Поділитись:

Хакер вкрав у російських спецслужб біткоїни на $300 тисяч і переказав кошти Україні

Середа, 03 травня 2023, 04:49
Хакер вкрав у російських спецслужб біткоїни на $300 тисяч і переказав кошти Україні

Невідомий хакер виявив 986 біткойн-гаманців, контрольованих фсб, Службою зовнішньої розвідки і військовою розвідкою.

Він знищив у них біткойни на $300 000, а потім став переказувати криптовалюту Україні, – пише Укрінформ.

Про це повідомляє CoinDesk з посиланням на звіт у справі від Chainalysis, передає Укрінформ.

«Щоб знайти гаманці спецслужб, невідомий використовував функцію, за допомогою якої документуються транзакції в блокчейні біткойна», – повідомила американська компанія Chainalysis, яка займається аналізом блокчейну й операціями з криптовалютою.

За даними компанії, щоб знайти гаманці спецслужб, невідомий використовував функцію, за допомогою якої документуються транзакції в блокчейні біткойна. Сталося це перед початком війни в Україні, і хакер розіслав повідомлення російською мовою, в якому заявив, що ці гаманці використовуються спецслужбами для фінансування хакерських операцій.

«Невідомо, чи це так, але правдивості такому твердженню додає той факт, що треті сторони раніше пов'язували з росією адреси принаймні трьох із цих гаманців», - зазначає Chainalysis.

Два з них були пов'язані з атакою на американську IT-компанію Solarwinds у 2020 р., під час якої постраждали понад 200 організацій - її клієнтів по всьому світу. У США ця кібератака вважається однією з найсерйозніших, що призвела до витоку даних із низки американських відомств, а також НАТО, уряду Великобританії, Європарламенту, Microsoft тощо.

Третій криптогаманець використовували для оплати серверів, задіяних у кампанії дезінформації під час президентських виборів у США в 2016 р.

Спочатку хакер хотів знищити біткойни зі знайдених гаманців і за допомогою функції OP_RETURN, що анулює попередні транзакції, зробив це з криптовалютою на $300 000. Але після російського вторгнення в Україну він став пересилати криптовалюту в гаманці, які відкрив уряд України для збору коштів на боротьбу з російською агресією, зазначили в Chainalysis.

Згідно з аналізом, доступ до криптогаманців російських спецслужб хакер отримав унаслідок не злому, а за допомогою «інсайдерських дій».

«Простіше кажучи, ця людина могла проникнути в структуру хакерів, які працюють на росію, або могла бути співробітником російських спецслужб, яка перейшла на іншу сторону», - йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
29 квітня 2024
28 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024