Поділитись:

Видача калію йодиду: в Луцькій міській дитполіклініці пояснили ситуацію

Четвер, 29 червня 2023, 15:00
Видача калію йодиду: в Луцькій міській дитполіклініці пояснили ситуацію

Педіатри Луцької міської дитячої поліклініки почали видавати таблетки йодиду калію безоплатно. Як відомо, цей препарат використовується для нейтралізації дії радіоакивного йоду на організм у випадках техногенних катастроф і радіоактивного забруднення.

Про всі тонкощі цієї ситуації написала на своїй сторінці у фейсбуці очільниця закладу Оксана Лєщинська. 

З її слів, видавати йодид калію почали минулого тижня, після відповідного розпорядження Управління охорони здоров’я Волинської ОДА. Пацієнти отримують не тільки таблетки, а й інформаційні брошури від Центру громадського здоров’я, аби отримати достовірну інформацію, при яких умовах і як саме потрібно прийняти цей препарат. Видають таблетки й приватні медустанови, проте не всі. 

«Водночас варто пам’ятати: приймати йодид калію просто так, без необхідності, категорично заборонено. Йодну профілактику препаратом йодиду калію проводять тільки після офіційного оповіщення! Оптимальний час прийому препарату – за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари, одночасно з надходженням хмари та упродовж 6 годин після. Приймати препарат через 24 години після надходження хмари – не рекомендовано», – наголосила Оксана Лєщинська. 

Вона пояснила й дозування: 

Йодид калію приймають одноразово:

  • діти до 1 місяця – 16 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Водночас людям старше 40 років калій йод не призначають. 

Також вона наголосила, що використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним і шкідливим 

«Йодна профілактика – захисний захід запобігання або зменшення поглинання радіації щитоподібною залозою, за допомогою препаратів стабільного йоду, що спрямований, насамперед, на захист щитоподібної залози від накопичення радіоактивних викидів, що надходять на початковому етапі радіаційної аварії інгаляційним шляхом. Йодна профілактика належить до термінових (невідкладних) заходів, спрямованих на запобігання негативного впливу ранньої фази радіаційної аварії. Ризик радіаційного ураження щитоподібної залози може бути знижений або навіть відвернутий при своєчасному призначенні йодної профілактики як такої або в комплексі з іншими заходами радіаційного захисту: обмеження перебування на відкритому повітрі, укриття, евакуація, радіаційний контроль харчових продуктів, у тому числі питної води, тощо», – пояснила лікарка. 

Нагадаємо: приватна луцька клініка Вел.Ю повідомила, що наразі немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини: 

«Безпідставне вживання пігулок Калію Йодиду загрожує вашому здоров’ю. Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики!» 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024