Поділитись:

В липні здорожчають ціни на пальне: чому та на скільки (відео)

Середа, 28 червня 2023, 20:09
В липні здорожчають ціни на пальне: чому та на скільки (відео)

Невдовзі в Україні суттєво зростуть ціни на пальне. Вартість палива зросте аж на 10-15 гривень.

З чим це пов'язано та чи є перспектива зниження цін в майбутньому – йдеться у сюжеті телеканалу «КонкурентTV».

Нагадаємо, що у березні 2022 року Верховна Рада України скасувала акциз і знизила до 7% ставку ПДВ на пальне. Про повернення акцизу і 20-відсоткової ставки ПДВ почали говорити вже влітку. У вересні парламент усе ж таки ухвалив закон, яким скасував нульовий акциз, але залишив чинною семивідсоткову ставку ПДВ для пального. Натомість вже з 1 липня 2023 року почнуть діяти довоєнні ставки ПДВ на пальне – вони зростуть з поточних 7% до 20%.

За даними видання «Мінфін», в середньому пальне на Волині станом на 26 червня продавали за такими цінами:

  • бензин А-95 преміум – 47,01 грн,
  • бензин А-95 – 44,11 грн,
  • бензин А-92 – 41,83 грн,
  • дизельне паливо – 42,67 грн,
  • газ авто­мобільний – 21,70 грн.

Однак вже зовсім скоро все зміниться і ціни на пальне відповідно підуть вгору.

В коментарі телеканалу «Конкурент TV» директор «Консалтингової групи А-95» розповів, що здорожчання цін на паливо зумовлене потребами держбюджету. Однак, підвищення вартості пального не буде різким. 

«Що стосується реакції там цін, то не буде цього підвищення з 1 липня, оскільки станом на 1 липня ще не буде на ринку пального з новим податковим навантаженням. Його ще не привезуть фізично. Відповідно, я думаю, що протягом липня буде відбуватися заміщення старих обсягів нафтопродуктів, які будуть у трейдерів запаси, які є, на нові вже з новою податковою цифрою, скажімо так. І я думаю, що вже ця ситуація синхронізується десь ближче до кінця липня. І яким буде це подорожчання буде залежати від декількох факторів. Тобто, дійсно ми бачимо, що податкова складова зростає дуже суттєво, Наприклад, на бензин – 11 гривень, на дизпальне – це 8 гривень за літр зростання, на скраплений газ – 3 гривні. Але є й в ціні пального є інші складові. Наприклад, це націнка заправних мереж. Це закупівельна вартість нафтопродуктів», – каже Сергій Куюн.

За словами паливного експерта, повернення 20 % пдв викликає занепокоєння. Усе через небажання учасників ринку платити податок.

«Йдеться про те, що, ну це логіка проста: чим вище податки, тим більше мотивація у бізнесу їх не платити, або знаходити шляхи ухиляння від цих податків. І найбільш проблемним тут є ПДВ. До війни, до великої війни, там у 2021 році ПДВ був найбільш криміналізованими податком на ринку пального. Втрати державного бюджету від його несплати ми оцінювали десь у 20-25 мільярдів гривень на рік. Через що це відбувається? Відбувається через те, що дуже складно державі його адмініструвати. Тому, що ми пропонували: зробити висновки. І також зауважити те, що от коли ПДВ став 7 відсотків. Його сплата автоматично дуже сильно зросла. Тому що бізнесу легше заплатити цей невеличкий податок і не знати проблем, чим ризикувати і наражати себе на небезпеку в майбутньому. Тому ми пропонували, що залишити цей податок, який бізнес гарно сплачує. А доходи держбюджету, які вони собі очікують від 20% ПДВ, перекласти на акциз», – розповідає він.

Чи можливе у майбутньому зниження цін на паливо? Питання, яке цікавить усіх водіїв.  Як стверджує Сергій Куюн, на це сподіватися взагалі не варто. 

«Від нас підвищення цін на пальне вимагає Міжнародний валютний фонд. Це насамперед. Тобто, вони вимагають того, щоб потихеньку синхронізували наші податки на пальне з європейськими. Хоча б з їх якимось мінімальним рівнем. І до нього нам ще дуже далеко. Тобто, наприклад, якщо мінімальний податок акцизний в Європі становить 300 євро за 1000 літрів, то у нас буде максимальний зараз на бензин 213 євро, дизпальне – 139 євро. Це взагалі там нижче в декілька разів. Ну, і скраплений газ - то само собою. Тому, я думаю, що податки будуть підвищувати», – зазначив Сергій.

Поки що українські АЗС продають бензин та дизель за, так би мовити, старими цінами. Коли саме пальне здорожчає – поки невідомо. Найімовірніше, водії побачать підвищення ціни вже наприкінці липня. Окрім того, як стверджують експерти, зростання цін на пальне потягне за собою здорожчання й інших товарів та послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів