Поділитись:

На Волинь суне нова пилова буря з Сахари: чи є у ній радіація та гербіциди?

Автор: Ольга Зейлик |
П'ятниця, 05 квітня 2024, 09:40
На Волинь суне нова пилова буря з Сахари: чи є у ній радіація та гербіциди?

У мережі шириться інформація щодо нової «хвилі» пилу з Сахари, яку очікують зокрема й на Волині 7 квітня. У деяких пабліках з'явилася інформація, що цей пил нібито несе радіоактивні сполуки, бактерії чуми та гербіциди. Що на це кажуть волинські синоптики?

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» звернулися з цим питанням до Волинського обласного центру з гідрометеорології і розпитали, чи фіксували вони зміни рівня радіації під час попередньої пилової бурі.

Черговий синоптик Волинського обласного центру з гідрометеорології Василь Климюк у коментарі повідомив, що упродовж попередньої «хвилі» пісків з Сахари радіофон не змінювався.

«За бактерії сумніваюся», – каже експерт.

Зазначимо, що науковці стверджують: на некерамічних поверхнях, наприклад, на одязі або шкірі, вірус чуми може залишатися активним лише до 1-6 годин.

Температура грає важливу роль у виживанні вірусу чуми поза організмом. При кімнатній температурі бактерія може залишатися активною протягом кількох годин, але при високих температурах (більше 37 градусів Цельсія) вона втрачає свою життєздатність дуже швидко.

А у пустелі, як всім відомо, досить спекотно.

Щодо гербіцидів, про які говорив еколог Володимир Борейко для сумнівного каналу «Труха», то волинський синоптик називає маймовірним їхнє занесення пилом.

«7 квітня не буде сильного вітру і потоки іншого напрямку. Ми не очікуємо схожі явища, які були декілька днів назад», – додав Василь Климюк.

Зазначимо: ймовірно, пил шкідливий для людей, які мають респіраторні захворювання, проте в цілому нема жодних підтверджень, що у ньому може бути щось, що перелічили у згаданому раніше коментарі в одному з пабліків. 

Вірити чи ні сумнівним каналам – питання риторичне. Проте наразі причин для цієї погодної істерії, на щастя, немає.

Нагадаємо: ми писали про те, чому пил зі Сахари накрив Україну і як мінімізувати шкоду для організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів