Поділитись:

Як на Камінь-Каширщині вимірюють рівень радіації і які результати

П'ятниця, 26 квітня 2024, 20:31
Як на Камінь-Каширщині вимірюють рівень радіації і які результати

У селі Прилісне в Камінь-Каширському районі на Волині одразу після аварії на ЧАЕС у 1986 році фіксували значне перевищення радіонуклідів. Нині населений пункт входить до зони радіаційного забруднення. 

Про це Суспільному розповів керівник Волинської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Андрій Бортнік і зробив нові заміри радіаційного фону у Прилісному.

«Декілька років тому тут був перевищений радіаційний фон на декілька Кюрі, – зазначив фахівець. – За цих 10 років хочемо дослідити, які відбулися тут зміни».

У полі біля села Прилісне дозиметр показав 8 мікрорентгенів.

Андрій БортнікАндрій Бортнік
 

Зі слів керівника Волинської філії Інституту охорони ґрунтів, радіаційний фон у селі Прилісне зараз в межах норми, дещо перевищеним залишається рівень Цезію: «На цій території був Цезій 137 і Стронцій 90. Цезій 137 ще лишається, а Стронцій, якщо і є в ґрунтах, то його вже дуже мало. За останні роки ми його майже не фіксували».

Як додав Андрій Бортнік, значна частина радіонуклідів залишається у лісах на Волині, зокрема, у грибах і ягодах.

Окрім Прилісного до чорнобильської зони також належать ще 10 сіл громади. Загалом у Камінь-Каширському районі нині проживають майже сто тисяч людей, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, розповів керівник управління соціальної та ветеранської політики Камінь-Каширської райдержадміністрації Максим Демидюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів