Поділитись:

В українських аптеках все частіше продають препарати-копії

Середа, 21 грудня 2016, 14:00
В українських аптеках все частіше продають препарати-копії

З кожним роком український ринок копій оригінальних ліків зростає.

За приблизними підрахунками, на сьогодні з 13 тис медпрепаратів більше 90 % - це генерики і так звані традиційні препарати (наприклад, лікарські трави). І з кожним роком, на 2-3 % їх стає більше, - повідомляю UBR.ua.

Попри розширення вибору генериків в аптеках, стає більше українців, які вважають за краще купувати саме їх. Причина такої популярності банальна - неоригінальні ліки часто набагато дешевші за оригінальних. Про це розповів президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

З українських аптек зникнуть життєво важливі ліки

Так, на один дорогий оригінальний препарат доводиться в середньому 2-3 дешевші аналоги. А популярні і "ходові" серед покупців і лікарів ліки і зовсім копіюють зі страшною силою.

"Часом однакових за властивостями препаратів, але з різними назвами можна знайти безліч. Наприклад, в Україні зареєстровано близько 130 позицій диклофенаку, близько 100 позицій флуконазолу і азитроміцину, а також більш ніж 70 позицій антибіотиків: амоксициліну, ципрофлоксацину і препаратів для зниження тиску, наприклад, амлодипін. але потрібно розуміти, що генерики хоч і в більшості своїй дешевші за оригінальні ліки, але не завжди ефективні ", - зазначив Віктор Сердюк.

Зі слів експерта, більше 10 % генериків на сьогодні не принесуть хворому очікуваного полегшення. Раніше, в 2013 році, ця цифра дорівнювала приблизно 2-3 %. Тому пацієнту залишається або купувати дорогі медпрепарати, або на собі перевіряти дієвість генериків, наявність побічних ефектів на кшталт підвищеного / зниженого тиску, стан нирок та ін.

Українські аптеки завищують ціни на ліки, незважаючи на заборони

Середня вартість однієї пачки оригінального препарату практично в чотири рази перевищує вартість генеричних аналогів.

За підсумками минулого року, вона зросла приблизно на 70 % і становила майже 150 грн. При цьому середньозважена ціна однієї упаковки генерика за період з 2013 до 2015 року зросла майже на 50 %, становивши 37,5 грн.

Уведення поняття "генерична заміна" - досить поширена практика в інших країнах. Так, в чотирнадцяти країнах ЄС воно прийнято на державному рівні, в шести країнах є обов'язковим, в інших страхові компанії впроваджують підходи, які роблять генеричну заміну обов'язковою. Тяга європейців до копій легко з'ясовна - страхова медицина вимагає тотальної економії, а заміна оригінальних препаратів на майже такі ж, але більш дешеві генерики, з успіхом дозволяє скоротити бюджети на медикаменти.

Вартість реєстрації ліків хочуть підвищити

Цим же шляхом може піти й Україна, якщо, як обіцяє МОЗ, у нас з наступного року почнуть впроваджувати страхову медицину. У нашій країні акцент в сторону економії буде ще сильнішим, враховуючи обмеженість бюджетних коштів. Головне, щоб така стратегія не нашкодила здоров'ю громадян.

"Застосування генериків дає відчутний економічний ефект, але при цьому вони повинні бути терапевтично (фармацевтичні) еквівалентними і призначені пацієнтам у відповідність з інструкцією для медичного застосування. У такому випадку можна буде очікувати такого ж клінічного ефекту і профілю безпеки, як і в разі застосування оригінального препарату ", - зазначив Віктор Сердюк.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
16 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024