Поділитись:

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 10 березня 2023, 09:04
«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото)

Нещодавно в Івано-Франківській області відбувся Чемпіонат України з лижного туризму, де команда з Волині виборола перемогу. 

Журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вдалось поспілкуватися із чемпіонами та дізнатися, як проходили змагання.

Шостого березня на офіційній сторінці Волинського центру національно-патріотичного виховання туризму та краєзнавства учнівської молоді з’явилося радісне повідомлення. Волинська команда з лижного туризму посіла перше місце серед команд з інших регіонів. У дорослій команді тоді виступали: Олександр Оришко, Анна Мельник, Володимир Казаков та Патута Максим

Кубки, дипломи та медалі з чемпіонатуКубки, дипломи та медалі з чемпіонату
 

Дитяча команда отримала друге місце. Для Волині його виборювали:

  • Мисік Максим
  • Мисік Тарас
  • Токарчук Дарина
  • Ющук Артем
  • Зрум Анна
  • Ткачук Анна
  • Сусь Констянтин

Медалі з чемпіонату УкраїниМедалі з чемпіонату України
 

Наші земляки отримали першість на всіх дистанціях, та за підсумками загального заліку судді віддали перемогу саме волинянам.

Тренер команди Олександр Оришко відзначає, що змагання пройшли доволі насичено. Була цікава конкуренція, адже нашій команді не було де тренуватися, через відсутність снігу. Проте навіть це не стало на заваді.

«Змагання проходили дуже насичено, активно, з конкуренцією, було дуже цікаво. Діти себе дуже гарно проявили. Єдиний був нюанс в плані підготовки. Через відсутність снігу, ми не могли нормально тренуватися. Мусили виїхати на два дні раніше, аби деякі учасники змогли попрактикуватися. Хтось взагалі вперше ставав на бігові лижі. Комусь потрібно було згадати техніку. Проте ці два дні перед змаганнями дали своє»,  зазначає тренер.

Також пан Оришко розповів, що деякі учасники раніше мали подібний досвід, тому їм було простіше. Важливою складовою цього змагання був саме туризм, тому спортсмени на гуртку пропрацьовували техніки, які безпосередньо використовували під час проходження траси. 

«У попередні роки вже хтось їздив на лижах і мав досвід. Важливою складовою у змаганнях була техніка туризму (робота з мотузками та іншим спорядженням). Ці навички ми пропрацьовували у гуртку. Основна підготовка до змагань була за два дні до їх проведення. Ми ознайомилися з етапами і перешкодами. Дізналися якою буде довжина кожного етапу. І вже безпосередньо на місці готувалися до змагань», – каже Олександр.

Олександр Оришко, тренерОлександр Оришко, тренер
 

Учасниця команди-чемпіона Анна Мельник розповіла, що здобути перемогу їм допоміг командний дух. Адже без злагодженої команди неможливо досягти високих результатів. 

«На мою думку, отримати такі гарні результати на змаганнях, нам допоміг злагоджений командний дух. Коли я почула, що ми перемогли, це було дуже приємно. Ми, як їхали на змаганння, здогадувалися, що будемо одними з перших. Команда виграла усі дистанції і стала абсолютним чемпіоном. Хоч місцева Івано-Франківська команда була сильним конкурентом», – каже спортсменка.

Проходити дистанцію було непросто. Фізична підготовка відіграла важливу роль. За словами дівчини, вони навіть під час відпочинку намагалися тренуватися та відпрацьовували наступні етапи змагання. Також Анна відзначає, що були й екстремальні моменти, де команда мала зібрати усю волю в кулак та перебороти себе.

«Найбільше мені запам'яталися два етапи. Швидкий спуск на лижах і швидкий спуск з гальмуванням. Організаторами, напевно, були якісь екстремали. Там була гірка висотою десь у 100 метрів, і потрібно було звідти з'їхати на прямих лижах, що було доволі небезпечно. Але було круто», - захопливо розповідає дівчина.

Анна Мельник-Климчук, спортсменкаАнна Мельник-Климчук, спортсменка
 

Учасник молодшої команди волинських лижників, яка зайняла друге місце Костянтин Сусь пишається своєю перемогою. За словами хлопця, вони також могли отримати першість на чемпіонаті, але у команди-господаря була перевага. Спортсмени з Івано-Франківська уже мали подібні змагання та були знайомі з трасою, на якій усе відбувалося. До того ж, на Волині ця зима не була сніжною, тому відпрацювати потрібні навички вони не могли. Ба більше, через те, що команда стартувала п’ятою, сніг на деяких відрізках траси розтанув, і вони мусили проходити її пішки.

«Була ділянка, де не було снігу, і ми мусили проходити входження в коридор поворотами. Ми йшли майже по траві. Першим командам пощастило більше, адже тоді в них був сніг. Я думав, що інші учасники будуть сильнішими. Івано-Франківська команда вже до цього мала змагання та була знайома з трасою, тому у неї була перевага. Вони були більш підготовленими. Наступного року, я впевнений, ми переможемо», – зазначає Костянтин.

Костянтин Суй, спортсменКостянтин Суй, спортсмен
 

Інша учасниця юної команди Анна Ткачук теж у захваті від змагань. Особливо їй запам’яталося, як вона була на нартах. Один з етапів проходження маршруту – транспортування потерпілого. Саме Анна була в цій ролі. З її лиж виготовили саморобні нарти, і десь 200 метрів мусили транспортувати дівчину. Спортсменка також розповіла, що наступного року хоче вибороти першість на чемпіонаті. Про інших учасників вона відгукується з теплотою, адже змогла знайти для себе нових друзів.

«У мене тільки хороші враження після турніру. Не очікувала, що все настільки запам'ятається. Наступного року також хотілося б себе спробувати, можливо, навіть отримати першість, адже ще є куди рости. З деякими учасниками ми познайомилися вже безпосередньо на турнірі. Ми одразу подружилися, і у нас була згуртована та дружня команда. Я налаштовувала себе на гірше, але мої очікування, на щастя, не справдилися», – каже дівчина.

Анна Ткачук, спортсменкаАнна Ткачук, спортсменка
 

Заступниця директора обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства Алла Корнійчук каже, що на Волині одна із найпотужніших традицій лижного туризму. Навіть не дивлячись на те, що в області немає гірських масивів, наші учасники завжди здобували перші місця та перемогу на змаганнях. У Волинській області в попередні роки змогли провести дев’ять таких турнірів. Подібні змагання в Україні проводять лише у двох областях – нашій та Івано-Франківській. 

«Взагалі традиції лижного туризму на Волині досить таки потужні. Ми постійно підтримуємо планку, не здаємо позицій, адже Волинь в когорті спортсменів України вважається однією з найсильніших у дисципліні лижного туризму.  Ми одна із областей, яка проводить дитячі чемпіонати у себе в області. Такі ще роблять на Івано-Франківщині, що не дивно, адже у них є доступ до карпатських гір», – інформує пані Алла. 

Жінка каже, що такі змагання – недешева річ, адже оплатити проїзд, проживання, харчування та спорядження дуже дорого вартує. Цьогоріч фінансами частково допоміг голова Луцької федерації спортивного туризму Костянтин Антонюк.

«Наша команда стартувала першою. І в перший день, і на настуний. Маршрут довгий – 8 кілометрів. Ми ще сміялися, що хто перший стартує, той і переможе. На цей рік, справді, так і вийшло. Але й у минулих роках ми теж здобували перші місця», – повідомляє Алла Корнійчук.

Учасники чемпіонату України з лижного туризмуУчасники чемпіонату України з лижного туризму
 

Крім того, на цих змаганнях двоє учасників – Володимир Казаков  та Аня Мельник – виконали норматив кандидата в майстри спорту з спортивного туризму. За підсумком чемпіонату, їм присвоять цей розряд. Це дуже приємно, що старші наставники, тренери подають хороший приклад для молодших спортсменів.

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

«Було доволі небезпечно»: волинські лижники про перемогу на чемпіонаті України (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів