Поділитись:

"Усі, хто перехрещував чи перевінчував, грішили", – митрополит Михаїл про Томос

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 14:00

Синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Це новий крок до створення єдиної помісної православної церкви в Україні.

Владика Луцький і Волинський Волинської єпархії УПЦ КП Михаїл розповів у коментарі ІА "Конкурент", що це означає для України і якою має бути процедура створення автокефалії далі.

"На сьогодні Синод ухвалив два важливі рішення. Перше – зняття анафеми із патріарха Філарета і митрополита Макарія. Макарій не був під анафемою, але йому узаконили сан. Це означає, що ієрархія Київського патріархату є дійсною. Тепер всі архіреї є офіційно визнані. Ми і так себе визнавали архіреями, і церква наша є дійсною, але московська сторона потребувала якихось сторонніх доказів про те, що ми дійсні. Інакше вони нас називали розкольниками, неканонічними, неблагодатними. А найбільший авторитет Вселенської церкви – це Вселенський патріарх. Наразі він в особі Священного Синоду зняв усі ці московські наклепи на Українську православну церкву. Тепер ми дійсно ієрархія, від того усі таєнства, які звершувалися в церкві раніше, які будуть звершуватися надалі, є дійсними: і хрещення, і вінчання. І всі, хто перехрещував чи перевінчував, грішили проти Духа Святого", – пояснив владика.

Друге – це те, що Вселенський патріархат на сьогодні в особі Священного Синоду має право давати Томос. Власне, Священний Синод своїм рішенням дав право Вселенському патріарху виписати Томос і підписати його для Української православної церкви. Це є основне оголошення автокефалії, – пояснив митрополит Михаїл.

"Коли Вселенський патріарх підпише цей Томос, це вже залежить від життєвих обставин. Але йому делегували такі права: надавати Томос своїй дочерній церкві, тобто Українській православній церкві, адже ми визнаємо Константинопольську церкву своєю матірною церквою. І ще одний важливий момент: документ 1686 року є недієвим, тобто той документ, на який спирається Московська патріархія, нібито яким Константинополь їй передав у підпорядкування Україну. Константинополь говорить, що не були виконані всі вимоги, закладені в цьому документі. Зокрема поминальні за богослужінням Вселенського патріарха. По-друге, Вселенський патріарх у тому документі передав Московському лише право поставляти Київського митрополита, не територію віддав, а право поставляти. Фактично відбулося рейдерське захоплення території України. Вони собі привласнили, забрали у Вселенського патріарха, відповідно, вібулося порушення договорів. Відтак, Вселенський патріарх і патріархія має право відкликати цей документ. Що, власне, й зробили, анулювали всі рішення. Адже Московська патріархія не виконала цих вимог. І це дає право Константинопольському патріархату займатися українським питанням", – зазначив священнослужитель.

Із його слів, тепер всі канонічні, всі соборні. А далі має бути об′єднавчий Собор, адже в нас в Україні є три гілки православних церков.

"Відповідно, є добровільне бажання об′єднатися в єдину помісну церкву, тому, я гадаю, упродовж тижня-двох цей Собор відбудеться. На ньому оберуть патріарха, якому буде вручений Томос. Це дає можливість консолідувати українське суспільство, уникнути всіляких протистоянь, які можуть бути в якості боротьби, загроз, про які говорить Москва: розколення, війна тощо. Це все штучне нагнітання зі сторони Москви і бажання розділити Україну і, відповідно, породити тут хаос і показати, як в Україні все погано. Тому ми не закликаємо до таких протистоянь, але будемо раді контактувати зі всіма, хто хоче бачити єдину помісну українську церкву. Це бажання великої кількості і волинян, і українців до об′єднання. Ми хочемо нарешті, щоб закінчилася війна між державами і між конфесіями; перемоги, звичайно, України і української церкви", – розповів Михаїл.

Нагадаємо: сьогодні, 12 жовтня, о 17:35 на ТК "UA:Волинь" дивіться ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE", присвячений темі Томосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів