Поділитись:

Вступ-2018: абітурієнтам-медикам встановили мінімальний бал

Середа, 18 липня 2018, 18:20

Вступити на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" і "Педіатрія" зможуть лише ті абітурієнти, які набрали понад 150 балів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів – біології, хімії або математики.

Таким чином, уже на етапі вступу майбутні медики мають довести свої здібності, високу мотивацію та спроможність стати високоосвіченим професіоналом, – повідомляє "Урядовий портал".

12 липня в країні розпочалась вступна кампанія у заклади вищої освіти. Вперше в Україні для вступу на медичні спеціальності подолати поріг у 150 балів з конкурсних предметів мають усі абітурієнти, не залежно від форми навчання (за кошти державного бюджету чи за кошти фізичних чи юридичних осіб) та підпорядкування ЗВО.

Мета такого нововведення – відібрати найкращих абітурієнтів і в кінцевому результаті підвищити якість медичного обслуговування. Адже досі, попри великий конкурс на медичні спеціальності, рівень знань зарахованих абітурієнтів часто був незадовільним. Наприклад, з-понад 8 тисяч абітурієнтів, які були зараховані на медичні спеціальності у 2017 році, 41% набрали менше 150 балів ЗНО з одного предмета, 19% – з двох предметів і 7% – з трьох. Ще гіршою є статистика за окремими спеціальностями. Так, більше половини майбутніх педіатрів мали менше 150 балів ЗНО з одного предмета, 20% – з двох предметів і 6% – з трьох.

Цього року за кошти державного бюджету навчатимуть 4507 медичних працівників (спеціальність "Медицина"). Місця не закріплені за конкретними закладами вищої освіти, вони розподілятимуться за процедурою "широкого конкурсу". Це означає, що ЗВО, до яких подали заяви найбільше абітурієнтів, отримають найбільше місць за держзамовленням. Так, найкращі університети отримають більше студентів, а слабкі взагалі можуть залишитися без першокурсників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ – НОВІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

Надрукувати
мітки:
коментарів