Поділитись:

Луцьк ризикує залишитися без гарячої води

П'ятниця, 20 липня 2018, 11:33

В Україні лише кілька міст постійно забезпечують своїх споживачів гарячою водою цілодобовою – це Вінниця, Хмельницький, Запоріжжя та Харків.

Зі слів комунальників, в більшості міст гаряча вода подається за графіком – це Тернопіль, Чернігів, Полтава, Івано-Франківськ, Львів та Луцьк. Жителі ж таких міст, як Одеса, Миколаїв, Херсон, Чернівці і більшість маленьких міст, влітку гарячої води зовсім не бачать, – інформує прес-служба ДКП "Луцьктепло".

Однак ризик залишитись без гарячої води для Луцька теж цілком реальний. Одна з причин – заборгованість за спожите тепло та гарячу воду. Левова частка цього боргу припадає не на підприємства, а на жителів міста.

Станом на 1 липня 2018 року підприємству за спожиті послуги заборгували на загальну суму в 98 841 687,50 грн. З них на населення припадає 50 705 331,71 грн, а на субсидії – 32 682 719,04 грн. Суми вражають. Але в розрахунку на одного жителя міста це лише 235 грн (50 705 331,71 грн розділити на 215 тис. мешканців). Якби кожен відповідально ставився до сплати своїх рахунків, то питання виникнення великих заборгованостей не було б.

Однією з найбільших проблем, з якою стикаються тепловики після несплати споживачами комунальних платежів, – ризик несплати рахунків за спожиті енергоносії, і як наслідок –відімкнення від електромереж чи припинення поставок газу, які призводять до неможливості продовження надання послуг. З такими ризиками стикається на лише Луцьк, а й уся Україна. Нагадаємо, що в тарифі більше 80 % становить вартість витрат на енергоносії.

Інша проблема, що виникає через брак коштів – неможливість здійснення якісного обслуговування мереж та обладнання. Експерти в енергетичній сфері кажуть, що через зношеність мереж подавати гарячу воду влітку у великих містах невигідно. Схожу думку висловлюють і експерти з питань енергоефективності. Одна з проблем – великі втрати тепла у мережах через їх зношеність. У літній період – коли споживання мале, а втрати високі, – постачати невигідно.

За відсутності гарячої води дедалі більше лучан та жителів інших великих міст встановлюють бойлери. Однак, встановлення індивідуальних бойлерів не є ефективним виходом, бо вирішення однієї проблеми тягне за собою іншу.

Доведено, що не всі будинки розраховані на збільшення електронавантаження, спричинене встановленням бойлерів. Старі п'ятиповерхівки мають обмеження за старими нормативами 3,5 кВт*год на квартиру. Як вказують експерти, мінімальне споживання бойлера складає близько 2-3 кВт*год. Тому від бойлерів часто починає горіти проводка або автоматика просто вибиває світло

Вважається, що для невеликих міст встановлення бойлерів – це нормальна практика, але для великих є проблемою. На сьогодні точно не зафіксована цифра щодо встановлених українцями бойлерів, але якщо вони стануть масовим явищем, то влада може піти на підвищення тарифів на електроенергію для таких споживачів у містах, допускають деякі експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ МОДЕРНІЗУЮТЬ 12 КОТЕЛЕНЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів