Поділитись:

Росіяни вже вдруге підірвали ГЕС в Україні (фото)

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 06 червня 2023, 16:21
Росіяни вже  вдруге підірвали ГЕС в Україні (фото)

У серпні 1941 року військові червоної армії, боячись наступу німців, підірвали частину Дніпровської гідроелектро станції, тоді загинуло щонайменше 20 тисяч українців. Сьогодні вже російські військові, злякавшись українського контрнаступу, зробили те ж саме, тільки з Дніпровською ГЕС.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» поспілкувалися з історикинею Аліною Понипаляк, яка розповіла про страх росіян перед українським контрнаступом та причини підриву обох гідроелектростанцій.

18 серпня 1941 року двоє офіцерів червоної армії підірвали частину Дніпровської ГЕС. Рішення приймали у москві, бо боялися наступу німців. Тоді Сталін не оголошував евакуації мирного населення, адже боявся, що серед нього можуть бути колаборанти. Навіть власні війська він вирішив не сповіщати про свій план.

Підрив ДніпрогесуПідрив Дніпрогесу

За підрахунками істориків, щонайменше 20 тисяч українців загинули внаслідок підриву гідроелектростанції. Проте наступ німців це не зупинило, а тільки вбило тисячі жителів України.

«Ми розуміємо, що це давня російська тактика випаленої землі, коли вони відступають і руйнують все на своєму шляху», – розповідає пані Понипаляк.

Аліна ПонипалякАліна Понипаляк

Реакції від міжнародної спільноти у 1941 році не було, бо цей випадок радянська влада намагалась приховати, а говорити за це почали після 1991 року. Єдиними свідченнями катастрофи стали свідчення місцевих та малюнки художників у німецькій пресі. Перші кадри з місця події з'явилися лише через рік, у травні 1942 року.

На думку історикині, ідентичні дії росіян, проте вже у 2023 році, символізують страх путінського режиму перед українським контрнаступом. Вона вважає, що цим вони тільки підтверджують свій статус держави-терориста та показують свою неспроможність воювати, це все робиться для того, аби потім Україну було важко відбудовувати.

Підрив Каховської ГЕСПідрив Каховської ГЕС

Крім того, Аліна Понипаляк зазначила, що цього разу реакція міжнародної спільноти не забариться, адже зараз доступ до інформації є у кожного.

«Це не буде проста «стурбованість» від заходу, вони вже бачать, що росіяни своїми діями показують, на скільки українська армія сильна. Це означає, що вони вдаються до крайнощів, бо іншого виходу у них немає. Це найбільша техногенна катастрофа у центрі Європи у 21 столітті, якщо на неї не зреагують, то тільки цим розв'яжуть росіянам руки», – каже історикиня.

Нагадаємо: сьогодні, 6 червня, оперативне командування «Південь» повідомило, що російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини вона повністю зруйнована і відновленню не підлягає. Російські пропагандисти пишуть, що «руйнування Каховської ГЕС стало наслідком послідовних ударів по ній з боку України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів