Поділитись:

Мала більше ста переломів: як живе волинянка з кришталевою хворобою (відео)

Четвер, 28 липня 2022, 12:02
Мала більше ста переломів: як живе волинянка з кришталевою хворобою (відео)

Валентина Давидюк із села Коршів вперше зламала ногу у трирічному віці. Тоді маленька дівчинка просто перечепилася, ідучи пасти корови. Наслідки були страшні. Нога не просто не зросталася, а й ламалася далі – то від гіпса, то від необережних рухів. Загалом за життя жінка ламала кінцівки більше сотні разів. 

Про особливу волинянку розповів телеканал «Аверс». 

У пані Валентини – так звана «кришталева хвороба». 

Довідково:
Поняття «недосконалий остеогенез» (також відоме під назвами хвороби Лобштейна-Вролика, хвороба «кришталевої людини») об’єднує групу захворювань з основним провідним симптомом – аномальною ламкістю кісток. В 95 % випадків причиною є мутація генів, відповідальних за синтез колагену. 

У трирічному віці лікарі не давали дівчинці шансів на життя. У восьмирічному їй зробили низку операцій, під час яких лікарі то ламали, то складали знову, а то й видаляли частини кісток пані Валентини. 

Важка хвороба не стала жінці на заваді, коли вона вирішила здобути освіту. Валентина навчалася на швею у профтехучилищі, і цьому захопленню жінка присвятила все життя. 

«Я з дитинства любила шити, в'язати, вишивати. 20 років пропрацювала у Будинку побуту. А коли ламала ногу і лежала на апараті, я і там не лежала дарма. Мама, вже покійна, приносила мені полотно, нитки, а я вишивала», – розповідає вона журналістам. 

Жінка має доньку, трьох онуків і маленького правнука. Для всіх членів своєї сім'ї вишиває чудові речі. Працює і на замовлення. 

Пані Валентина вчить не здаватися і не опускати рук.

«Минулого року важко перенесла коронавірус. А поки ще не була поломана ніжка – ходила сапати город. Господь мене витягнув з того світу – значить, для чогось це потрібно», – каже жінка. 

Жінка не може нічого не робити. Донька і внучка жінки вишивають, як вона, і пані Валентина дуже тішиться цьому. Каже, як би не було важко, вона береться до голки і вишиває. За цим заняттям жінка відволікається, і набирається сил для нового дня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів