Поділитись:

Тюрма за позашлюбний секс: закон в Індонезії називають катастрофою

Середа, 07 грудня 2022, 02:40
Тюрма за позашлюбний секс: закон в Індонезії називають катастрофою

Парламент Індонезії схвалив новий закон, згідно з яким секс поза шлюбом каратиметься ув'язненням.

Новий закон – частина поправок, внесених до кримінального кодексу. Вони набудуть чинності лише за три роки і включають, зокрема, заборону на образу президента та висловлювання проти державної ідеології.

Цього тижня протестувальники влаштували невеликі мітинги біля будівлі парламенту у Джакарті.

Кодекс містить декілька законів "про мораль", які роблять незаконним спільне проживання і секс неодружених пар. Його положення будуть застосовувати як до індонезійців, так і до іноземців, які перебувають на території країни.

Правозахисні групи стверджують, що нове законодавство обмежує права жінок, ЛГБТ та етнічних меншин у країні.

Донести за позашлюбний зв'язок, який тепер загрожує дев'ятьма місяцями в'язниці, зможе законний чоловік чи дружина. На неодружених людей, які живуть разом, зможуть донести їхні батьки.

Правозахисники кажуть, що новий кодекс також пригнічує свободу політичного самовираження та обмежує свободу віросповідання.

У новій версії з'явилися шість законів про блюзнірство, включаючи віровідступництво - відмову від релігії. Вперше з моменту здобуття незалежності Індонезія визнає незаконним рішення стати невіруючим.

Нові статті про дифамацію також роблять незаконною образу президента або віцепрезидента - за це загрожує до трьох років ув'язнення.

Також поза законом стане висловлення думок, що суперечать національній ідеології. У попередній версії кодексу окремого положення про образу глави держави не було, ці справи розглядалися у рамках законів про дифамацію.

Проте законодавці заявили, що додали до кодексу положення про захист свободи слова та протестів, які проводяться у "суспільних інтересах".

Проте, правозахисна організація Human Rights Watch у вівторок заявила, що положення нового кодексу - це катастрофа у галузі прав людини.

Директор HRW з Азії Елейн Пірсон в інтерв'ю BBC назвала нове законодавство величезним провалом для країни, яка намагається представити себе сучасною мусульманською демократією.

Дослідник Андреас Харсано, який працює в Джакарті, зазначив, що в Індонезії мільйони пар не мають свідчень про шлюб, насамперед серед корінних народів чи мусульман у сільській місцевості, які уклали шлюб за релігійним каноном.

"Теоретично ці люди порушуватимуть закон, адже спільне проживання може каратися тюремним ув'язненням на строк до шести місяців", – сказав він BBC.

Він додав, що дослідження, проведені в країнах Перської затоки, де існують аналогічні закони, які регулюють секс і стосунки, показали, що жінок частіше, ніж чоловіків звинувачують та засуджують за такими законами про мораль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів