Поділитись:

З чого складається ціна бензину в Україні (інфографіка)

Четвер, 18 жовтня 2018, 15:40

З початку осені середня ціна літру бензину А-95 збільшилася на 2,71 грн, станом на 17 жовтня вартість становили вже 33,02 грн.

Експерт Case Україна, кандидат економічних наук Василь Поворозник аналізує, з чого складається ціна бензину, та які фактори впливають на її коливання.

Україна в основному споживає готовий, імпортований бензин, який приходить частково з Білорусі, частково – з Польщі та Литви. Яким чином формується ціна на бензин А-95? Є вхідна ціна на бензин, яка значною мірою залежить від котирувань на міжнародних біржах. Якщо росте ціна на нафтопродукти, відповідно зростає і закупівельна вартість бензину. У першій декаді жовтня (10-12 числа) закупівельна вартість бензину зросла до 15-16 гривень у перерахунку.

З чого складається ціна бензину А-95

Крім цього, ми сплачуємо два податки – акциз та ПДВ. Раніше був також ввізний акциз, але зараз він фактично інтегрований у акциз, що ми сплачуємо. Акциз не залежить від ціни і встановлюється фіксованою сумою у валюті. Ставки акцизу приймаються кожного року. Зараз ставка акцизу на один літр бензину А-95 становить 0,213 євро.

Що ще входить у ціну бензину? Є транспортні витрати, які несуть оператори, що цей бензин закуповують і транспортують, а також націнка оператора або АЗС. Вона залежить від бренду – дорожчі бренди можуть дозволити собі більшу націнку, дешевші змушені ставити меншу, але у них, як правило, гірша якість послуг.

ПДВ нараховується на суму закупівельної ціни та акцизу.

Отже, у загальній структурі вартості бензину закупівельна ціна складає приблизно 47 %, податки – близько 35 %, логістичні витрати у різних операторів можуть складати від 2 до 6%, націнка АЗС може досягати 14 % в залежності від бренду.

Дві складові, що найбільше впливають на фінальну ціну продукту, напряму залежать від валютного курсу, тому що закупівельна ціна сплачується валютою, а акциз прив'язаний до курсу євро. ПДВ нараховується на суму цих показників, а отже, курс валюти напряму впливає на кінцеву вартість в гривні.

Таким чином ціна бензину А-95, яку ми бачимо на українських АЗС, є прямою похідною від вартості нафти і бензину на міжнародних ринках і курсу гривні до долара США та євро.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів