Поділитись:

Депутат Ковельради Павло Семенюк організував злочинне угрупування і заробляє сотні мільйонів на лісі (фото)

П'ятниця, 30 червня 2023, 11:13
Депутат Ковельради Павло Семенюк організував злочинне угрупування і заробляє сотні мільйонів на лісі (фото)

Поки в Україні йде війна з країною-терористом, депутат місцевої ради в Ковелі, що на Волині, Павло Семенюк та його родина наживаються на українському лісі.

Про це інформує «Відкритий ліс».

Згідно з даними бази YouControl Семенюк Павло Трохимович є керівником і кінцевим бенефіціаром Виробничо-комерційного приватного підприємства «Агропромтехцентр». Паралельно він є депутатом Ковельської міської ради від політичної партії «Аграрна партія України» та Головою постійної комісії з питань регулювання земельних відносин, містобудування, планування та розвитку територій об’єднаної громади, утворення та функціонування старостинських округів, сільського господарства, природокористування та використання надр.

Депутат Ковельради Павло Семенюк організував злочинне угрупування і заробляє сотні мільйонів на лісі (фото)

Підприємство Семенюка займається лісопильним та стругальним виробництвом, лісозаготівлею та виробництвом дерев’яної тари (піддонів). Саме на виготовленні та експорті в Європу дошок і дерев’яних виробів Павло Семенюк та його родина побудували нелегальний бізнес.

НЕЗАКОННИЙ БІЗНЕС ПАВЛА СЕМЕНЮКА НА КРАДЕНОМУ ЛІСІ

В Україні легальність походження деревини та законність її заготівлі контролюється на всіх рівнях. Але це не зовсім правда.

Більшість виробів з деревини підлягають сертифікації, як для реалізації на внутрішній ринок, так і на експорт. Проте на сьогодні виробництво піддонів не підлягає сертифікації. Через це, правоохоронні органи не відслідковують легальність використаної сировини чи матеріалу для виготовлення піддонів.

Завдяки цій прогалині, низка недобросовісних підприємств, а на Волині це, зокрема, ВКПП «Агропромтехцентр», ТОВ «Волинь Палетс», ТОВ «Притані», ТОВ «Редрок», ТОВ «Еко-Тара», ТОВ «Тімбер Україна», ТОВ «Модерн Пак», ФОП Семенюк Павло Трохимович, ФОП Семенюк Олександр Анатолійович, можуть здійснювати великі зловживання.

Для виготовлення, зокрема, піддонів вони використовують нелегально зрубану деревину, а також купують палетну заготовку з нелегальної деревини в місцевих нелегальних пилорамах, які незаконно рубають круглий ліс.

І потім експортують нелегальну продукцію в Європу під виглядом сертифікованих піддонів EPAL. Також розслідування показало, що згадані в матеріалі підприємства експортують піддони за однією ліцензією EPAL. Ліцензія UA-015HE офіційно належить ВКПП «Агропромтехцентр», і саме під номером цієї ліцензії експортують й інші компанії, пов’язані з власником «Агропромтехцентру» Павлом Семенюком. А це заборонено правилами European Pallet Association e.V. (EPAL).

Проведений аналіз цих аукціонів щодо закупівлі деревини, експорту готової продукції, зокрема піддонів, і судових рішень може свідчити про те, що підприємство «Агропромтехцентр», керівником якого є Павло Семенюк, разом із ТОВ «Волинь Палетс», ТОВ «Притані» і ТОВ «Редрок» зловживає на закупівлі краденої деревини й виготовленні з неї дошок та європіддонів EPAL.

Зокрема, з травня 2022 року до березня 2023 року чотири вищезазначені українські підприємства експортували за кордон піддонів та дошок у перерахунку на загальний об’єм пиломатеріалів 141 140 куб.м. Для виготовлення такого об’єму пиломатеріалів необхідно близько 352 тис. куб.м деревини. А за зазначений період об’єм офіційно придбаної цими підприємствами деревини склав лише 85 835 куб.м.

Тобто, є підозра, що незаконної деревини у цих пов’язаних між собою підприємствах за зазначений період було в чотири рази більше, ніж легально придбаної.

За фітосанітарним кодом ВКПП «Агропромтехцентр» 04026 на експорт відправляють ще такі українські підприємства: ТОВ «Волинь Палетс», ТОВ «Еко-Тара», ТОВ «Тім бер Україна», ТОВ «Модерн Пак», ФОП Семенюк Павло Трохимович, ФОП Семенюк Олександр Анатолійович.

КРИМІНАЛ ПАВЛА СЕМЕНЮКА

Депутат Ковельради Павло Семенюк організував злочинне угрупування і заробляє сотні мільйонів на лісі (фото)

Окрім того, за даними реєстру судових рішень щодо ВКПП «Агропромтехцентр». Загалом знайдено 31 рішення суду за кримінальними справами по цьому підприємству.

Зокрема, з ухвали Луцького міжрайонного суду Волинської області № 108461386 від 18.01.2023 року (справа № 161/950/23) відомо, що в ухвалі Слідчого управлінням ГУНП у Волинській області знаходяться матеріали кримінального провадження передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу).

Досудове розслідування встановило, що ряд суб`єктів господарської діяльності на території Волинської області організували схему незаконної вирубки лісодеревини, з метою подальшого перероблення та незаконного експорту за кордон, чим завдають тяжких наслідків державним інтересам на суму, яку ще визначають..

Встановлено, що ВКПП «Агропромтехцентр» зараз офіційно купує лісосировину як і в держлісгоспах Волинської та інших областей, так і деревину незаконного походження, яка надалі переробляється на виробничих підприємствах, в тому числі на згаданому ВКПП.

Депутат Ковельради Павло Семенюк організував злочинне угрупування і заробляє сотні мільйонів на лісі (фото)

Відповідно до вимог ст. З Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб`єктів підприємницької діяльності, пов`язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», реалізація за межі митної території України в митному режимі експорт суб`єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, допускається за наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Разом з тим, для експортування дерев`яних піддонів згідно з діючими нормативно-правовими документами не передбачено отримання вказаного документу, оскільки вони вважаються готовим виробом. Тобто, в такому випадку первинні накладні про придбання деревини в експортера не вимагаються. Згідно з наявною інформацією ВКПП «Агропромтехцентр» використовує деревину незаконного походження для виготовлення і експорту європіддонів, на які не отримуються сертифікати про походження деревини. Для переміщення лісо- та пиломатеріалів на виробничі потужності підприємства використовують накладні про її придбання, оформлені від імені інших приватних суб`єктів господарювання, як правило фізичних осіб-підприємців, які не є платниками ПДВ.

Вказана інформація підтверджується зокрема і висновком Головного управління ДПС у Волинській області № 23/03-20-08-11/20133772 від 28.11.2022 «Про результати дослідження фінансово-господарської діяльності ВКПП «Агропромтехцентр»», код ЄДРПОУ 20133772 щодо наявності ознак правопорушень, які можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, та інших правопорушень по операціях з виготовлення та реалізації деревини, виробів з неї за період з 01.01.2021 по 31.08.22.

Тобто масштабні зловживання та відмивання коштів на незаконному лісі депутат Ковельської міськради Павло Семенюк організовує вже багато років.

Так, під час аналізу цього висновку було встановлено факт використання у період 2021 року та восьми місяців 2022 року у виробничому процесі ВКПП «Агропромтехцентр» круглих лісових матеріалів невідомого походження в кількості 28 820 395 куб.м загальною вартістю 44 804 459,069 грн. за рахунок здійснення безконтрольної вирубки деревини для виготовлення лісової продукції, що може бути пов`язане зі здобуттям протиправної вигоди, внаслідок незаконного використання у виробничому процесі деревної сировини у 2021 році в кількості 23 824,268 куб.м, за вісім місяців 2022 року в кількості 4 996,127 куб.м, одержаної без належного документального оформлення із завданням ймовірних збитків державному лісовому фонду України за 2021 рік в сумі 32 029 202,954 грн, за 2022 рік в сумі 12 775 256,115 грн з ознаками порушень ст. 1, ст. 19 Лісового кодексу України.

Поряд з цим, ВКПП Агропромтехцентр за період 2021 вісім місяців 2022 року вчинено фінансові операції з перерахуванням фізичним особам-підприємцям коштів з призначеннями платежу: за заготовку, без ПДВ на загальну суму 11 336 667, 80 гривень, щодо яких виникає сумнів у реальності вчинення правочинів купівлі-продажу вищезазначеної продукції, що обґрунтовується відсутністю інформації щодо наявності пилорам, деревообробних цехів та відомостей згідно з АС «Податковий блок» про найманих працівників, інформації щодо сплати зобов`язань за викиди забруднюваних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення згідно з податковими деклараціями екологічного податку.

Що цікаво, у кінці 2020 року у Ковелі було відкрито ТОВ «Волинь Палетс», яка також пов’язана з Агропромтехцентр. Зокрема, засновником ТОВ «Волинь Палетс» є Попіка Віталій Олександрович, а одним із засновників ВКПП Агропромтехцентр є Попіка Оксана Павлівна. Обидві особи проживають у Ковелі. Також підтвердженням пов’язаності цих двох фірм є рішення суду № 109955231 від 30.03.2023 (кримінальна справа № 161/2129/23, провадження №11-сс/802/157/23), де фігурують дві вищезгадані фірми.

Окрім того, свої оборудки фірма проводить, співпрацюючи з ТОВ «Притані», власником якої також є Семенюк Павло Трохимович, та ТОВ «Редрок», бенефіціаром якої є Попіка Оксана Павлівна.

СІМЕЙНИЙ ДЕРЕВООБРОБНИЙ «ЧОРНИЙ» БІЗНЕС ПАВЛА СЕМЕНЮКА

Депутат Ковельради Павло Семенюк організував злочинне угрупування і заробляє сотні мільйонів на лісі (фото)

Якщо пошукати у відкритих реєстрах всі ці підприємства і прізвища, то можна зрозуміти, що Павло Семенюк організував «сімейне злочинне угрупування».

У Павла Семенюка є син Олександр Семенюк і донька Оксана Попіка. Остання зареєстрована в Ковелі разом із матір’ю, братом Олександром та дітьми – Попікою Олександром Віталійовичем та Рахіль Віталіївною. Отже, її чоловік – Віталій Попіка. Оксана ж є засновницею та кінцевим бенефіціаром деревообробного підприємства ТОВ «Редрок», і вона ж є засновницею ВКПП «Агропромтехцентр» (директор – Семенюк Павло, юр. адреса – Ковель, Театральна, 15).

Окрім того, Павло Семенюк, Олександр Семенюк та Оксана Попіка є засновниками БО «Благодійний фонд Дія.Добро.Допомога». Тобто, всі вони пов’язані між собою.

Пан Олександр – директор ТОВ «Грінвут», де засновник – «Агромпромтехцентр», а КБВ – Павло Семенюк.

Віталій Попіка також є засновником, бенефіціаром та директор деревообробного підприємства ТОВ «Волинь Палетс» (юр. адреса – Ковель, Театральна, 15). Отже, Віталій та Олександр пов’язані через дружину/сестру, а компанії знаходяться за однією адресою.

Також Олександр Семенюк і Віталій Попіка організували змову на аукціонних торгах з продажу земельної ділянки, кадастровий номер 0710400000:12:019:0034, відведеної для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в Ковелі. В аукціоні брали участь лише дві особи – Олександр Семенюк і Віталій Попіка. Спершу переможцем став Олександр Семенюк з ціновою пропозицією 4 187 200 грн, але потім раптово відмовився від лота і новим переможцем став Віталій Попіка з ціновою пропозицією 2 221 485 грн.

З аукціоном щодо продажу другої земельної ділянки, кадастровий номер 0710400000:12:019:0033, відведеної для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, відбулася аналогічна змова двох учасників. Переможець аукціону Олександр Семенюк з ціновою пропозицією 3 188 678 грн відмовився від лота, а новим переможцем став Віталій Попіка з ціновою пропозицією 1 691 727 грн.

За дивним збігом обставин, організатором двох аукціонів була Ковельська міська рада, депутатом якої, нагадаємо, є батько Олександра Семенюка і тесть Віталія Попіки – Павло Семенюк.

P.S.

Найбільш вражаючим є те, що у квітні 2023 року Павло Семенюк розпорядженням, яке підписав міський голова Ковеля Ігор Чайка, був делегований за кордон для проведення зустрічі з Польським національним комітетом EPAL (входить до складу Європейської асоціації виробників піддонів (EPAL)). Цікаво, чи знають поляки, з ким вони вели перемовини? Які інтереси свого деревообробного «чорного» бізнесу лобіював Павло Семенюк теж залишається лише здогадуватися.

Як залишаються відкритими й питання: чому правоохоронні органи України, центральні органи влади, які займаються питання збереження українського лісу, та Європейська асоціація виробників піддонів (EPAL) не помічають багаторічних масштабних зловживань, що організував Павло Семенюк через ВКПП «Агропромтехцентр» та підставні підприємства своїх родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів