціальна технологія приготування страв. Також бувають хворі з реанімації, наприклад, то для них їжа перетирається. Навіть якщо це один чи два пацієнта, це для них робиться окремо», – розповідає Ганна Мисковець.

Саме виносять кип’ячене молоко у великій каструлі, накривають кришкою. Воно охолоне і його даватимуть дітям.

Загалом на кухні працює два кухарі та одна помічниця: Світлана Бодячук готує їжу для пацієнтів дорослого відділення позмінно, а от Галині Голосун доводиться готувати дітям щодня, окрім суботи та неділі.

Приготування обідуПриготування обіду

Як розповіла дієтсестра, меню буває семиденне та сезонне.

«Щоранку з кожного відділення нам подають кількість хворих та розписані дієти, які призначив лікар. Я усе підраховую. Маючи на складі продукти, я складаю меню на сім днів», – каже Ганна Мисковець.

У меню я бачу яловичину, м’ясо, сосиски, рибу. Запитую, чи є усі ці продукти.  

Дієт-медсестра відповідає, що, звичайно, добре, коли є м'ясо, риба, фарш. Але все залежить від фінансування. Якщо його достатньо, то у харчоблоці готують млинці, пиріжки, роблять запіканки, смажать відбивні, готують курку. Але все відповідно до дієти. Хворим тут варять компот із сухофруктів, чай та кавовий напій.

У харчоблоці приблизно рік тому зробили ремонт. Тут є холодильники та морозильні камери для риби, м’яса та молока. У м’ясному і рибному цеху, відповідно, продукти важаться та готуються до обробки. В овочевому цеху стоїть картоплечистка, холоне щойно зварений буряк та лежить начищена капуста.

Ганна МисковецьГанна Мисковець

Страви на відділення забирають буфетниці. Першими сюди приходять з реанімації, останніми годують пацієнтів з ізолятора.

Молодша сестра-буфетниця Лідія Марчук привозить їжу на спеціальних візках. У відділенні кишкових інфекцій, де лежать найвибагливіші маленькі пацієнти, розповідає, найбільше полюбляють картоплю. Не гребують і гречкою.

«Я накладаю їжу в стерильні тарілки. Діти відмовляються від їжі у перші дні після того, як потрапляють до лікарні. А потім просять добавки», – розповідає Лідія Марчук.

Лідія МарчукЛідія Марчук

Ніна ПлахтійНіна Плахтій

У відділенні для дорослих про харчування розповідає Ніна Плахтій. Їжу пацієнтам вона роздає тут із 1986 року. З її слів, пацієнти отримують 160-180 г каші, 400 г супу, 200-300 хліба та 80-100 г салату.

«Дорослі теж хочуть картоплю. Але неврожай цього року був, тому, в основному, вона йде на супи та дітям. Питаю у пацієнтів: «Ви вдома каші їсте?» Кажуть, що ні. То, кажу, тут будете їсти. Каші – це ж корисно. Ми виходимо з того, що є», – розповідає буфетниця.

Каже, з роками харчування, звісно, змінювалося. Щиро радіє ремонту і лікарню називає своєю другою домівкою.

«Багато чого змінилося. Он який ремонт зробили, тільки треба його підтримувати. А люди мають бути трохи культурніші», – вважає Ніна Плахтій.

Відділення кишкових інфекційВідділення кишкових інфекцій

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

Медичний директор лікарні Любов Серба каже, що на одного пацієнта тут розраховано 19,26 грн завдяки спонсорській допомозі. А загалом було б 18 грн, які виділяються з місцевого бюджету.

Любов СербаЛюбов Серба

«Завдяки шведській дитячій місії ми можемо закупити яловичину, курятину. Картоплю заготовили силами Турійського району. Звичайно, доведеться й докупити. Таким чином даємо собі раду. Вартість продуктів, які ми закуповуємо, збільшується, тому фінансування теж, по суті, збільшується, але це не відчутно. Маємо те, що маємо, але нам вдається забезпечувати триразове дієтичне харчування», – розповідає Любов Сверба.

А супи в інфекційній лікарні доводилося пробувати неодноразово і мені. Вони дійсно смачні.

КП «Луцька міська клінічна лікарня»

У КП «Луцька міська клінічна лікарня» пацієнтів годують за 14,31 грн у день, 4 грн з яких – це спонсорські кошти. Директор лікарні Лариса Духневич розповідає, що ветеранам ООС та Другої світової війни на харчування виділяють 55 грн у день, тому є можливість дати трохи м’яса, риби, молока.

Лариса ДухневичЛариса Духневич

«Ми регулярно намагаємося відстежувати думку пацієнтів щодо перебування в лікарні. У нас проводиться анонімне опитування і там є запитання про те, чи задоволені вони харчуванням. То 8 % пацієнтів не задоволені. Ми ж розуміємо, що лікарня – це не будинок відпочинку, хотілося б дати більше, але за такі гроші це зробити неможливо. Але нам дуже приємно, коли пацієнт каже, що відправить свою дружину, щоб вона навчилася готувати таку кашу», – каже директорка.

З її слів, у новій реформі про харчування ніхто нічого не говорить. Нібито декларуються потужні фінансові гарантії, буде все безоплатно, проте немає цифр.

«Фінансування збільшується з кожним роком, але все більше з бюджету йде на зарплату й енергоносії – 90,2 % у 2019 році. І все менше на витрати – харчування, медикаменти», – каже лікарка.

При недостатньому фінансуванні дотриматися норм у харчуванні, стверджує, важко. Проте неможливе стає можливим, адже пацієнти лікарні мають триразове харчування. Уявіть собі: за 14 грн і 31 коп. можна приготувати сніданок, обід і вечерю.

На стаціонарі в лікарні перебуває до 700 пацієнтів. Зі слів Лариси Духневич, близько 30 з них знімаються з харчування.

Заступник директора з медсестринства Надія Бортник розповідає, що їжу по відділеннях розвозять буфетниці. Пацієнти приходять їсти у їдальню. А тих, хто лежачий, годують медсестри.

Надія БортникНадія Бортник

У діагностичному відділенні у буфетній висять фартушки для роздачі їжі, стоїть візок, на якому, власне, і привозять приготовлені страви. Спочатку тут роздають їжу, потім миють посуд та стерилізують у спеціальній шафі. Жартують, що тут стерильно, як в операційній.

БуфетБуфет

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

Буфетниця Галина Березюк тричі на день привозить перші та другі страви, солодкий і несолодкий чай, салат.

Галина БерезюкГалина Березюк

Візок для їжіВізок для їжі

«Дорослі все їдять і кажуть, аби не гірше. У їдальні є холодильник, свої продукти там, в основному, зберігають чоловіки, їм потрібно більше їсти», – розповідає жінка.

Дещо менша їдальня у гінекологічному відділенні. Проте тут також чисто, затишно і гарно. Лучанка Ольга Бубало запевняє, що їжа тут смачна, особливо салати. Проте зізнається, що інколи все ж додає домашній шматок м’яса.

Ольга БубалоОльга Бубало

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

Вулицею нас проводять у харчоблок. Це окреме приміщення, у якому й готують страви. Тут працюють 12 людей, по 6 в одну зміну. На зміні завжди є три кухарі.

ХарчоблокХарчоблок

Шеф-кухарка Ольга Скуратова показує, що готується розсольник, для тих, хто на дієті, – перловий суп. Загалом потрібно приготувати 250 літрів. А також вранці та на обід вариться по 100 літрів чаю та кави.

«На обід готується на загальний стіл також капуста, рисовий плов і горохове пюре. А на терапевтичний – перловий суп без огірків і рисова каша», – каже Ольга Скуратова.

Ольга Скуратова та Олена ПоручникОльга Скуратова та Олена Поручник

Дієтсестра Олена Поручник показує меню. Складає вона його з 1981 року і пам’ятає, як годували пацієнтів за 91 копійку. Каже, що страви на кухні намагаються урізноманітнювати і стараються, як можуть, аби пацієнтам було смачно.

Шеф-кухарка показує машину, на якій перетирається їжа для пацієнтів, які харчуються після операції. Такі хворі є щодня.

У харчоблоці багато пари та шумно від витяжок. Кипить робота. І головне: аби вийшло корисно та смачно.

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

14 гривень на харчування, або Як у луцьких лікарнях готують їжу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів