Поділитись:

Через нерозбірливий почерк лікарів травмуються тисячі пацієнтів, – Супрун

Середа, 19 вересня 2018, 21:04

Через нерозбірливий почерк медичних працівників у світі трапляються тисячі лікарських помилок.

Про це у Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

В опублікованому звіті National Academies of Science's Institute of Medicine (США) вказано, що щороку близько 1,5 мільйони пацієнтів травмуються через нерозбірливий запис назви чи дозування лікарського препарату, коли їх пишуть від руки медичні працівники. Небезпечно це й тим, що такі помилки можуть мати летальні наслідки.

Крім втрат для здоров'я, це також і великі гроші для самої системи. Наприклад, у цьому ж звіті зазначено, що додаткові медичні витрати на лікування травм, пов'язаних з неправильним дозуванням ліків, складають 3,5 мільярда доларів на рік.

Звісно, медики роблять це ненавмисне. Основна причина не найбільш каліграфічного почерку – кількість писанини та темпи, в якому лікарі зазвичай працюють. Існують різні вимоги щодо документів, заповнення журналів, виписок та багато інших папірців, на які лікарі витрачають свій час.

Зокрема, вони змушені писати дуже швидко в пікові години навантаження або ж почерк може ставати все більш нерозбірливим через втому.

Форми письмової документації, зі слів Уляни Супрун, – вже давно застарілий формат ведення записів. Світ переходить на електронні записи в системі охорони здоров'я. В США, Канаді та багатьох європейських країнах електронні записи в тій чи більшій мірі вже впроваджено в систему.

Україна теж відходить від перенавантаження медицини папером та невиправданими записами й переходом до електронного формату ведення документації.

Зокрема ще в березні набрав чинності наказ МОЗ № 157, який скасовує необхідність заповнення від руки цілої низки морально застарілих форм – різних талонів та журналів з медичними записами, які не мали жодної практичної необхідності. У майбутньому ж планується повністю відійти від паперового документообігу.

Електронна система охорони здоров'я відіграє ключову роль у трансформації. Це обов'язкова вимога НСЗУ Національна служба здоров'я України для укладання договорів з медзакладами, які надають первинну медичну допомогу. У майбутньому електронна система дасть можливість кожному швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – більш цілісно бачити картину здоров'я пацієнта. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти та робитимуть інші медичні записи, які не можна буде ні загубити, ні підробити або ж невірно прочитати.

До електронної системи охорони здоров'я вже підключилися 24 064 лікарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН ПОЯСНИЛА, ЧОМУ НЕБЕЗПЕЧНЕ "ГУГЛ-ЛІКУВАННЯ"

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
10 березня 2024
08 березня 2024
29 лютого 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
03 лютого 2024
30 січня 2024