Поділитись:

Ціна життя: скільки коштують пологи в Україні

Четвер, 27 липня 2023, 11:46
Ціна життя: скільки коштують пологи в Україні

Скільки потрібно коштів, щоб народити дитину та забезпечити комфортне перебування в пологовому будинку?
Формально послуги з ведення вагітності та пологів в Україні безоплатні, пов'язані з цим витрати бере на себе держава. Проте для більшого комфорту майбутнім мамам та дітям зазвичай потрібні додаткові послуги.

У жінок є вибір, де ставати на облік та народжувати: у державній установі або в приватному центрі, де ціни для багатьох трохи «кусаються», – йдеться у матеріалі Економічної правди.

У статті вказана вартість лише пологів без урахування ведення вагітності, додаткових оглядів, процедур, УЗД, адже це все вираховується індивідуально.

Ціна життя: скільки коштують пологи в Україні 

Державні лікарні Києва

Вагітні жінки мають право обрати будь-який пологовий будинок незалежно від місця реєстрації майбутніх батьків чи їх фактичного проживання. Відповідно до законодавства, пологи та комплекс медичної допомоги для породілей та немовлят безоплатні, кошти на компенсацію цих витрат направляє Національна служба здоров'я (НСЗУ).

Держава не платить за додаткові послуги. В НСЗУ попереджають, що перебування в палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги належать до категорії платних послуг, тобто оплачуються окремо.

Так це має працювати в теорії. На практиці ситуація дещо інша. У багатьох пологових будинках поширена практика вручення лікарям «подяки» перед пологами або після них, сплати «благодійних внесків» пологовому будинку. Суми можуть бути різні. Вони залежать від щедрості батьків чи незалежно від них, коли встановлений фіксований внесок.

«Ми приїхали в районний пологовий будинок «по швидкій», бо почалися передчасні перейми. Перед пологами дружина кілька днів перебувала у відділенні в окремій палаті. Ніхто за це коштів не просив.

Після пологів ситуація аналогічна, однак я сам вирішив «подякувати» лікареві і дав йому три тисячі гривень», – розповів ЕП киянин Ілля, який недавно вдруге став батьком.

Під час народження першої дитини, у 2019 році, ситуація була інша. За словами Іллі, у тому ж пологовому будинку попросили заплатити «благодійний внесок» у розмірі 5 тис грн та принести квитанцію про оплату.

«Інші послуги були безкоштовні. Дружині знадобилася епідуральна анестезія – її зробили без доплати, за медичними показаннями. Така ж історія була з кесаревим розтином», – додав киянин.

Киянка Альона теж народжувала в державному пологовому будинку. У 2017 році вони з чоловіком завчасно домовлялися з лікарем, за що заплатили 600 дол (16,6 тис грн за тодішнім курсом). Крім того, зробили «благодійний внесок» медичному закладу – 1,5 тис грн. У 2021 році родина домовлялася з лікарем в іншому пологовому будинку. Вартість послуги оцінили 200 дол (5,7 тис грн).

Два роки тому Вероніка теж народжувала в державному пологовому будинку столиці. Каже, що не платила лікарям, проте ставлення до неї було гіршим, ніж до тих, хто оплачував пологи.

«Тим, хто платив, допомагали більше, приносили їжу в палату», – розповіла дівчина.

Хай там як, а витратити гроші майбутнім батькам доведеться ще до народження немовляти. Наприклад, на так звану сумку в пологовий будинок. Це речі першої необхідності для мами та малюка, якими держава не забезпечує.

Які ще особливості державних закладів? Деякі пологові будинки мають певну спеціалізацію, тобто надають медичну допомогу пацієнтам з патологією. Наприклад, столичний пологовий будинок №4 надає допомогу вагітним жінкам з інфекційною патологією, №5 – з екстрагенітальною патологією, перинатальний центр – з передчасними пологами.

Загалом у Києві працюють 11 державних пологових будинків.

Ціна життя: скільки коштують пологи в Україні 

Приватні заклади Києва

Серед приватних закладів свої послуги в столиці пропонують "Лелека", Isida та Adonis. Скільки коштуватиме народження дитини в кожному з них та які послуги вони пропонують?

«Лелека»

У цій клініці є чотири пакети послуг, вартість яких становить від 51,6 тис грн до 127,4 тис грн. Різниця між ними полягає в наявності додаткових опцій. Чим їх більше, тим дорожча послуга.

Мінімальний пакет передбачає доплату за перебування до пологів у відділенні патології вагітності (за медичними показаннями). У дорожчих пакетах ця опція вже є і відрізняється лише кількість днів: у стандартному пакеті – одна доба, у VIP-пакеті – три доби. При виборі мінімального пакета також доведеться доплачувати за анестезію, в інших пакетах вона входить у вартість.

Крім того, у будь-якому випадку окремо доведеться платити за плановий кесарів розтин (32,4 тис грн), багатоплідну вагітність (22,6 тис грн) та індивідуальний вибір лікаря.

Комерційний підхід має переваги. Наприклад, клініка надає речі першої необхідності для мами та малюка. Це одноразові пелюшки, підгузки, ковдра, засоби гігієни, комплект одягу для новонародженого.

Isida

Клініка має чотири пакети послуг: «Стандарт« (49,9 тис грн), «Природні пологи» (71 тис грн), «Комфорт» (90 тис грн) та «Преміум» (135 тис грн). Є послуга «Платний кесарів розтин» за 97 тис грн. Основна відмінність між пакетами – кількість безкоштовних днів перебування до та після пологів, проведення скринінгів та консультацій.

Доплатити доведеться за багатоплідну вагітність (35-38 тис грн), кесарів розтин (39 тис грн, крім пакета «Преміум»), епідуральну анестезію в стандартному пакеті (12 тис грн), індивідуальний вибір лікаря (16 тис грн) та анестезіолога (7,2 тис грн). Кожен пакет передбачає забезпечення малюка в післяпологовому періоді засобами особистої гігієни.

Adonis

У цьому пологовому будинку є три пакети послуг. Ціни на них залежать від того, чи велося спостереження вагітності в цій клініці. Якщо не велося, то програма «Базова» коштуватиме 45,1 тис грн, «Комфорт» – 55,4 тис грн, плановий кесарів розтин – 65 тис грн. Якщо вагітна спостерігалася в цій клініці, вартість пологів буде вищою на 5,5-6,7 тис грн.

Окремо оплачується індивідуальний вибір лікаря (15-20 тис грн залежно від кваліфікації), багатоплідна вагітність (15 тис грн) та розширений генетичний скринінг на спадкові захворювання (3,4 тис грн).

При придбанні будь-якої програми обов’язково купується страховка від партнера клініки. Мінімальна вартість такої послуги – 3,5 тис грн. Програма «Економ» покриває передчасні пологи, ускладнення під час пологів, кесарів розтин (ліміт 10 тис грн), розрив або втрату матки, терапію новонароджених, екстрагенітальну патологію під час пологів.

Знеболення під час пологів входить у вартість двох дорожчих пакетів, екстрений кесарів розтин доступний без доплати в усіх випадках за наявності договору страхування медичних ризиків. Також безкоштовно надаються необхідні засоби особистої гігієни для мами та дитини.

Ціна життя: скільки коштують пологи в Україні 

Приватні заклади за межами столиці

У західних областях приватних пологових будинків немає. Є лише відділення приватних клінік. Зокрема, Isida має філію в Ужгороді, яка надає послуги з ведення вагітності та лікування безпліддя.

Запит на приватні пологові будинки є. У 2016 році в. о. керівника департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак розповідала про можливість будівництва приватної установи. За її словами, це розвантажило б комунальні пологові будинки, зменшило б навантаження на бюджет і допомогло б працевлаштувати більше молодих спеціалістів.

Через два роки з’явився проєкт приватного медичного центру з пологовим будинком від клініки Medicover. Місцеві мешканці почали протестувати – пропонували облаштувати на цій ділянці сквер. Згодом влада та мешканці дійшли компромісу щодо будівництва, однак приватний пологовий будинок досі не відкрили.

Кілька років тому в Дніпрі відкрився перший приватний пологовий будинок Genesis. Вартість пологів там не розголошують, лише залишили повідомлення на сайті: «Якісні медичні послуги апріорі не можуть бути дешевими».

Ціна життя: скільки коштують пологи в Україні 

Що батьки отримують від держави після народження дитини

З 2018 року молоді батьки отримують від держави «пакунок малюка» (бебі-бокс). Він містить найбільш необхідні речі для новонародженого: підгузки, пелюшки, ковдри, шкарпетки, одяг, предмети дитячої гігієни, рушник, іграшку.

З 2021 року батьки замість «пакунка малюка» можуть отримати грошову компенсацію. Її розмір становить не менше трьох прожиткових мінімумів для дітей віком до шести років (зараз 6 816 грн).

На період дії воєнного стану та одного місяця після його припинення кошти дозволили витрачати на придбання будь-яких товарів будь-де. Раніше гроші можна було витратити лише на дитячі товари в спеціалізованих магазинах.

Таке рішення збільшило попит на грошову компенсацію. За даними Мінсоцполітики, у 2022 році 74% молодих батьків обрали гроші. У 2023 році ця тенденція посилилася: у січні-березні грошову компенсацію обрали 82% батьків.

Держава також виплачує одному з батьків грошову допомогу у зв’язку з народженням дитини. Вона становить 41 280 грн і нараховується поступово: 10 320 грн – після народження і по 860 грн – щомісяця впродовж трьох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів