Поділитись:

Громади на Волині чекають на вибори

Четвер, 16 серпня 2018, 09:36

Радники та працівники Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування висловили занепокоєння тим, що ЦВК не призначає перші вибори в нових об'єднаних територіальних громад в Україні та на Волині зокрема.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Радники та працівники Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування висловили занепокоєння тим, що ЦВК не призначає перші вибори в нових об'єднаних територіальних громад в Україні та на Волині зокрема.

В Україні на перші вибори в ОТГ чекають 98 громад, а на Волині – дев'ять. Також йдеться про громади, які приєднується до уже чинних об'єднаних територіальних громад і теж очікують на вибори восени 2018 року. Тобто, на вибори в ОТГ в Україні чекають майже 900 тисяч людей, а на Волині, за словами радника із децентралізації Волинського ЦРМС Оксани Урбан, – майже 75 тисяч громадян.

Радник із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан наголосила, що згідно з загальноукраїнським моніторингом реформи децентралізації в Україні, Волинь перебуває на четвертому місці, але якщо говорити про кількість утворених у 2018 році нових об'єднаних громад та громад, які виявили бажання приєднатися до вже чинних ОТГ, то волиняни – на другому.

Також на Волині не залишилося районів без об'єднаних територіальних громад, адже в Камінь-Каширському та Горохівському районах, де раніше не було ОТГ, утворилися Гута- Боровенська та Мар′янівська громади відповідно. Згідно з цим показником, Волинь увійшла до трійки таких областей в Україні.

Участь у брифінгу узяв і голова Мар'янівської громади (першої на території Горохівського району, – ред) Микола Климчук, який розповів про етапи створення Мар'янівської ОТГ і висловив свою стурбованість, що ЦВК не оголошує вибори.

Про те, чому така ситуація склалася, детальніше розповів юрист Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Андрій Погорілий. Так, 9 серпня ЦВК оприлюднила постанову № 122, в якій вирішила звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз'яснень щодо наявного на сьогодні законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні та призначення Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади, а також вирішила розглянути звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів після отримання ЦВК роз'яснень. Таке штучне затягування часу виникло через те, що Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Конституції, закону про всеукраїнський референдум часів Януковича. Тому у законодавстві тепер виникла юридична колізія у тому, що стосується проведення референдумів. Те, що нині в Україні відсутнє правове регулювання всеукраїнських з 2018 року і місцевих референдумів з 2012 року, жодним чином не є підставою для не призначення виборів в ОТГ.

Відсутність законодавчих норм, які б врегульовували питання референдумів, не унеможливлює реалізацію інших законодавчих актів, якими передбачено вирішення окремих питань альтернативними референдумам способами. Законом України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" (чч.5, 7 ст. 7 та ч. 1 ст. 8) передбачено альтернативні варіанти прийняття рішення щодо добровільного об'єднання територіальних громад, зокрема, шляхом прийняття таких рішень відповідними місцевими радами. Отже, відсутність законодавчого врегулювання процедур проведення референдуму не позбавляє територіальну громаду здійснити своє волевиявлення у інший передбаченим законодавством спосіб, тобто шляхом прийняття відповідною радою рішення про об'єднання.

З моменту набрання чинності Законом України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" з березня 2015 року та по теперішній час було утворено 668 об'єднаних територіальних громад (41 ОТГ на території Волинської області). При цьому відповідний закон щодо проведення місцевих референдумів був скасований у 2012 році, ще до прийняття Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Дії ЦВК підривають довіру до найуспішнішої реформи в Україні – децентралізації, нівелюють здобутки реформи та працю людей, які стали її активними учасниками. Також дивною ситуація виглядає для міжнародних партнерів, які постійно вказували на позитивну динаміку децентралізації в Україні.

Нині у ЦВК є час до 17 серпня, щоб таки призначити вибори в ОТГ в Україні, адже тоді громади зможуть піти на вибори саме наприкінці жовтня 2018 року, а не у грудні, щоб нормально увійти у новий бюджетний рік.

Нагадаємо, що на розгляд Центральної виборчої комісії подано документи щодо призначення позачергових виборів в об'єднаних територіальних громадах Волинської області. Так, перші вибори прогнозуються у дев'яти нових об'єднаних територіальних громадах Волині: Липинській, Підгайцівській, Мар'янівській, Війницівській, Старовижівській, Гіркополонківській, Гуто-Боровенській, Ківерцівській та Привітненській ОТГ.

Також Волинська ОДА подала звернення щодо призначення додаткових виборів до сільських та селищних рад ОТГ після приєднання. Йдеться про Забродівську ОТГ (приєднується Замшанська сільська рада), Зимнівську ОТГ (приєднується Хобултівська сільська рада), Торчинську ОТГ (приєднується Городинівська сільська рада), Княгинівській ОТГ (приєднується Іванчицівська сільська рада), Павлівську ОТГ (приєднується Милятинська, Радовичівська, Колонська сільські ради), Поромівську ОТГ (приєднуються Морозовичівська, Староліщянська сільська ради), Вишнівську ОТГ (приєднується Машівська сільська рада) тощо.

Надрукувати
мітки:
коментарів