Поділитись:

Як Чорнобильська катастрофа вплинула на ґрунти Волині

Середа, 26 квітня 2023, 15:21
Як Чорнобильська катастрофа вплинула на ґрунти Волині

Через аварію на Чорнобильській AЕС  26 квітня 1986 року у навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх Україною та низкою країн Європи. Сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисяч квадратних метрів.

Наслідки цієї жахливої катастрофи на довгі роки вплинули і на ґрунти Волинського Полісся, які до 1986 вважалися найчистішими на Волині, – розповідають волинські екологи.

Підвищеного радіоактивного забруднення зазнали території колишніх Маневицького, Любешівського, Камінь-Каширського районів.

167 населених пунктів області належать до зони гарантованого добровільного відселення, а в молодці, грибах, лісових ягодах, картоплі і по цей день зберігається підвищений вміст цезію.

Ліси, луки та пасовища, особливо в Поліському регіоні, де значення коефіцієнтів переходу радіонуклідів з ґрунту в рослинність значно вищі порівняно з орними землями та грунтами інших регіонів, є найбільш небезпечними з точки зору радіологічних показників територіями, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Чорнобильська аварія стала уроком усьому людству та показала, що мирний атом, який виходить з-під контролю, має велику руйнівну силу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів