Поділитись:

Чи можна в Україні змінити вид своєї пенсії

Вівторок, 11 липня 2023, 06:11
Чи можна в Україні змінити вид своєї пенсії

Пенсіонери, які мають право одразу на декілька пенсій, не можуть отримувати їх одночасно. Проте є можливість їх змінити.

Про це інформує Пенсійний фонд України.

Пенсіонери, які мають право одразу на декілька видів пенсій (за віком, інвалідністю, втраті годувальника тощо), можуть отримувати лише одну із них на вибір.

«Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» людині, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором», – зазначили у ПФУ.

Наприклад, якщо розмір пенсії за втратою годувальника вищий, ніж розмір виплат за віком, особа може змінити перейти на першу.

Щоб точно дізнатися про доцільність переходу, варто звернутися до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Влада пропонує розширити список причин позбавлення пенсії

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт №9453, де пропонується розширити список підстав не виплати пенсій. Зокрема пропонується припинити виплати пенсіонерам з наступних причин:

  • тимчасового проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії;
  • якщо особа визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою в установленому законом порядку;
  • якщо пенсіонеру надано статус особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, відповідно до ЗУ "Про правовий статус осіб, які зникли безвісти за особливих обставин";
  • якщо пенсію не отримували протягом 6 місяців поспіль в організаціях, які здійснюють виплату та доставку пенсій, або у разі відсутності протягом 6 місяців поспіль видаткових операцій в установах банків за поточними рахунками, на які провадиться виплата пенсій;
  • якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Також запропоновано відновити умови ідентифікації ВПО на загальних підставах. Нагадаємо, що це можна зробити у два способи:

  • Перший – ідентифікувати особу можна буде за допомогою «Дія.Підпис» (Дія ID) в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ;
  • Другий – підтвердження місця проживання консульськими посадовими особами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів