Поділитись:

Пошукова система Яндекс – під тотальним контролем російської влади

Четвер, 14 липня 2022, 07:19
Пошукова система Яндекс – під тотальним контролем російської влади

Нові закони у росії змусили новинних агрегаторів і пошукові системи використовувати офіційно затверджені джерела, тоді як уряд вимагав більшого контролю над структурою управління компанією Яндекс. Після вторгнення 24 лютого, путін швидко підписав закон, який визначає злочином поширення "фейкових новин", пише Internetua.

За цей злочин передбачено ув'язнення терміном до 15 років і великі штрафи. Проблема з відбиттям контролю кремля та збереженням при цьому іміджу незалежності, раптово перетворилося на катастрофу для Яндекс. Як компанія втратила свою незалежність та почала приховувати від громадян росії злочини окупантів розповіла член ЦККБ, доцент кафедри реклами та зв'язків із громадськістю Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ліна Вежель. 

«Прекрасно усвідомлюючи, що уряд вирвав контроль над соціальною мережею Вконтакте керівники Яндекс діяли обережно, побоюючись подібної націоналізації. Вони вважали, що поки контролюють пошукову систему, користувачі зможуть знаходити достовірні новини про війну на закордонних сайтах. Але це виявилось занадто оптимістичним. Швидко було заблоковано та закрито російські ЗМІ, які називали бойові дії війною. Наприкінці квітня компанія Вконтакте повідомила, що підписала угоду про купівлю Яндекс-новости та Яндекс-дзен», – повідомила Ліна Вежель.

Вона зазначила, що якщо зараз з російської IP-адреси вбити в пошуку "війна в Україні", то вас попередять, що деякі сайти заблоковано на вимогу російського законодавства. Це означає, що Яндекс вилучає усі джерела, які не відповідають нормам роскомнагляду.

Крім того, компанія додала у результати пошуку контентну мітку про війну в Україні. Це таке собі попередження, що деякі матеріали в Інтернеті можуть містити недостовірну інформацію, тому потрібно бути обережним. Посилання на західні та вітчизняні ЗМІ, які критикують режим, також недоступні, тому більшість російських користувачів зараз використовує VPN. Це не викликає особливого подиву, оскільки кремль самовільно закрив доступ до цих ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів