Поділитись:

Куди українцям дівати дрібні монети

Понеділок, 16 липня 2018, 13:13

В Україні з обігу поступово виводять монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.

НБУ навесні оголосив про припинення їх карбування. Нові копійки в обіг не запускають, а в торгових точках суми з копійками в разі розрахунку готівкою повинні округлятися. При цьому у багатьох запасливих громадян залишилися чималі монетні запаси у скарбничках – прийшов час з ними поступово прощатися, – пише "Сегодня".

Копійками ще можна розраховуватися в магазинах, аптеках, кіосках, в транспорті. Їх зобов'язані приймати. Також ударними "поглиначами" монет є кавові і продуктові автомати, деякі термінали з оплати послуг. А ще підприємливі громадяни недорого продають дрібні монети жменями у весільні агентства.

Директор департаменту грошового обігу Нацбанку України Віктор Зайвенко уточнив: банки повинні приймати у громадян монети дрібного номіналу без будь-яких обмежень, обмінювати на монети і банкноти іншого номіналу.

Але, як показала практика, навіть в різних відділеннях одного і того ж банку співробітники діють на свій розсуд: можуть обміняти, а можуть і відмовити. Очевидно, це може залежати від кількості принесених монет і наявності у співробітника часу на їх перерахунок. Тому можна спробувати домовитися заздалегідь.

Як роз'яснили в прес-службі НБУ, приймати монети до оплати зобов'язані всі державні і приватні структури (банки, магазини, турфірми, транспорт), зокрема фізичні особи.

"Якщо касир магазину або банку відмовляється приймати у вас на сплату монети, вирішуйте питання з директором магазином або директором відділенням. Не вийде – пишіть скаргу в НБУ", – радять в прес-службі.

Дріб′язок можна обміняти на банкноти в регіональних управліннях Нацбанку і навіть в комерційних банках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЦБАНК ВВЕДЕ ПЛАТУ ЗА ВИДАЧУ РОЗМІННИХ МОНЕТ

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024
01 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
25 лютого 2024