Поділитись:

Вікенд у Луцьку: на що подивитися і скільки витратити грошей

Понеділок, 24 вересня 2018, 08:45

Незважаючи на те, що Луцьк – одне з найбільших міст Західної України, обійти його можна за день. Але навіщо? Адже пам'яток в обласному центрі безліч і на будь-який смак!

Луцький замок (XIII-XIV ст.), Церква Іоанна Богослова (XII ст.), Покровська церква (XIII-XV ст.), Свято-Троїцький кафедральний собор (1752-1755 рр.), Монастир домініканців (1390 г.), оборонна вежа князів Чорторийських (XV ст.), монастир бригідок (1624 г.), синагога (XIV-XV ст.), лютеранська кірха (поч. XX ст.), підземелля старого міста (XVI-XVIII ст.), будинок архітектора Голованя, старовинна, яка досі працює, аптека (XVIII ст.), будинок, де жила Леся Українка, "Музей українського війська та військової техніки", унікальний "Музей волинської ікони" і багато інших, – пише "Сегодня".

Але можна і просто прогулятися старовинними вуличками, заходячи в затишні кафе. Або зануритися в сучасність: побачити найдовший у світі житловий будинок – будинок у формі сот, відвідати "Музей сучасного мистецтва", покататися на "гондолі" парком або на катері річкою, відвести душу в картинг-центрі. Причому екскурсію можна скласти собі, встановивши на смартфон безкоштовний додаток Луцьк Nash Soft.

"Волинянка": в минулому – експортний український позашляховик, а нині – машина для прогулянок

Саме родом з Луцька перший український всюдихід – "Волинянка" (1979-1992). Дебют цієї моделі відбувся в 1978 році на міжнародному автосалоні в Туріні, і за його результатами ЛуАЗ-969М увійшов в десятку кращих повнопривідних автомобілів Європи. З 1983 року модель експортувалася в країни Західної Європи. Автомобіль і понині ще трапляється на українських дорогах, частіше сільських, кілометри яких він хвацько долає завдяки своїм бездоганним якостям позашляховика. А в самому Луцьку можна замовити екскурсію на ретро-автомобілі історичним центром і Старому місту. Прогулятися на "Волинянці" можна у вихідні і святкові дні: тривалість – 1 год. 20 хв, вартість – 80 грн / ос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЕРЕДІСТОРІЯ "ВОЛИНЯНКИ": ЯКИМ БУВ ПЕРШИЙ АВТОМОБІЛЬ ЛУАЗ

"Будинок художника" в п'ятірці найцікавіших і найекстравагантніших споруд України

Місцевий скульптор Микола Головань все життя добудовує свій будинок. Його стіни і дах прикрашають химерні барельєфи і орнаменти. По всьому двору – понад 500 скульптур. На фронтоні – барельєф вагою 1,5 тонн із зображенням членів сім'ї скульптора. Адреса пам'ятки – вул. Лютеранська, 9. Нею можна помилуватися з вулиці, організовані екскурсії домом не проводяться. Якщо пощастить застати творця, то він може запросити у двір і розповісти чимало історій.

Зоопарк: реконструйований на гроші Євросоюзу

Місцевий зоопарк займає площу 4,2 га всередині міського парку. Незважаючи на те, що звіринець невеликий, у ньому комфортно розмістилися понад 150 тварин: леви, тигри, бізон, ведмеді, лами та ін. Луцький зоопарк – єдиний в Україні, який за період незалежності реконструйований за кошти ЄС. Працює з 10 до 18 год. Вартість дорослого квитка – 50 грн, дитячого – 30.

Прогулянки по воді: на "гондолах" по каналах парку або на річковому трамвайчику по річці Стир

У Луцьку можна покататися на "гондолах" по каналах каналами оновленого центрального парку (в будні – 50 грн / 20 хв, у вихідні – 100 грн / 30хв.) Або проїхатися на катері річкою Стир. Така можливість з'явилася з 8 вересня цього року.

"Мало де можна подорожувати по центру міста на катері", – пишається директор луцького річкового порту Олег Кербалай. Тривалість екскурсії близько години обійдеться в 100 грн / ос.

Музей сучасного мистецтва: "Змінює минуле і творить майбутнє"

Є в Луцьку місце, де зібрані роботи більше 100 кращих українських авторів XX-XXI ст. – живопис, графіка, скульптура – більш 800 арт-об'єктів. Це "Музей сучасного українського мистецтва Корсаков" (вул. Карбишева, 1). Розмістився він на площі в 5 тис. кв. м. На цій території працюють як постійна (2 тис. кв. м), так і змінна (460 кв.м) експозиції, Художньо-меморіальний музей художника-графіка Миколи Кумановського. Музей працює з 12:00 до 20:00 щодня. Вартість квитка – 30 грн, для студентів і школярів – 15. У середу – безкоштовно.

Луцький замок: володар першого місця в категорії "замки" конкурсу "Сім чудес України"

Візитівка міста – 600-річний замок. У ньому розмістилися музеї дзвонів, книги, художній. Замовивши екскурсію (10 грн – дорослий квиток, 5 грн – дитячий), можна піднятися на вежу (висота 27 м) і побачити місто, як на долоні. У замку постійно проводяться фестивалі, концерти, турніри. Раз на рік (в 2018 – 8 вересня) влаштовується шоу "Ніч у Луцькому замку". У звичайні ж дні вхід у замок для дорослих обійдеться в 20 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ПРИПИНЯТИ РОЗМОВА": ЯКОЮ БУЛА "НІЧ У ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ 2018" З ONUKA (ФОТО)

Проїзд, ночівля, харчування

Луцьк розташований на перетині транзитних міжнародних автомобільних і залізничних шляхів. Відносно недалеко їхати з міст Західної України (Львів – 178 км, Рівне – 70 км, Тернопіль – 176 км). А до Києва – 398 км. Крім регулярного залізничного сполучення зі столицею (наприклад, виїхати одним з потягів можна о 21:23 і бути в Луцьку о 5:07: плацкарт близько 100 грн, купе близько 250 грн), на Ковель йдуть потяги з Одеси, Дніпропетровська, Запоріжжя , Чернівців, і в їхньому графіку є зупинка в Луцьку. Також від Центрального залізничного вокзалу Києва регулярно йдуть маршрутки, їхати трохи більше 5 годин (280 грн). Прямими маршрутками можна дістатися і з Харкова, Полтави, Житомира, Рівного, Миколаєва та ін. міст.

Якщо є бажання затриматися в місті на пару днів, то вам відкриють двері безліч готелів (ми нарахували не менше 15), хостелів та мотелів. Житло на 1 ніч можна знайти від 100 грн / ос. Що стосується харчування, то в ресторанах і кафе подають як просту їжу (середній чек від 30 грн), так і високу кухню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів