Поділитись:

На Волині можуть створити ще одну ОТГ

Четвер, 19 липня 2018, 13:36

На межі Ковельськаго та Камінь-Каширського районів Тойкутська сільська рада – "біла пляма" на децентралізаційній карті Волині – може об'єднати довкола себе сусідів та сформувати Тойкутську ОТГ.

Такої громади наразі немає у Перспективному плані розвитку територій області, але зволікання зі створенням Сошичненської ОТГ у Камінь-Каширському районі укріпили шанси Тойкута як центру майбутньої громади. На сьогодні свою згоду на спільне господарювання тойкутці отримали від Карасинської сільради, що на Камінь-Каширщині та Доротищенської, що на Ковельщині, – повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Щоб обговорити перспективи створення майбутньої ОТГ, до Тойкута голова сільради Віталій Грицюк запросив, як жартують між собою волинські самоврядці, "децентралізаційну тяжку артилерію" – Валентина Малиновського та Василя Грома, консультантів Офісу реформ.

Нагадаємо, що Офіс реформ діє при Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України в межах проекту "ПУЛЬС", який втілює АМУ за підтримки USAID.

До розмови, окрім місцевих жителів, приєдналися Андрій Броїло, голова Ковельської райради, голови Карасинської та Доротищенської сільрад Марина Миронюк і Ніна Лукашик таРостислав Шиманський, голова Сереховичівської сільської ОТГ, що у Старовижівському районі.

На жаль, не приїхав Валерій Сухацький, голова Стобихівської сільради, що у Камінь-Каширському районі. До речі, саме у його сільраді склалася патова ситуація, яка гальмує створення і Сошичненської, і Тойкутської ОТГ. Річ у тім, що жителі Радошинки схиляються до Сошична, у Стобихівці – до Тойкута, а депутати вичікують. Тим часом у заручниках опинилася Карасинська сільрада, бо, на жаль, немає спільної межі з Тойкутом. Отож, панові Сухацькому та стобихівським депутатам, як ні кому, було б корисно послухати про реформу від людей, які добре на ній розуміються.

У своєму виступі Валентин Малиновський, консультант з правових питань, розповів присутнім про переваги децентралізації, необхідність і значущість реформи для України, про процедуру формування ОТГ, відповідно до закону і методики, адже "закладається фундамент нового життя країни на десятиліття". Він також наголосив на незалежності та
впливовості Асоціації міст України, яка діє в державі 25 років, адже "без візи її керівника жодну постанову не приймає Кабмін і жоден проект закону не потрапляє у Верховну Раду".

"Ми допомогаємо людям ухвалити правильне рішення, даючи поради виходячи з інтересів громади, що базуються на фінансових можливостях, географічних та історичних особливостях територій та логістиці", – наголосив він.

"Вивчивши вашу ситуацію, можу з впевненістю сказати, що Тойкутська ОТГ, яка об'єднає в собі Тойкутську, Карасинську, Доротищенську і Стобихівську сільради має всі шанси бути. Втім, якнайшвидше треба переконати стобихівчан, щоб встигнути створити громаду у 2019 році, а з 2020-го почати жити по-новому. Річ у тім, що чимало часу знадобиться на внесення вас до Перспективного плану, бо нині ви "біла пляма", та проходження процедури створення ОТГ, але дорогу осилить той, хто іде", – додав експерт.

Перспективним у фінансовому плані вважає створення Тойкутської ОТГ у вищезгаданому форматі і Василь Гром, консультант з бюджетних питань, який показав присутнім презентацію, яка підтверджує, що цій громаді вистачатиме грошей на життя і розвиток.

"Фінансову основу майбутньої ОТГ формуватимуть Тойкут і Карасин, які на сьогодні мають найбільше власних доходів. Щодо ПДФО, то кращої як у вищезгаданому форматі ситуації по доходах із фізосіб, в цьому куті немає, – зауважив Гром. – Ви маєте досить серйозну фінансову базу для формування власних доходів. Окрім того, з 2019-го лісові землі оподатковуватимуть, тобто лісгоспи повинні будуть кожній сільраді затверджувати ставку оподаткування згідно з Податковим кодексом, що змінюватиме ситуацію як з доходами, так і з взаємовідносинами місцевих органів влади з такими великими землевласниками. Також змінюється оподаткування земель фермерських господарств, хоч і багато на тому місцеві бюджети не зароблять, але й не втратять".

Підтримує створення Тойкутської ОТГ і Андрій Броїло, голова Ковельської райради, який вважає, що децентралізаційні процеси в Україні незворотні. Порадив сусідам не зволікати і голова Сереховичівської ОТГ Ростислав Шиманський. Він зауважив, що попри те, що деякі обласні чиновники не давали їхній ОТГ жодних шансів на життя і розвиток, вони доводять протилежне, а нещодавно уряд ухвалив рішення про визнання їхньої громади спроможною.

Тож після зустрічі тойкутівці ще більше пересвідчилися у правильності свого рішенні й вирішили з новими силами взятися за створення Тойкутської сільської ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ЯТЬ ВОЛИНСЬКИХ ТЕРГРОМАД ВИЗНАЛИ СПРОМОЖНИМИ

Надрукувати
мітки:
коментарів