Поділитись:

Вчені з’ясували, чому люди люблять дивитися фільми жахів

Вівторок, 25 жовтня 2022, 04:25
Вчені з’ясували, чому люди люблять дивитися фільми жахів

Емоція страху є базовою, однією з перших, яку почали відчувати люди. Страх може сковувати, лякати та приносити задоволення. Вчені провели дослідження, в ході якого з’ясували, чому людям подобається цей стан і як він впливає на організм.

Про це повідомляє The Guardian.

Коли людина стикається з потенційно небезпечним середовищем, мозок активує два шляхи. Перший з них — швидкий, і він дозволяє негайно реагувати на загрозу. Другий більш повільний, і при його активації людина починає аналізувати загрозу, визначати всі ризики для себе і потім тільки приходить розуміння того, є небезпека чи ні.

Професор Марк Мальмдорф-Андерсен з данського Орхуського університету займається вивченням когнітивних процесів, які пов’язані з грою і навчанням. Він досліджував, як люди реагують на фільми жахів.

За словами фахівця такий жанр кіно може нести в собі широкий спектр емоцій і навіть навчальний потенціал. Це можна пояснити так: у фільмах людина стикається із сценаріями, які в майбутньому може використовувати в екстремальних ситуаціях.

Переглянувши фільм людина продумує порядок дій у своїй голові: як, вона вчинила б, чи змогла б бути головним героєм, переносить ситуацію на себе і відчуває задоволення, коли розуміє, що може впоратися з такою ситуацією.

Щоб встановити точно, як пов’язана емоція страху і почуття задоволення професор зі своєю командою провели дослід на групі людей в будинку з привидами. Всіх “піддослідних” знімали на відеокамери, запитували про їх емоційний стан.

Щоночі в будинку, де жили люди, працювали від 70 до 100 акторів. Хтось був у ролі зомбі, хтось грав серійного вбивцю з бензопилою. Їх метою було викликати страх, занепокоєння, огиду та інші емоції.

В ході спостережень вчені встановили, що люди не сильно хочуть виходити за рамки свого нормального фізіологічного стану, але із зони комфорту вони виходять охочіше. Тобто мозок шукає золоту середину і коли у “важкій ситуації” справляється, то починає відчувати ейфорію.

Але такий стан спостерігався не у всіх, тому що кожна людина може по-різному відчувати почуття страху і реагувати на нього. Когось він сковує, когось змушує бігти та ховатися, а хтось навпаки, починає активно чинити опір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів