Поділитись:

Як мамі на ГВ вийти на роботу. Розмова з луцькою консультанткою з грудного вигодовування

Автор: Ольга Зейлик |
Четвер, 03 серпня 2023, 16:00
Як мамі на ГВ вийти на роботу. Розмова з луцькою консультанткою з грудного вигодовування

1-го серпня у світі стартував тиждень підтримки грудного вигодовування. Цьогоріч організатори обрали темою тижня – вихід мами, яка годує, на роботу. 

Які складнощі варто враховувати жінкам-годувальницям та чому не все так важко, як здається на перший погляд, розпитали журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» у луцької консультантки з питань грудного вигодовування Тетяни Волох.

Український закон ГВ-френдлі?

Таня розповіла нам, що загалом українське законодавство підтримує годуючу жінку, але ця підтримка часто існує лише на папері. 

«По-перше, жінки не знають, що законодавство їх підтримує, роботодавці теж не поспішають їм це розказувати, по-третє, в нас немає умов для того, щоб годуюча жінка могла функціонувати. 

Наприклад, жінка, яка виходить на роботу, вона що має робити? Вона має зціджуватися, вона має мати місце , де зберігатиме зціджене молоко на роботі… За законом вона має мати дві перерви по пів години на день і може використовувати їх як зранку (приходити пізніше), так і раніше йти з роботи або ж вона може ці перерви не використовувати, а збирати в додаток до відпустки», – каже консультантка з ГВ (грудного вигодовування, - ред.)

Європейський досвід

Тетяна розповіла, що має клієнтку, яка вже довгенько живе в Італії, яка теж має скоро виходити на роботу. Там дитячі садочки дружньо ставляться до грудного вигодовування. Вихователі заохочують мам приносити грудне молоко, у садках також є спеціальні холодильники для зберігання. 

«Коли діти будуть їсти, вихователі контролюватимуть, щоб малюки отримували це зціджене молоко. Так, у жінок в Європі менша декретна відпустка, але коли жінка виходить на роботу, то в неї теж пом’якшені умови праці. 

Українське законодавство теж підтримує жінку, яка годує, в тому, щоб вона могла зреалізуватися, але самі жінки себе в тому не бачать», – зауважила спеціалістка з грудного годування.

Тетяна Волох на лекції для вагітнихТетяна Волох на лекції для вагітних
 

Алгоритм. Як мамі-годувальниці вийти на роботу

За словами Тетяни Волох, найважливішим є вік дитини. Від цього найперше треба відштовхуватись. Бо ж у різному віці грудне вигодовування виконує різні функції. 

Якщо це вік до 6-ти місяців, то перш за все дитину треба забезпечити їжею. Тобто зробити акцент на те, щоби дитина мала людину, яка буде її годувати і мала чим її годувати. І відповідно мама так само, коли вона вийде на роботу, щоби мала місце, де вона може зцідити груди. 

«Навіть якщо вона не буде зберігати те молоко, то для здоров’я молочних залоз, для недопущення застоїв потрібні будуть зціджування», – зазначила експертка.

Якщо це після шести місяців, за словами Тетяни, уже можна буде регулювати прикормом, зважаючи на те, який у мами буде робочий день. Якщо короткий, на кілька годин, і це дитина вже віком, наприклад, 8 місяців, то вона може не лишати свого молока дитині. У цю перерву достатньо буде просто зробити прийом дорослої їжі, і це буде нормально.

Якщо жінка хоче вийти на роботу після досягнення дитиною віку 12 місяців, то ГВ вже несе не так функцію поїсти, як задовільнити якісь інші потреби: чи вкластись на сон, чи заспокоїтись, чи відчути мамину підтримку. 

Як мамі на ГВ вийти на роботу. Розмова з луцькою консультанткою з грудного вигодовування 

«Так само можна з цим працювати і вчити дитину до цього всього звикати. Після року можна залишити ту кількість годувань, яка буде зручна і дитині, і мамі. Тобто можна, наприклад, забрати годування на сон і лишити такий собі вечірній ритуал, коли мама буде приходити з роботи (бо їй теж важливо провести час з дитиною).

Вона приміром пішла дитину покупала, зробила там якийсь їй масажик, кремчиком помазала, погодувала, вони казочку почитали і дитина заснула», – каже Тетяна.

І додає, що в такому разі мама спокійна, що вона зберігає грудне вигодовування, бо все-таки грудне вигодовування це не тільки їжа, це і захист дитини, імуноглобуліни, а також безліч інших корисних речовин. 

«Навіть якщо дитина буде отримувати лиш 100 грамів молока раз на добу, це все одно буде краще, ніж вона не буде його отримувати взагалі», – зауважила консультант.

Грудне вигодовування – це не табу і заборони 

Консультантка розповіла, що жінка має бути впевнена в тому, що їй можна жити звичайним життям, яким живуть інші жінки

«От у мене в блозі минулого тижня тема спалахнула, бо я сказала, що жінці на гв можна ходити до косметолога. Типу колоти ботокс, гіалуронку, робити якісь масажі і все, що вона тільки хоче. Є просто певний перелік тих критеріїв, яких бажано дотримуватись (стежити за проміжками між годуваннями наприклад)», – каже Таня.

Як мамі на ГВ вийти на роботу. Розмова з луцькою консультанткою з грудного вигодовування 

В аудиторії відразу розгорілося жваве обговорення. Жінки писали, що косметологи не хочуть це робити, кажуть, що не можна. 

«По-перше, не всі косметологи є компетентні, навіть ті, у кого класні фото в Інстаграмі (сміється). А по-друге, дуже часто самі жінки не можуть собі дозволити жити отаким повним життям, наче клеймо на них якесь.

Мовляв, я годуюча жінка, то я не буду на роботу виходити, я не буду жити соціальним життям, я не буду ходити до косметолога, я не буду лікуватися. І з цього відразу випливають оці всі обмеження, які є в головах людей.

І водночас ми бачимо тих самих жінок в Італії, які приносять в садочки своє грудне молоко, для вихователів це не є щось «вау».

А прийдіть до нас у садок з дитиною, якій, наприклад 2 роки, і скажіть, що будете їй давати грудне молоко до прийому їжі. У нас там усі зомліють і скажуть, що мама несповна розуму», – дивується жінка.

Отож жінці потрібно зрозуміти, які є для дитини потреби, котрі вона перекриває грудним вигодовуванням, які є у неї потреби, які вона перекриває грудним вигодовуванням і слід навчитись ці потреби задовільняти інакше, тоді, каже експерт з ГВ, вона буде готова вийти на роботу.

Що ще треба врахувати

Жінці слід зважати на те, що вона виходить в колектив, стає соціально активна, тобто стикається з більшою кількістю мікробіомів інших людей (віруси, бактерії..).

«Тому мама має повноцінно харчуватися, доглядати за своїм здоров’ям, не слухати про якісь там дієти на грудному вигодовуванні, не пропускати обіди через завал на роботі... Ми дуже знецінюємо такі прості дії.

Зарядка проста, повноцінне харчування за принципом здорової тарілки. Нам здається, що це неважливо, але якщо взяти по великому рахунку, то це дуже сильно впливає на імунну систему, на те, як жінка виглядає, як вона себе почуває», – пояснює Тетяна Волох.

Так само може впливати і нестача сну. 

«У мене була така ситуація, коли у мами була потреба вийти на роботу, аби лиш просто вийти з квартири, а дитині було 10 місяців. І коли вона вийшла, дитина почала сильно протестувати, бо мама її недостатньо підготувала до цього. Малюк почав дуже часто прокидатися вночі, клієнтка перестала висипатися, няня не допомагала і вона назад повернулася з роботи у декрет.

Тому важливим також є розібратися, що служить мотивацією виходу на ту роботу. Чи це реально фінансове питання і питання реалізації жінки, чи це просто їй хочеться на якийсь час вийти з дому і щоб її ніхто не чіпав», – каже Таня.

Останній варіант можна реалізувати не так травматично для дитини і для себе. 

Як мамі на ГВ вийти на роботу. Розмова з луцькою консультанткою з грудного вигодовування 

«До речі, якщо постає питання виходу мами на роботу після року, а також питання годування молоком і жінка не хоче годувати, то немає потреби вводити додаткове якесь харчування, типу сумішей. Це важливо знати, бо багато жінок, які завершують грудне вигодовування з дітьми після року, купують суміш і дають її дітям. У цьому немає ніякої потреби, лиш підвищує ризик розвитку цукрових діабетів, ожиріння, карієсу.

Після року дитина вже може повністю знаходитися на спільному столі з батьками, тоді треба просто більше уваги приділити харчуванню і тому, як дитина вміє поїсти», – пояснила консультантка з ГВ.

Тетяна вважає, що кожна мама і дитина – це окрема планета і все залежить від того, як у них все відбувалося до моменту виходу мами на роботу. 

Тетяна зі своєю донечкою МієюТетяна зі своєю донечкою Мією
 

«У кількох моїх клієнток діти самі в рік відлучилися від груді. Вони класно їли прикорм, у них було 4 прийоми їжі, діти просто не просили груди. І мами вирішували просто завершувати. В цій ситуації мама може взагалі не хвилюватись і працювати лише у моментах психології дитини.

А є такі діти, які у цьому ж віці 24/7 на грудях, то там треба працювати комплексно і з дитячим психологом, і з консультантом з грудного вигодовування, бо якщо шукати простий шлях лише через вихід на роботу, то це така собі трохи ілюзія», – пояснює Тетяна.

Слід додати, якщо жінка відчуває, що у неї складний випадок, то не варто боятись піти до консультантів з дитячого сну, грудного вигодовування і т.д. Це ж усе для того, аби люди цих професій допомогли жінці розкласти інформацію по поличках. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024