Поділитись:

З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото)

П'ятниця, 20 січня 2023, 01:59
З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото)

Київські митники виявили спробу переслати за кордон без дозвільних документів старовинну метальну зброю.

Про це у четвер, 19 січня, на фейсбук-сторінці повідомила Державна митна служба України.

Серед вилучених артефактів – вісім автентичних наконечників стріл, виготовлених від періоду дохристиянської Русі до ХІV століття. Предмети з ознаками старовини виявили під час перевірки міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Києва до США.

За мистецтвознавчою експертизою, яку провели фахівці Національного музею історії України, ці наконечники доби Русі IX-XIV століть. Вони мають історичну та культурну цінність. 

Підтвердженням автентичності виявлених митниками наконечників є наявність залишків активних продуктів корозії заліза, характерних для подібних предметів археології, що довгий час перебували у землі. Практично на всіх артефактах фахівці виявили спроби непрофесійної реставрації.

Відповідно до чинного законодавства України, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Правоохоронці припускають, що наконечники стріл є здобиччю «чорних археологів».

На правопорушників склали протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Наконечники вилучили.

З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото)З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото)З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото)З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото)З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото)З України до США намагались переслати археологічні артефакти Русі (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 травня 2023
12 березня 2023
22 червня 2022
11 листопада 2021
15 вересня 2021
14 грудня 2020
19:30
07 грудня 2020
23 жовтня 2020
14 жовтня 2020
19 березня 2020