Поділитись:

Як працює волинський «Хоспіс» під час війни (фото)

Неділя, 18 червня 2023, 10:00
Як працює волинський «Хоспіс» під час війни (фото)

Волинська обласна лікарня «Хоспіс», що розташована в Ковелі, цілодобово надає паліативну допомогу пацієнтам із важкими та невиліковними недугами. Від початку повномасштабного вторгнення роботу тут не зупиняли.

Про це розповіла Суспільному директорка медзакладу Наталія Віслогузова.

Як працює волинський «Хоспіс» під час війни (фото)

З її слів, у «Хоспісі» є мобільна бригада, яка за викликом пацієнта або його рідних виїздить до амбулаторних хворих.

«Виїжджають до дуже важких пацієнтів, роблять профілактику пролежнів, роблять обстеження лабораторні, роблять стоми, і ще одна важлива функція мобільної бригади – навчають родичів догляду за важкохворими пацієнтами», – говорить директорка.

Загалом у медзакладі лікуються волиняни з усіх районів, – зазначила завідувачка стаціонарного відділення Тамара Божик.

Як працює волинський «Хоспіс» під час війни (фото)

З початку повномасштабного вторгнення допомогу надали для більш як 30 переселенців. Каже: зараз на лікуванні – одна хвора пацієнтка з Донеччини.

«Після інсульту і після інфаркту з серцевою декомпенсацією, на першому місці у нас онкопатологія, четверта стадія, які приймають наркотичні засоби. Важкі черепно-мозкові травми і з наслідками після травматичними. Ці хворі не розмовляють і не ходять», – сказала медичка.

Загалом «Хоспіс», говорить Тамара Божик, розрахований на 60 ліжок, й усі вони заповнені.

Упродовж зміни, яка триває добу, у стаціонарі працюють три медичних сестри, кожна обслуговує по 20 хворих, – розповіла медсестра Світлана Воробей.

У палаті, де перебувають важкі хворі після інсультів та інфарктів, відвідує сестру волинянка Поліна Чернуха. Жінка приїхала з Ратного.

Як працює волинський «Хоспіс» під час війни (фото)

«Син на роботі, їздить у відрядження, хто ж буде доглядати?! Треба уколи давати. Вдома ж ніхто не зможе цього робити. А тут постійно дивляться. 10-20 хвилин – і хтось заходить, дивиться, поправляють. І покормлена», – сказала жінка.

Пацієнтка Іраїда Матіжева розповіла, що у цьому медзакладі працювала 40 років, а зараз – його пацієнтка.

Як працює волинський «Хоспіс» під час війни (фото)

«Гіпертонік я, і серце поболює, трофічні виразки на ногах. Масаж роблять, ін’єкції внутрівенні, підшкірні, таблетки. Так лікуємося», – каже пенсіонерка.

Цього року Національна служба здоров’я України, додала Наталія Віслогузова, виділила 19 041 гривню на рік на лікування та догляд за одним паліативним хворим у стаціонарі та 19 101 гривню для надання допомоги амбулаторно.

Надрукувати
мітки:
коментарів
31 жовтня 2023
22 вересня 2023
20 вересня 2023
01 вересня 2023
15 серпня 2023
17 квітня 2023
20 березня 2023
01 березня 2023
28 січня 2023
20 січня 2023