Поділитись:

Найпопулярніші вина в світі можуть назавжди зникнути

Понеділок, 17 липня 2023, 23:23
Найпопулярніші вина в світі можуть назавжди зникнути

Найзнаменитіші вина світу, такі як Просекко, Каберне Совіньйон може назавжди зникнути з полиць магазинів через зміну клімату.

Як повідомляє Уніан з посиланням на Dailymail, виноградники на схилах гір, де вирощують виноград, з якого роблять ігристий напій, піддаються ризику деградації ґрунту.

Ця проблема стосується й інших відомих територій, включаючи Бургундію і Гран Крю, а також може вдарити по Каберне Совіньон – найпопулярнішому червоному вину в світі.

Провідний автор дослідження Паоло Тароллі з Університету Падуї в Італії зазначив: «Ризик полягає не лише у втраті сільськогосподарського продукту або зміні ландшафту, що негативно впливає на місцеву економіку... ризик полягає у втраті історії цілих громад та їхніх культурних коренів».


Ґрунти на гірських виноградниках, як правило, тонкі та розмиті, і протягом мільйонів років ерозія перенесла ґрунт і воду вниз по схилу.

Але гірська місцевість є ключем до створення аромату у вині.

Як зазначається в матеріалі, гірські грунти дозволяють вирощувати виноград невеликого розміру, як чорниця, але з більш високим співвідношенням шкірки та соку. Оскільки в шкірці багато аромату, смаку та таніну, гірські вина часто мають інтенсивний смак.

Однак виноградники на схилах пагорбів в Італії, Португалії та Іспанії також є найскладнішими в догляді — звідси і з'явився вираз «героїчне виноградарство».

Як йдеться в матеріалі, фермери та вчені мають працювати разом, щоб врятувати деякі з найзнаменитіших вин у світі. Дослідження показало, що бідний ґрунт і недостатні опади є найбільшою загрозою для галузі.

Можливі рішення для запобігання втраті ґрунту включають вирощування трави між виноградними лозами для утримання ґрунту та збирання дощової води в резервуарах на схилах пагорбів для запобігання стоку.

Просекко та спадщина ЮНЕСКО

Вино Просекко – одне з найпопулярніших у світі. У липні 2019 року виноградники Просекко поповнили список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Виноградники стали в списку вже 55-ю італійською пам'яткою, яку гідно оцінили представники 21 країни. Виноград росте на крутих схилах, тому механізувати догляд за ним просто неможливо. Урожай збирають виключно вручну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
26 січня 2024
29 грудня 2023
05 грудня 2023
23 листопада 2023
05 вересня 2023
05 квітня 2023
09 вересня 2022
16 липня 2021
12 липня 2021