Поділитись:

У Луцьку міркували, як вибирати "правильну" владу

Середа, 05 квітня 2017, 17:45
У Луцьку міркували, як вибирати «правильну» владу

Олександр Клюжев (Громадянська мережа ОПОРА) та Денис Ковриженко (міжнародна фундація виборчих систем IFES)Олександр Клюжев (Громадянська мережа ОПОРА) та Денис Ковриженко (міжнародна фундація виборчих систем IFES)

У Верховній Раді зареєстровано 5 законопроектів про реформування виборчої системи в Україні, проте жоден з них найближчим часом не має перспективи втілитися в закон.

Про світові практики виборчих систем та можливість вдосконалення такої системи в Україні у Луцьку розповіли старший радник з питань виборів міжнародної фундації виборчих систем IFES-Україна Денис Ковриженко тааналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

Як зауважив Денис Ковриженко, будь-яка система завжди матиме негативні наслідки, виклики, однак варто оцінювати її позитивний вплив.

Він каже: політики люблять спекулювати, що, мовляв, існує лише три виборчі системи: пропорційна, мажоритарна, змішана. Насправді лише різновидів пропорційної системи є близько 70.

Експерт коротко розповів про системи виборів, які існують в інших країнах.

В Австралії, до прикладу, діє система альтернативного голосування. Суть її полягає в тому, що виборець має право віддати голос за двох кандидатів за принципом рейтинговості. Якщо депутат, якому віддали перевагу, складе повноваження, його замінити може другий кандидат, за якого голосував виборець.

В Україні, зазначає експерт, якщо й застосовуватимуть таку практику, то лише у віддаленій перспективі.

У Луцьку міркували, як вибирати «правильну» владу

Денис Ковриженко виділив "по сім гріхів" мажоритарної виборчої системи та пропорційної із закритими списками.

Щодо "мажоритарки", то це втрачені голоси, старі обличчя, непопулярні кандидати, тактичне голосування (коли жодного з кандидатів не підтримують, але віддають голос за одного, щоб не дати перемогти іншому), великі партії, джеррімендеринг ("нарізка" округів в інтересах певного депутата).

Пропорційній системі із закритими списками притаманні такі "гріхи": купівля місць, старі обличчя, непопулярні кандидати, втрата зв'язку депутатів з виборцями, тактичне голосування, великі партії, внутрішньопартійна диктатура.

Як зазначає експерт, пропорційна система з відкритими списками має як переваги, так і недоліки. Проте її переваги вигідно вирізняють її від системи із закритими списками.

У 32 країнах Європи діє пропорційна система. З них у 20-ти – депутатів обирають за відкритими списками. В інших – за закритими.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев розповів про п'ять законопроектів, зареєстрованих у ВР, в яких в тій чи інші мірі пропонують змінити виборчу систему.

Це, зокрема, законопроекти під номерами 1068, 1068-1, 3112, 1068-2 та 3112-1.

Усі вони, зауважує експерт, мають як позитивні, так і негативні сторони. Та всіх їх об'єднує принцип пропорційної виборчої системи.

У Луцьку міркували, як вибирати «правильну» владу

До прикладу, у проекті № 1068 запропоновано встановити прохідний бар'єр для партій під час виборів до Верховної Ради на рівні 1 % (зараз 5 %). Недоліком цього законопроекту є те, що виборці матимуть змогу голосувати лише за весь список в цілому.

Проект Закону № 3112 пропонує запровадити систему всеукраїнського рейтингу депутатів, перші 450 з яких й матимуть змогу отримати заповітні мандати.

Аналітик зазначив, що всі ініціатори законопроектів, на жаль, відмовилися об'єднати зусилля і розробити спільний законопроект. Однак невдовзі у Верховній Раді планують створити групу, яка активно займатиметься розробкою більш ефективної виборчої системи в Україні.

Надрукувати
мітки:
коментарів