Поділитись:

Соцмережі в Польщі наповнені ненавистю до українців через Волинь

Понеділок, 24 вересня 2018, 14:00

"Укри єднаються, щоб зробити чергову Волинь", – можна прочитати у Facebook.

Функціонування політики у мережі аналізує для Gazeta Wyborcza Анна Мержинська, колишня директорка бюро бялостоцького посла до Сейму Роберта Тишкевича. Переклад матеріалу опублікувала газета "Високий замок".

Просто дивовижно, як сильно відрізняються результати соціологічних опитувань про ставлення поляків до українців з трендами соціальних мереж. Згідно з першими, з травня 2018-го, 56 відсотків опитаних висловилися за прийнятність українських імігрантів, 35 були проти. І це досить стабільний результат.

На інтернет-форумах та Twitter дискусії на цю тему є дуже гострими, але досить врівноважені. Однозначно антиукраїнські середовища є тільки у Facebook. Ці середовища, однак, не є численними, але дуже активними.

Інтерес до українців за останні тижні постійно зростає. Це можна побачити, наприклад, порівнюючи кількість згадок у польській мережі України (та українців), Литви (і литовців) та мусульман.

Про Україну за останній місяць з'явилося 24 792 згадки, з них майже 14 тисяч – в соціальних мережах. Про Литву – трохи більше 6 тисяч згадок, половина з яких у соціальних мережах. Мусульмани мають 7800 згадок, з яких 6 тисяч – в соціальних медіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНЦЮ У ПОЛЬЩІ ВІДМОВИЛИ В ОРЕНДІ ЖИТЛА ЧЕРЕЗ ВОЛИНСЬКЕ ПИТАННЯ

Антиукраїнські теми були присутні на польському Інтернеті принаймні з 2014 року. Після того, як Росія анексувала Крим, Україна у Польщі користувалася і громадянською, і політичною підтримкою. Це було небезпечно для Кремля, тому ЗМІ та прокремлівські акаунти запустили антиукраїнський наратив у польські соціальні мережі.

У червні 2017 року набув чинності безвізовий режим між Україна та ЄС. І хоча він стосується туристів, а не трудових мігрантів, прокремлівські медіа, що діють в Польщі, використали його для подальшого посилення антиукраїнської істерії. Ось звідки така приголомшлива кількість згадок у мережі. Ще одним подразником є інформація в ЗМІ про кількість українців у Польщі.

Тепер зрозуміло, що такі "зерна" впали на благодатний грунт. Небажаність українців у Польщі і ненависть до них, висловлені в Інтернеті, починають проявлятися в "реальному світі".

Національний рух (радикальна національна група) в нещодавно оприлюдненій програмі місцевого самоврядування помістила антиукраїнський постулат. "Зупинити українізацію Польщі" – заявили вони 1 вересня на з'їзді місцевого самоврядування.

У вересні "Національно-радикальний табір" (ОNR) у Вроцлаві вкотре влаштував антиукраїнський пікет. Прийшло заледве кілька десятків, але, спираючись на антиукраїнські настрої, ОNR у Нижній Сілезії рекрутує нових членів. "Наші сім'ї та наші друзі поїхали за кордон, і "економічні експерти" розповідають нам, що українці рятують нашу економіку. Давайте припинимо таку патологію! Скажіть Н І економічній міграції! Бойкот компаніям, що наймають українців!" – пишуть у листівках ONR.

Нещодавно в Нижній Сілезії з'явився приватний рекламний щит біля автостради А4. Він нагадує про "український геноцид, скоєний проти громадян Другої Речі Посполитої членами ОУН-УПА", а літери "Ми пам'ятаємо" є метафорою крові. Ця ідея з'явилася в антиукраїнській групі у Facebook, вона помістила там спочатку віртуальний банер, а відтак і білборд. Ідея так "сподобалася", що тепер збирають кошти для виготовлення та розміщення ще шести таких білбордів, що коштуватиме 11,5 тисячі злотих.

Депутат Марек Якубяк, який претендує на посаду мера Варшави від партії Kukiz'15, нещодавно говорив про емоції: "Я кажу про своє ставлення до українців. Той факт, що українці вбили своїх сусідів на Волині, є таким, що не прощають. Тепер їм тут теж все належить, вони приїжджають сюди тільки з міркувань комерційного зиску". Ще один депутат від Kukiz'15 Томаш Томашковський заявив у жовтні 2017 року: "Українці роблять, що хочуть, з нами. Ми даємо їм гроші на дороги, а вони будують пам'ятники Бандері".

Схожі заяви можна зустріти у ЗМІ та соціальних мережах. Активні групи та сторінки в Facebook гуртують поляків, які є українофобами. Тут є фансторінки "Українець не мій брат" (66 тис уподобань), "Стоп українізації Польщі" (3,2 тис. фанів, зростання на 1,2 тис. за останні десять тижнів), "Польський Львів" – (8 тис. шанувальників), "Львів завжди польський" – (11 тис.), "Львів є польським" – (39 тис.), "Пам'ятаю Волинь" (29 тис.), "Справа Кресова – Національна справа" (3,3 тис.).

Є також дуже активна група Genocidium atrox. "Український геноцид у південно-східній прикордонній території Республіки Польща". У ній майже 10 тисяч членів, їх число зросло на 900 осіб за останній місяць.

Більшість з них дуже активно дискутують про українців, хоча сторінка "Пам'ятаю Волинь" подає переважно виборчі перипетії у Варшаві-Щеціні. Матеріали там публікує відомий блоггер і колишній співробітник Міністерства юстиції Даріуш Матецький.

Українофобні записи можна також знайти на інших сторінках. Наприклад, на сторінці "Клікни, якщо ти зневажаєш Туска (43 тис. шанувальників), "Я пишаюсь, що є поляком" (73 тис.), Kresy. pl (99 тис.), хоча вони губляться тут серед інших тем.

Спосіб інфікування ненавистю до українців надзвичайно простий. Антиукраїнські фан-сторінки відкриті, і до них має доступ кожен. Користувачі поширюють контент, поданий там. Деякі групи також доступні для всіх.

Кількісний аналіз згадок про Україну в минулому місяці свідчить, що у першій четвірці медій, які найчастіше пишуть про українців – портали Sputnik News та Kresy.pl. Перший – це відкрито прокремлівський ресурс.

Kresy.pl також характеризується як прокремлівський портал, принаймні, такі оцінки містяться у звітах програми CEPA STRATCOM, присвячених російській інформаційній війні в Європі.

Решта порталів є правими. Раніше вони нищівно критикували мусульман, та останніми місяцями ця тема відійшла на другий план. Тепер найгіршими є українці.

Велике збурення на антиукраїнських платформах Facebook спричинила справа Людмили Козловської з фундації "Відкритий діалог", її образливо називають "ницою", "скурвленою" або просто "бандерівкою". Недавно з'явилася інформація, що її діяльність була наслідком німецько-української змови проти Польщі. На українофобських фан-сторінках Росія не подається у ролі ворога, радше як "країна-стабілізатор". Путін виринає у коментарях, як той, хто може стримати наводнення Польщі українцями. Є дописи, де пропонують польсько-російський поділ України як шлях до найкращого розв'язання ситуації.

Багато емоцій викликають новини про злочини, винуватцями чи виконавцями яких є (чи мали б бути?) українці. До прикладу, напад і стрілянина в Обіщові (бус мав українські реєстраційні номери). Інтенсивно коментували також появу першої української газети у Польщі та відео, в якому українець нарікає на важкі умови праці в Польщі.

Українобофські реакції користувачів можна згрубша поділити на дві категорії. По-перше, ненавидимо українців, бо вони причетні до "людобойства" поляків (так називають Волинську трагедію); по-друге, українці "псують" польський ринок праці, оскільки "захоплюють" наш край, при чому це – тільки початок, бо за українцями з'являться мусульмани чи азіати, і змушуватимуть поляків до еміграції.

Обидва наративи є дуже емоційними і дуже посилюють польські страхи втрати праці і Батьківщини.

Користувач Маріо, наприклад, пише: "Вплив українців у Польщі величезний. Їхня неймовірна злочинність… Залежно від воєводства, 50−70 відсотків злочинців – це українці. Це ознака того, що Україна – кримінально-фашистська держава, українець є ворогом". Цікаво, що Маріо повідомляє у Facebook, що він живе у Ліоні, отож незрозуміло, звідки він знає, яка ситуація у Польщі.

Серед коментаторів є і закордонні акаунти, рівно ж як і фальшиві профілі, порожні та анонімні. Але твердження, що антиукраїнський наратив творять винятково фейкові користувачі, також є спрощеними.

Значна частина користувачів-українофобів у соціальних мережах – то поляки з "крові і кості": "ніколи не повинні вибачити тим чортам невимовних мук наших предків"", або ж "українці створюють враження, що їх немає, але "ніхто" – це вони… Я того не хочу. Потрібна зміна уряду". Покладають вину на уряд і PiS, на думку багатьох інтернет-коментаторів, саме вони запроваджують українців до Польщі. Знову ж таки, це аж ніяк не означає, що жалкують за РО (Громадянською платформою) – ненависть до неї затаїли у собі давно.

Надрукувати
мітки:
коментарів