Поділитись:

$6000 – за перетин кордону: як офіцер центру комплектування та солдат у запасі «влипли» у кримінал (відео)

Субота, 17 червня 2023, 19:31
$6000 – за перетин кордону: як офіцер центру комплектування та солдат у запасі «влипли» у кримінал (відео)

Один був працівником ковельського центру комплектування, інший – звільнений у запас солдат-стрілець роти охорони. За версією слідства, разом вони взялися організувати незаконне переправлення за кордон військовозобов’язаного – «клієнт» мав виїхати до Польщі через «Устилуг». Обох чоловіків взялися судити.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Відповідно до матеріалів справи, історія розпочалася в селі Світязь влітку 2022 року. Там звільнений у запас солдат-стрілець взявся допомагати військовозобов’язаному виїхати з України. Мовляв, за нього домовився з офіцером ковельського центру комплектування. 

Суддя Волинського апеляційного суду Віталій Денісов повідомив, що з 6 червня до 13 серпня минулого року сприяв порадами щодо незаконного переправлення через державний кордон України до Республіки Польща та надавав засоби, підроблені документи, що давали змогу перетнути державний кордон України.

За версією правоохоронців офіцер центру комплектування повідомив військовозобов'язаному, що зробить відповідні документи, аби той через пункт пропуску «Устилуг». «Ціна питання» – 6000 доларів. Спочатку тисячу доларів – за організацію, а далі – зустріч у Володимирі на автостанції. Мовляв, під'їде той самий солдат у запасі. 

«Дав вказівку придбати квиток на автобус міжнародного сполучення в будь-який населений пункт Республіки Польщі, а також повідомив, що до нього має під’їхати особа (Особа-4), якій він має надати грошові кошти в сумі 5000 доларів США за документи, які будуть підставою для його незаконного виїзду через державний кордон України», – зазначено в реєстрі судових справ.

Слідчі запевняють, що зустріч відбулася. Військовозобов'язаний передав гроші та отримав підроблені документи – довідку військово-лікарської комісії про непридатність до служби. Солдат у запасі вину визнав, сприяв слідству і украв угоду з прокурором. Хлопцеві присудили іспитовий строк. 

Такий вирок не задовольнив іншого фігуранта цієї справи – офіцера центру комплектування.

«Вирок, який постановлений за результатами розгляду угоди, укладеної між прокурором та підозрюваним, порушує прямо права та інтереси мого клієнта», – наглосив захисник працівника центру комплектування Олексій Куденьчук.

Мовляв, що він же лише – підозрюваний. Але де тепер? 

Олексій Куденьчук зазначив, що наразі він перебуває в зоні проведення бойових дій. Він є кадровий офіцер, спеціаліст, командир військової самохідної машини.

Кримінальне провадження щодо офіцера нині зупинене. Його адвокат просить скасувати вирок щодо іншого фігуранта, де солдат у запасі визнає вину. 

«Якщо суд фактично скасовує вирок, яким затверджена угода про визнання винуватості, то в майбутньому він буде позбавлений права повторно укладати таку угоду», – заявила захисниця звільненого у запас солдата Вікторія Кондратішина. 

   Судді вирішують. Хлопець залишиться на іспитовому терміні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 листопада 2023
07 листопада 2023
03 жовтня 2023
12:41
29 липня 2023
17:41
10 липня 2023
01 липня 2023
22 квітня 2023
14 січня 2022
01 грудня 2021
20 вересня 2021