Поділитись:

У Польщі кажуть, що досягти компромісу у волинському питанні буде складно

П'ятниця, 20 липня 2018, 15:58
У Польщі кажуть, що досягти компромісу у волинському питанні буде складно

Голова Інститу національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек зазначив, що у найближчому майбутньому не бачить можливості сісти з головою українського Інституту нацпам'яті України Володимиром В'ятровичем за стіл переговорів, узгодити позиції та написати спільну версію.

Про це інформує Польське радіо.

"Це питання далекого майбутнього. Значна частина української політичної еліти будує свою ідентичність на традиції ОУН-УПА", – заявляє Ярослав Шарек.

Історик додає, що він свідомий, що на Сході України йде війна. Проте, як каже, досвід Інституту національної пам'яті такий, що відкладання чого-небудь на майбутнє означає, що ця тема повернеться після багатьох років із подвійною силою.

"Історія пов'язана з наслідками, я завжди скептично ставився до спроб спільно, "компромісно" писати історію", – говорить службовець.

Поправки до закону про Інститут національної пам'яті, голова Інституту неохоче коментує, мовляв, це рішення незалежного парламенту, політиків.

"Але цей закон мав показати непохитність Польщі щодо того, що спотворює пам'ять", – зазначив він.

Ярослав Шарек додав, що для нього основною проблемою є свідомість українців.

"Чи ми здатні показати їм, що, можливо, існують кращі історичні взірці ніж призвідці геноциду? І чи можемо ми суверенній державі вибирати національних героїв?" – заявив Шарек.

Нагадаємо: Президент України Петро Порошенко та його польський колега Анджей Дуда у неділю, 8 липня, вшановували пам'ять загиблих в українсько-польському конфлікті 40-х років минулого століття. Побували вони на Волині майже одночасно, проте так і не зустрілися.

Згодом Анджей Дуда пояснив, чому не було спільного вшанування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ: ЗНАТИ, ЩОБ НЕ ПРОГРАТИ

Надрукувати
мітки:
коментарів