Поділитись:

У Луцьку відремонтують будинок скульптора Миколи Голованя

Понеділок, 11 липня 2022, 16:41
У Луцьку відремонтують будинок скульптора Миколи Голованя

Будинок-вернісаж скульптора Миколи Голованя, який є візитівкою Луцька і цікавим туристичним об'єктом, хочуть відремонтувати.

Про це повідомляє управління туризму та промоції міста.

Будинок Миколи Голованя у Луцьку без перебільшення має світову відомість і є архітектурною пам’яткою сучасної історії міста. Адже це не просто житловий будинок, а справжній витвір мистецтва. Будівлю прикрашає більш ніж 500 оригінальних скульптур, створених у різних стилях і з різних матеріалів: зеленого пісковику, граніту, бетону тощо.

Будинок був майстернею, у якій Микола Головань охоче і з любов’ю створював твори мистецтва не лише для свого сімейного вернісажу, але й для людей до своїх останніх днів.

«Сьогодні в будинку проживає дружина скульптора, яка повідомила, що планує зробити у будинку його музей. Проте у воєнний час закриті реєстри та немає змоги надати будинку статус пам’ятки місцевого значення. Крім того, на жаль, будинок і подвір’я біля нього потребують ремонту, а для його реалізації – великої кількості будівельних матеріалів. Але, незважаючи ні на що, ми не маємо права втратити хоча б частинку спадку майстра і робитимемо усе необхідне для його збереження», – зазначають в управлінні промоції та туризму.

На прохання управління туризму та промоції міста допомогти зберегти унікальну архітектурну пам'ятку відгукнулися меценати. Зокрема, корпорація «ЛАД» та її засновник Юрій Ольховий, ТОВ «Епіцентр» та його очільниця в Луцьку Катерина Усійчук, ПП «Ефект» та його керівник Сергій Бохонко.

Нагадаємо: Микола Головань помер 1 лютого 2022 року. У скульптора, творця «Будинку з химерами» зупинилося серце. Поховали митця на кладовищі у селі Липини, поруч із могилою його сина. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів