Поділитись:

Луцькі сімейні лікарі скаржаться на роботу через е-рецепти (фото, відео)

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 10 квітня 2023, 13:03
Луцькі сімейні лікарі скаржаться на роботу через е-рецепти (фото, відео)

У Луцьку сімейні лікарі розповіли про труднощі в роботі, з якими вони стикнулися після запровадження електронних рецептів.

Про це говорили під час круглого столу, організованого Громадянським Рухом «СВІДОМІ» у п'ятницю, сьомого квітня.

Депутатка Луцької міської ради Алла Надточій поцікавилася у сімейних лікарів, яким чином введення електронних рецептів вплинуло на їх роботу та яка ситуація у них із внутрішньо переміщеними особами.

«Є багато ВПО, які не мають перепідписаних декларацій з лікарями. Тому виникає питання, чи потрібно їм укладати нову декларацію з іншим лікарем, і загалом, як це нововведення впливає на роботу саме сімейних лікарів?» – запитує депутатка.

Алла НадточійАлла Надточій
 

Завідувачка Амбулаторії загальної практики сімейної медицини №3 Ірина Андрійчишена повідомила, що внутрішньо переміщені особи досі звертаються і для них необов'язково мати укладену декларацію. Пацієнти, у яких немає сімейного лікаря, без жодних проблем можуть отримати рецепт.

«Декларацію мати не потрібно. До нас звертаються ВПО, і якщо вони хочуть укласти декларації, вони їх укладають. Для осіб, які такої не мають, є черговий лікар, він надає допомогу. Проте такі пацієнти мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров'я за паспортними даними. Тоді рецепт виписуємо без декларації», – зазначає лікарка.

Ірина АндрійчишенаІрина Андрійчишена
 

Вона також розповіла, що з впровадженням такої новинки у сімейних лікарів побільшало роботи. Медикиня нарікає на малу кількість часу, яка відводиться для огляду пацієнта. На її думку, 15-20 хвилин недостатньо, щоб провести усі необхідні маніпуляції. Проте вона підкреслила, що до усього треба звикнути, а людям варто розповісти детальніше про це нововведення. Таким чином вдасться уникнути зайвої паніки та ажіотажу.

Сімейний лікар приватної практики Віталій Дмитрук підтримав свою колегу та додав, що люди зіштовхнулися з обмеженням своїх старих прав і вони намагатимуться їх повернути. Зараз пацієнти починатимуть писати лікарям в неробочі години з проханням виписати рецепт, що посягає на час самих працівників медичної сфери.

«Виникли певні проблеми у взаємодії з пацієнтами. У них є свої ідеалістичні думки, як це все має працювати. Була така практика, коли люди пишуть лікарю ввечері на вейбер та отримують консультацію щодо конкретного питання. Зараз вони вимагатимуть, щоб таким чином їм виписували рецепти. А це посягає на наш час і наші права, чим ми не дуже задоволені. Такі речі треба вже узгоджувати з пацієнтом», – каже медик.

Віталій ДмитрукВіталій Дмитрук
 

Крім того, через запровадження електронних рецептів постала нова проблема. За словами Віталія Дмитрука, інші лікарі полюбляють направляти своїх пацієнтів за рецептом саме до сімейних лікарів, що додатково збільшує навантаження в роботі. Проте, як зауважила заступниця начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Тетяна Трач, такого бути не має, адже рецепти повинен виписувати той медик, який призначає лікування. 

«Відповідно до наказу №360 рецепти на лікарські засоби виписує той лікар, який проводить лікування. Цього вимагає наказ. Кожен повинен робити свою роботу в межах своїх зобов'язань. Пацієнтам хочу наголосити, що у них має бути культура взаємодії та спілкування, адже лікар теж людина зі своїми потребами, проблемами й станом здоров'я. Є екстрені випадки, в яких, звичайно, можна звертатися, а з решті питань є робочі години», – каже заступниця.

Тетяна ТрачТетяна Трач
 

Круглий стіл на тему «Електронні рецепти. Нововведення під час воєнного стану» відбувся у п'ятницю, сьомого квітня. Учасниками були заступниця начальника управління – начальниця відділу медичних кадрів та майнових питань управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Тетяна Трач, завідувачка Амбулаторії загальної практики сімейної медицини №3 Ірина Андрійчишена, сімейний лікар приватної практики Віталій Дмитрук, виконавча директорка ТзОВ «Волиньфарм» Лариса Кухнюк, а також депутатка Луцької міської ради від Громадянського Руху «Свідомі» Алла Надточій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів