Поділитись:

Співак Положинський поскаржився на штраф від муніципалів у Луцьку

П'ятниця, 11 серпня 2023, 22:38
Співак Положинський поскаржився на штраф від муніципалів у Луцьку

Відомий український музикант, а з початком повномасштабної війни ще й воїн ЗСУ Олександр Положинський поскаржився на роботу Муніципальної варти у Луцьку. 

У Луцьку 24 липня 2022 року, через місяць після повернення захисника з фронту, він вирішив разом Іваном Маруничем організувати концерт зі збором коштів для волонтерського штабу «Ангар». 

Про це він розповів у себе фейсбук-сторінці. 

«24 липня 2022 року, через місяць після мого повернення з фронту, я був у рідному Луцьку, куди мене відпустили на пару днів для розв'язання певних питань забезпечення роти, якими я тоді активно займався у вільний від навчань час. Користуючись нагодою, за підтримки Вєтри, ми швиденько з Іваном Маруничем організували концерт зі збором коштів для волонтерського штабу Ангар», – йдеться  повідомленні. 

Під час виступу працівники Департаменту муніципальної варти Луцької міської варти виписали їм штрафи за неправильну парковку. Однак, за словами співака, штраф виписали безпідставно, і він захотів його оскаржити.

«Поки ми грали концерт, наші автомобілі були припарковані без порушення правил, що не завадило комусь із місцевої муніципальної варти виписати нам штрафи. Іван свій штраф одразу й сплатив, я ж вирішив, що раз немає порушення, то нема й за що платити, і вирішив свій штраф оскаржити. Та потім я повернувся в частину, там купа нових справ, переїздів, навчань, переведень, випуск пісні «Як Ти Там?» (свій голос до якої, здається, я теж записав у той приїзд), знову навчання, поповнення, виїзд на навчання за кордон… Коротше, згадав про той несправедливий штраф я вже аж коли приїхав у відрядження до Києва», – зазначив він.

Адвокат Олександра сказав йому, що час для можливого оскарження вже минув, а майже через рік Положинському заблокували кошти на волонтерській картці, ймовірно, через неоплачений штраф.

«Звернувся по допомогу до адвоката Дмитра Ігнатова. Дмитро погодився зі мною, що штраф виписано безпідставно, але, на жаль, час для можливого оскарження вже минув. Як результат – сьогодні (11 серпня – ред.) мені заблокували кошти на волонтерській картці. Сплачувати несправедливий штраф я не хочу принципово, але схоже система тут перемагає і дає чудові підстави для нових зловживань. Проте, користуючись можливостями соцмереж, викладаю дві фотки з місця події, зроблені значно пізніше для адвоката. Моя машина була припаркована десь так, як та сіренька на останньому фото», – написав Олександр Положинський.

У коментарях луцький співак запитав, чи є порушення в такому паркуванні. Якщо ж є, то він оплатить штраф. 

«Увага, знавці ПДР, питання! Чи є порушення правил в такому паркуванні? Якщо є – сплачуватиму штраф не з відчуттям несправедливості, а з почуттям смиренної присоромленості. Звісно, платитиму зі своїх коштів, а не з ваших донатів», – додав він. 

За схожим правопорушенням Верховний суд прийняв постанову по справі № 686/13619/17

Суть справи: позивач оскаржив постанову інспектора поліції про накладення штрафу за зупинку автомобіля поблизу будинку в зоні дії знаку 3.34. «Зупинку заборонено». Він вказав, що автомобіль знаходився не безпосередньо на проїзній частині, а на тротуарі.

Місцевий та апеляційний суди скасували оспорювану постанову інспектора.

При цьому суди виходили з того, що дорожній знак 3.34 «Зупинку заборонено» поширює свою дію виключно на дорогу, а не на тротуар, на якому знаходився автомобіль позивача.

Однак колегія суддів Адміністративного суду ВС не погодилась із таким висновком.

Відповідно до ПДР, знак 3.34 «Зупинка заборонена» забороняє зупинку і стоянку транспортних засобів, крім таксі, що здійснює посадку або висадку пасажирів (розвантаження чи завантаження вантажу). Його дія поширюється лише на той бік дороги, на якому він встановлений.

У ст. 1 Закону «Про автомобільні дороги» визначено, що:

  • вулиця – автомобільна дорога, призначена для руху транспорту і пішоходів, прокладання наземних і підземних інженерних мереж у межах населених пунктів;
  • проїзна частина – частина автомобільної дороги, безпосередньо призначена для руху транспортних засобів;
  • смуга відведення – земельні ділянки, що надаються в установленому порядку для розміщення автомобільної дороги.

Верховний Суд вказав, що тротуар, як і проїзна частина, є складовими елементами дороги загалом.

Дорога – це не лише проїзна частина, по якій рухається автомобільний транспорт, але й пішохідна зона, в тому числі й тротуар.

Колегія суддів зазначила, що дія заборонного знаку поширюється на всю дорогу (той бік дороги, де встановлено знак), елементом якої є тротуар, саме зовнішній край якого обмежує дорогу по ширині.

Таким чином, зупинка/стоянка транспортного засобу в зоні дії знаку 3.34 «Зупинку заборонено» створює об'єктивну сторону правопорушення, відповідальність за яке передбачена частиною першою статті 122 КУпАП.

Згідно з роз'ясненням ВС Департамент муніципальної варти у Луцьку діяв без порушень та зловживань.

Співак Положинський поскаржився на штраф від муніципалів у ЛуцькуСпівак Положинський поскаржився на штраф від муніципалів у Луцьку 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів