Поділитись:

Обережно, кліщі: цього року на Волині вже виявили три випадки хвороби Лайма

Четвер, 25 травня 2023, 13:50
Обережно, кліщі: цього року на Волині вже виявили три випадки хвороби Лайма

фото ілюстративне

За чотири місяці 2023 року на Волині дослідили 22 кліщів – у 32 % виявили клітини, морфологічно схожі на борелії.

Про це повідомляє ІА Волинські новини.

Цієї весни на Волині вже є перші офіційно зареєстровані випадки хвороби Лайм-бореліозу. А статистика минулого року взагалі вражає.

«Протягом 2022 року з укусами кліщів до медичних закладів області звернулися близько 800 людей, з них 170 – діти, – розповідає епідеміолог ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Олександр Гнатюк. – З початку сезону 2023 року вже зареєстровано 151 звернення, зокрема 59 дітей».

Зі слів фахівця, протягом 2022 року у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб лабораторно дослідили 124 кліщі, зняті з людей, у 44 (або 35 % випадків) виявили клітини, морфологічно схожі на борелії. А за чотири місяці 2023-го дослідили 22 кліщі. У семи з них (32%) виявили клітини, морфологічно схожі на борелії.

Як повідомив Олександр Гнатюк, торік в області було зареєстровано 64 випадки Лайм-бореліозу (хвороби Лайма). Цього року офіційно підтверджено цю хворобу в трьох пацієнтів: два випадки – у Ковелі, один – у колишньому Маневицькому районі. 2022-го і цього року кліщового вірусного енцефаліту на Волині не реєстрували.

Якщо донедавна пік активності кліщів припадав на травень-червень і два перші місяці осені, то тепер ситуація змінилася в гірший бік. Такий «сюрприз» люди можуть принести з прогулянки від травня і до листопада. Тому після перебування на природі лікарі радять обов’язково оглянути себе на наявність таких непроханих гостей.

«Якщо ви знайшли на тілі кліща, треба якнайшвидше його зняти, – каже інфекціоністка Волинської обласної інфекційної лікарні Оксана Зінчук. – Що менше він там сидить, то більша ймовірність того, що ви не інфікуєтеся. Для цього потрібно взяти пінцет і вийняти кліща рівномірним тягнучим рухом. Якщо ви самостійно не можете цього зробити, зверніться до травматолога або хірурга. Нема можливості відвідати мед заклад – тоді доведеться долати проблему самотужки. У будь-якому разі кліща потрібно зняти й утилізувати. Кинути у спиртовий розчин, щоб він там загинув, або змити в каналізацію».

За словами пані Оксани, не всі кліщі інфіковані. З усієї популяції заражені борелією лише відсотків 20. На око визначити, інфікований кліщ чи ні, не можна. Потрібно віднести його на аналіз, а якщо такої можливості немає, перші тижні уважно стежити за самопочуттям. Інкубаційний період у хвороби Лайма – від 14 до 45 днів. Найчастіше першим проявом інфікування є еритема, тобто червона пляма на місці укусу кліща. Якщо помітили її у себе, потрібно одразу звертатись до лікаря. Згаявши час, людина лише додасть собі проблем.

Як розповіла інфекціоністка Оксана Зінчук, пропустивши першу стадію недуги, людина ризикує отримати ускладнення, що суттєво погіршить здоров’я. Якщо лікування не розпочати вчасно, Лайм-бореліоз вражає нервову систему, серце та суглоби. Внаслідок цього хворий може на все життя залишитися інвалідом.

Лайм-бореліозу легше запобігти, вважає лікарка. Вона радить виходити на прогулянки в парк або до лісу у відповідному одязі. До того ж, каже пані Оксана, зараз наша промисловість випускає чимало дієвих репелентів. Ними потрібно обробити одяг перед виходом з дому. Єдина умова – людина мусить чітко знати, що на репеленти не має алергії. Особливо обережно потрібно користуватися такими засобами захисту під час обробки дитячого одягу. Потрібно бути впевненим у нешкідливості репеленту для організму дитини, аби не розвинулась алергічна реакція.
 

Надрукувати
мітки:
коментарів