Поділитись:

У Луцьку заклали в програму на підземні смітники 91 мільйон

Автор: Максим Косюр |
Середа, 28 червня 2023, 13:03
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

У Луцьку остаточно затвердили програму оновлення локацій збору побутових відходів на території Луцької міської територіальної громади у 2023–2025, на реалізацію якої з бюджету громади піде понад 91 мільйон гривень.

Відповідне рішення ухвалили на сесії міської ради у середу, 28 червня.

За ці кошти протягом трьох років передбачено впровадження таких заходів:

  • оновлення локацій для збору побутових відходів;
  • зменшення обсягів захоронення побутових відходів;
  • забезпечення максимального вилучення вторинної сировини шляхом впровадження більш ефективної системи збору побутових відходів;
  • оптимізація логістики вивозу побутових відходів;
  • запобігання виникненню несанкціонованих звалищ;
  • покращення благоустрою та санітарного стану громади;
  • зменшення шкідливого впливу побутових відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини;
  • підвищення рівня екологічної свідомості та відповідальності громадян щодо поводження з побутовими відходами;

У пояснювальній записці зазначають, що підземні контейнери для збору побутових відходів значно спростять процес збирання сміття, а також оптимізують логістику його вивозу. Це практичне та екологічне рішення, яке допоможе позбавитись неприємних запахів біля смітників та збереже естетичний вигляд локацій збору відходів.

«Пріоритетом для громади у сфері поводження з відходами є захист навколишнього природного середовища та здоров’я людини від негативного впливу відходів, забезпечення ощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, забезпечення екологічних, економічних та соціальних інтересів громади щодо утворення та використання відходів», – йдеться в рішенні.

Ресурсне забезпечення програмиРесурсне забезпечення програми
 

Цього року на реалізацію заходів програми мають витратити 12,6 мільйона гривень, у які входить:

  • облаштування та утримання центрів управління відходами – 2,5 мільйона;
  • оновлення, облаштування локацій, у тому числі капітальний ремонт контейнерних майданчиків для збору побутових відходів; розробка проєктно-кошторисної документації, встановлення та обслуговування – 10 мільйонів;
  • висвітлення інформації щодо заходів програми – 100 тисяч;

Наступного року на ці ж заходи піде вже 37,6 мільйона гривень, а у 2025 році – 41,1 мільйона гривень.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик запропонував, чи не варто гроші виділяти поступово на цей проєкт, щоб не виглядати, як Ківерцівський голова зі стадіоном. 

«Питання, яке ви вже піднімали, – 91 мільйон на смітники. Люди не будуть розбиратися куди підуть ті кошти. Можливо, непотрібно виглядати так, як Ківерцівський голова зі стадіоном за 150 мільйонів, а краще поступово виділяти кошти на реалізацію цього проєкту», – каже депутат.

Андрій ЛучикАндрій Лучик
 

Міський голова повідомив, що поки на самі підземні смітники виділили тільки 1 мільйон гривень, то ситуація з Ківерцями, на його думку, не повториться. До того ж, він зауважив, що впровадження підземних забірників дуже вигідне для громади, бо один підземний забірник може вмісти стільки сміття, скільки збирають п'ять звичайних смітників, а ціна у них однакова. Крім того, у Луцьку вже є чотири одиниці спецтехніки, яка обслуговуватиме таку новинку. 

Депутати впевнені, що облаштування центрів управлінь відходами допоможе створити еколого-просвітницький простір, зосереджений на екологічному вихованні населення, аби запобігати та зводити до мінімуму утворення побутових відходів.

Нагадаємо: у селі Брище, що під Луцьком, планують будувати завод з перероблення відходів. Цю територію для будівництва обрали не випадково, адже підприємство будуватимуть одразу біля сміттєзвалища, що дозволить мінімізувати витрати на логістику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
29 квітня 2024
28 квітня 2024
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02