Поділитись:

Луцький клуб української мови призупиняє роботу через брак ентузіазму

Четвер, 06 квітня 2023, 13:00
Луцький клуб української мови призупиняє роботу через брак ентузіазму

Розмовний клуб української мови, що діяв у Луцьку при Волинському національному університеті імені Лесі Українки, призупиняє свою роботу.

Про це розповіла доцентка кафедри української мови Оксана Приймачок, яка вела заняття, починаючи з перших місяців повномасштабного вторгнення, – пише Район.Життя.

Клуб створили при університеті в березні 2022 року для російськомовних переселенців, які виявили бажання вивчати українську. Безплатні уроки відбувалися спочатку двічі на тиждень, потім – щовівторка.

«Коли у Луцьку з’явилася велика кількість російськомовних переселенців, міський голова звернувся до ректора із проханням організувати для них навчання української мови. І мені телефонують та кажуть: «Це тільки Ви можете таке потягнути». Бо у мене спеціалізація і російська мова, й українська», – розповідає Оксана Приймачок.

Про курси повідомляли переселенцям у Департаменті соціальної політики, згодом почало працювати сарафанне радіо – хтось дізнавався навіть у церкві. За весь час пройшли понад 200 людей. І це не лише ті, хто переїхав до Луцька через війну, а й лучани, які все життя розмовляли російською і, як у тому невеселому жарті – «лягли спать 23 февраля, а прокинулись 24 лютого».

«На початку на заняття приходили й по 40 осіб, бракувало місця в аудиторіях для такої кількості. Я йшла і переживала, що у мене не вистачає роздруківок», – пригадує викладачка.

Тоді вона для себе вирішила, що у війну теж має щось робити й це буде її вкладом. Тож працювала на безоплатній основі, але зізнається – за рік вигоріла.

«Мені на кожне заняття потрібно було видруковувати велику кількість матеріалів. Спочатку я робила це власним коштом, потім учні купували мені папір, заправляли картридж. Але поки держава про це не потурбується, то все на ентузіазмі буде триматися, але як довго? Ентузіазм – це діло таке, якщо його нічим не підкріплювати – швидко згасає. Мене колись запитали, кому це найбільше потрібно? То я так подумала – напевне, що мені. Бо мені треба знати, що я роблю щось корисне для країни. Але якщо дивитися у перспективі – це має підтримувати держава», – вважає кандидатка філологічних наук.

Курси української стали для багатьох і місцем психологічної підтримки, особливо в перші місяці після повномасштабного нападу, і місцем, де ближче знайомилися з українською культурою і літературою.

«Ми читали вірші – Ліни Костенко, Симоненка, або хтось зачитував власні поезії українською. Обговорювали притчі Сухомлинського. Байки Глазового розігрували, це було дуже весело. Особливо щемливий момент – коли разом писали радіодиктант національної єдності, адже там була тема про дім, якого у багатьох уже немає», – розповідає пані Оксана.

Багато хто зі студентів подружився між собою і продовжує спілкування поза клубом.

Луцький клуб української мови призупиняє роботу через брак ентузіазмуЛуцький клуб української мови призупиняє роботу через брак ентузіазмуЛуцький клуб української мови призупиняє роботу через брак ентузіазму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів