Поділитись:

Українські аграрії не планують зменшувати посівні площі у 2024 році

Вівторок, 29 серпня 2023, 06:38
Українські аграрії не планують зменшувати посівні площі у 2024 році

Переважна більшість аграріїв України не планує суттєво змінювати посівні площі під озимими культурами в порівнянні з минулим сезоном. Зокрема, майже половина фермерів (45%) не планують істотно скорочувати посівні площ озимих культур. При цьому 38% опитаних підприємців можуть збільшити посівні площі. Ще 14% аграріїв зазначили, що цього року не сіятимуть озимі.

Такі результати опитування щодо планів та підготовки сільгоспвиробників до проведення посівної кампанії озимих під урожай 2024 року, яке проводило Мінагрополітики, – пише Суспільне.

У відомстві зазначили, що таке співвідношення в цілому відповідає аграрній практиці в Україні, де щорічно до 20% сільськогосподарських виробників не приймають участь у сівбі озимих культур.

Як свідчать дані опитування, структура озимих культур може зазнати змін. Зокрема, підприємства скоротять частку пшениці та ячменю, але збільшать посівні площі під озимий ріпак. Загалом посівні площі під озимими культурами можуть збільшитися на 0,5 млн га або на 8% порівняно з минулим сезоном. Ключовим фактором розширення посівних площ залишається ріпак, посіви під ним  можуть збільшитися майже на 40% до рекордних 1,9 млн га.

Водночас ключовими викликами впливу на посівну кампанію залишаються дефіцит фінансових ресурсів та низька ліквідність аграрного сектору. Основною проблемою більшість виробників називають невизначеність щодо ринкових перспектив — це більше третини респондентів. Крім того, чверть учасників опитування вказали, що зниження економічної мотивації також негативно позначилося на їх очікуваннях щодо посівних та майбутнього врожаю озимих культур.

Також опитування показало, що питання застосування добрив залишається одним з найбільш чутливих для аграріїв. Застосовувати їх у повному обсязі готові великі й середні виробники. Зокрема, рівень внесення добрив очікується на рівні вдвічі меншим за агрономічну потребу (47%). Рівень очікуваного застосування засобів захисту рослин під урожай озимих 2024 року прогнозується на рівні 56% від потреби. Лише 10% опитаних готові застосовувати добрива на рівні 100% від потреби, засоби захисту рослин — на 18%.

Щодо забезпеченості паливом та насінням, то тут схожі тенденції. Найвищу оцінку рівня забезпечення паливом та насінням дають великі та середні виробники. Наразі середній рівень забезпечення паливом оцінюється в 53%, насінням — 60%.

Опитування проведене Міністерством аграрної політики та продовольства України в межах підготовки до осінньої посівної кампанії під урожай 2024 року з 7 по 14 серпня 2023 року. В опитуванні взяли участь 2403 респондентів, з яких 2070 (86%) надали розгорнуту інформацію щодо власних планів до посівної кампанії озимих культур.

Надрукувати
мітки:
коментарів